Diótörő

Papp Miklós 

1955. március 26-án születem Zalaegerszegen. Középiskolai tanulmányaimat a helyi Zrínyi Miklós Gimnáziumban végeztem, ahol nagyrészt rajztanárom, Szabolcs Péter Munkácsy-díjas szobrászművész hatására érdeklődésem egyre inkább a képzőművészetek felé fordult.

Felsőfokú művészeti tanulmányaimat a Pécsi Tanárképző Főiskolán folytattam Soltra Elemér és Bérces Gábor irányításával.

1980-ban diplomáztam földrajz-rajz szakos tanárként. Pedagógusi pályámat nevelőtanárként kezdtem Budapesten a Róbert Károly Nevelőintézetben. Itt egyéb feladatok ellátásán kívül rajzszakkört működtettem az intézmény diákjai részére.

1981-től tevékenységem részben egyéni vállalkozóként, részben tanítás mellett másodállásban egyre inkább az alkalmazott grafika, dekoráció irányába mozdult el.

1986-tól csoportvezető grafikusként dolgoztam a Fővárosi Faipari és Kiállítás Kivitelező Vállalatnál Budapesten. Itt fő feladatom kiállítások, kongresszusok, nemzetközi fogadások dekorációjának kivitelezése és egyéb reklámanyagok készítése, illetve tervezése volt.

1989-ben a József Attila Általános Iskola rajztanáraként visszatértem Zalaegerszegre.

1991 januárjától egy váratlan lehetőség nyomán alkalmam nyílt, hogy közel nyolc évet töltsek Új-Zélandon, amely időszakban szintén reklámgrafikusként és dekoratőrként dolgoztam.

1999-től 2019-es nyugdíjazásomig a Báthory István Szakközépiskolában voltam alkalmazásban, ahol művészeti ismeretekre, rajzra, kultúr- és vallástörténetre és angol nyelvre oktattam diákjaimat. Időközben angol nyelvtanári diplomát szereztem Szombathelyen 2003-ban. Az oktató-nevelő munkán kívül részt vettem az iskola arculattervezésében. Az intézményben képzőművészeti galériát alakítottam ki, ahol rendszeres tárlatokat rendeztem helyi kortárs művészek, illetve diákok munkáiból.

Ezen kívül egyéb helyszíneken is rendeztem kiállításokat, és mondtam megnyitó beszédet művésztársak részére. Sokirányú tevékenységem mellett festészettel, elsősorban olajképek készítésével foglalkoztam, foglalkozom. Egyéni és csoportos kiállításaim voltak Zalaegerszegen több helyszínen, Nagykanizsán és Pápán.

Mesékkel szálló fantázia - bajkeverés a színekkel

Kovács Attila

"Egy lépés, egy út, egy állomás

Még egy lépés, egy út, egy állomás.

Aztán egy ballépés, egy tévút és egy végállomás.

A mesékkel szálló fantázia elindult.

Bajkeverés a színekkel, vászonra száradt gondolatok,

Az idő én vagyok."

Kovács Attila olyan alkotóművész, aki az élet és az alkotás kettős dinamikáját hordozza magában. Nagyszőlősön, a Fekete hegy alján lépett a világ színpadára. Gyermekkorát nagyapja házában töltötte, ahol először találkozott a festékekkel és a művészettel, amelyek azóta is életének meghatározó részei maradtak.

Az iskolai évek alatt zárkózott volt, ám a művészeti könyvek által inspirálódva felfedezte ezt az izgalmas világot. A klasszikus művészektől, mint Leonardo da Vinci és Michelangelo, egészen Salvador Daliig követte a saját útját, melynek során saját művészi stílusára talált. Az iskola végével lehetősége nyílt kiállítani néhány alkotását, ám a helyi közönség nem fogadta őket olyan lelkesen, ahogyan remélte. Ennek ellenére nem adta fel, és továbbra is hű maradt művészeti szenvedélyéhez. Kovács Attila életének egyik fordulópontja a katonai szolgálat volt, amely során szembesült a nehézségekkel és a korlátokkal. Mégis, még a katonai körülmények között is megtalálta az alkotás lehetőségét, és a börtöni szolgálat során az egyik rab sors társával összebarátkozva esténként együtt festegettek a kaszárnya fűtőházában. Ez az időszak megerősítette az elszántságát és a kitartását az alkotás iránt.

Hazatérve további kihívások várták, ám Kovács Attila nem adta fel. Dolgozott és küzdött azért, hogy eltartsa családját, miközben mindig hű maradt a művészetéhez. A nehézségek közepette is talált időt és energiát az alkotásra, mely számára nemcsak művészeti kifejezés, hanem egyfajta menedék és lelki támasz is volt. 

Kovács Attila története és művészete példa arra, hogy az elszántság és a kitartás mindig győzedelmeskedik a nehézségek felett. Az alkotás nemcsak művészeti kifejezés, hanem életforma és az önmegvalósítás eszköze is számára.

Kiállítások:

Egyéni kiállítások:

2024 - Katarzis II – Magyarország, Budapest, Titok galéria

2023 - Katarzis – Ukrajna, Nagyszőlős Impasto kiállítótér

Csoportos kiállítások:

2024 - "Irodalom a képzőművészetben" - Magyarország, Budapest, Titok galéria

2011 - Magyar festészet napja – Magyarország, Szentendre, Malom galéria


A soaring imagination through tales – Trouble making with colors

"One step, one road, one station,

One more step, one road, one station.

Then a misstep, a wrong path, and a final destination.

The imagination soaring with fairy tales,

Trouble making with colors, thoughts drying on the canvas.

The time is Me."

Attila Kovacs is a creative artist embodying the dual dynamics of life and art. He stepped onto the world stage in Nagyszőlős, at the foot of the Black Mountain. Spending his childhood in his grandfather's house, he encountered paints and art for the first time, which have since remained defining aspects of his life.

During his school years, he was introverted, yet inspired by art books, he explored the exciting world of art. Following his own path, he drew inspiration from classical artists like Leonardo da Vinci and Michelangelo, all the way to Salvador Dali, where he found his own artistic style. Despite initial setbacks, he remained faithful to his artistic passion.

A turning point in Attila's life was his military service, where he faced challenges and constraints. Nonetheless, even amidst military conditions, he found the opportunity for creation, and during the prison service, befriending one of the prisoners, they painted together in the evenings in the barracks'; heating house. This period strengthened his determination and perseverance in art.

Returning home, further challenges awaited, but he did not give up. He worked and struggled to support his family, while remaining true to his art. Amidst difficulties, he found time and energy for creation, which served not only as artistic expression but also as a refuge and spiritual support.

The story of Attila Kovács and art are a testament to the triumph of determination and perseverance over adversity. Art is not just a form of expression but a way of life and a tool for self-realization for him.

Solo exhibitions:

2024 - Katarzis II – Hungary, Budapest, Titok Gallery

2023 - Katharsis - Ukraine, Nagyszőlős Impasto Exhibition Space

Group exhibitions:

2024 - "Literature in the visual arts" - Hungary, Budapest, Titok Gallery

2011 - Hungarian Painting Day - Hungary, Szentendre, Malom Gallery

Facebook: https://www.facebook.com/att.kovacs.art

Instagram: https://www.instagram.com/attila_kovacs_art/

“majd egyszer ha lesz időm”

Sz. Szabó Júlia

Szalma Ida Júlia a nevem, alkotói nevem: Sz. Szabó Júlia. Foglalkozásaim: szerkesztő, műszaki rajzoló, szakfordító, rekreációs sportedző, jelenleg a Szépművészeti Múzeumban dolgozom.

Kreatív alkotói vágyam sokáig csak elméletben, a "majd egyszer ha lesz időm" gondolattal egyszer csak elkezdődött.

1988-ban kollázsokat kezdtem el készíteni, Barna Róbert író, kollázsművész ismertette meg velem a kollázs kifejezésmódot. A tanfolyam végén egy közös kiállítás az FMK-ban volt megtartva, ez elég régen volt, pontosabban 1989-ben. Teltek az évek, közben pár rajzzal, akvarellel próbálkoztam. 2012-ben The Talent Képzőművészet Pályázaton beválasztottak két kollázsomat, amelyek a több helyen kerültek kiállításra. A rá következő évben szintén a The Talent pályázaton a Barabás Villában állítottak ki a kollázsaim.

Később a Munkácsy Művészeti Szabadiskolában Kalocsai Zoltán festőművész óráin kezdtem elsajátítani a festészeti technikákat. Több éven keresztül sokat tanultam, de még mindig újabb technikák, látásmódok, a saját ihletésű témák foglalkoztatnak.

A karantén időszak alatt online a Kinva Art Akadémia tagjaként folytattam a tanulást. Több alkalommal csoportos kiállításon vettem részt a Munkácsy Művészeti Szabadiskola által szervezett kiállításokon, a Belvárosi Művészeti Egyesület tagjaként évente többször szervezett kiállításokon úgyszintén.
Egyéni kiállításom tavaly nyáron volt a bújaki Glatz Oszkár Művelődési Központban.

Az absztrakt figuratív festést kedvelem, a technikai módszereket próbálom kombinálni az állandóan megszerzett újabb megoldásokkal. Főleg akrillal festek, de olajjal is készült néhány alkotásom.

Az élet színes pillanatai

Gaál Magdolna 

Ózdon születtem, itt végeztem az általános és a középiskolát. 3-4 éves koromban nagyapám megtanított arra, hogyan árnyékoljam az asztalra tett tárgyakat csendéletként, hogy le tudja rajzolni. Nagyon szerettem ezeket a nyári tevékenységeket, amikor a nagyszüleimmel töltöttem az időt. Később barátaimnak készítettem rajzokat ajándékba, majd amikor gyermekeim születtek, a gyerekszoba falára és a bútorokra festettem a gyerekmese egyes részeit. 18 évesen Budapestre költöztem, így a nagyvárosi élet és a Corvinus Egyetemen szerzett közgazdász diplomám eltérített a festészettől. Sikereket szereztem adótanácsadásból, jogi és közvetítői diplomát is szereztem. 2017 őszén tértem vissza festeni és 2,5 évig jártam a Munkácsy Művészeti Iskola akrilfestő tanfolyamára. Kalocsai Zoltán művésztanár segítségével először ismert  művészeteket másoltam, majd ezektől inspirálva készítettem saját tanulmány festményeimet is. Ez segített elmélyíteni tudásomat a klasszikus festési technikákban. Közben elkezdtem festeni a fantáziám és a saját fotóim alapján.

A másolt művek kiválóan alkalmasak a tanulásra, és sok technikát tanultam meg így. Ez hasznos volt az egyéni művésszé válás folyamatában. Kalocsai Zoltán művésztanárom ismertetett meg a fekete vászonra való festés technikájával és ez lett a kedvencem. Manapság már csak fekete vászonra festek, és az akrilfestészetről áttértem az olajfestményre. A figuratív absztrakt és a klasszikus realizmus stílust kedvelem leginkább. Azt hiszem, sikerült kialakítanom a saját stílusomat a figuratív absztrakt képeimen.

Mindig is vonzott a festészet, bár sokáig csak a kortárs festők alkotásait gyűjtöttem.  Egy kedves ügyfelem hívta fel a figyelmet Kalocsai Zoltán festőművész művészeti iskolájára, akihez 2017 őszén csatlakoztam diákként. Ő vezetett be a festészet rejtelmeibe, technikáiba. Stílusjegyeim közül megemlíthető, hogy élénk, vidám hangulatú alkotások jellemeznek, kedvenc színeim a meleg piros árnyalatok és a hideg kékek, melyek kombinációjával élményeim, álmaim bemutatása mindig hangulatos múltat fest, ill. pozitív jövőképet.

.

Művészi pályafutásomról:

5 ÉV KALAND A FESTÉSZET BIRODALOMÁBAN

2019: Bevezetés az akrilfestészetbe a Munkácsy Művészeti Iskola festő szakán Kalocsai Zoltán festőművész vezetésével. Tanulmányozd a híres festők képeit.

2020: Találkozásom a fekete vászonnal Cezanne csendélettanulmány készítése közben. Első bemutatkozásom. Tihanyi Platz fesztivál.

2021: Stílusgyakorlatok. Lépések az önkifejezés felé. Élményeim képekben; Egyéni kiállítás. Rigacsi Falunapok,

- Csak Nők Klubja rendezvény, Bemutató a fekete vászonra festés technikájáról és mini kiállítás, OKISZ Székház, Budapest

- "Kép a falon, könyv az asztalon";, eBook kiadó, Kortárs művészeti album

- Tagja lettem a Belvárosi Művészklubnak, ahol több közösségi kiállításon is részt vettem.

2022: A függetlenség és a siker éve.

Az olajfestészet szépségeinek bemutatása fekete vászonra.

- Az "Elemzés" című képemet beválogatták az a Füzet "Meghagyom magam" pályázat legjobb 10 képe közé 4. helyezettként.

- Nagy sikerű kiállítás Kalocsai Zoltán vendégszereplésével a budapesti SCH Galériában.

- Továbbra is részt vettem a Belvárosi Művészklub rendezvényein,

- MANK regisztrációt szereztem a Belvárosi Művészklub ajánlására.

- Eseménydús és sikeres rendezvénysorozatban vettem részt a Glatz Oszkár emlékév során

2023: Haladok tovább a siker és az önkifejezés útján.

- Tagja lettem a Budai Képzőművészeti Egyesületnek és a Független Magyar Szalonművészeti Társaságnak, melynek szervezésében számos kiállításon vehettem részt.

- A Budapest Art Gallery Csoport szervezésében 4 festőtársammal bemutattuk munkáinkat a Vármező Galériában.

- Idén is rendszeresen szerepeltek munkáim a Belvárosi Művészklub kiállításain.

- Szinte hagyományosan állítottam ki az SCH Galériában, ahol Kalocsai Zoltán volt a vendégem, mint festészeti mentorom.

Kalocsai Zoltán így írt rólam:

".Az első találkozás alkalmával szerény, visszafogott ember benyomását keltette

bennem, tanítványomként elszánt, nyitott alkotóként ismertem meg, aki gyorsan és

biztosan megtalálja a maga útját. Olyan közvetítő, aki képes gondolatok, érzések

közvetítése. Átrendezi a jelenet képi elemeit, olykor dührohamot vetve a

kronológiára. Repülsz és fókuszálsz festés közben..."

A fény, a színek és az emóciók szimfóniája

NAGY Kálmán

Nagy Kálmán, a Zala megyei származású magyar festő jellegzetes művészi stílusáról és innovatív festészeti szemléletéről híres. Műveiben gyakran keverednek a szürrealizmus és az expresszionizmus elemei, álomszerű kompozíciókat hozva létre, amelyek a nézőket a túlvilági birodalmakba repítik. Nagy festményeit a merész ecsetkezelés, az élénk színek és a szürreális képalkotás jellemzi, amelyek a titokzatosság és a csoda érzetét keltik. Környezetéből merít ihletet, műveibe beépíti a természet és a mitológia elemeit. Nagy művészetével az emberi psziché mélységeit igyekszik feltárni, gondolkodást és önvizsgálatot váltva ki a nézőben.

Számtalan kiállítása volt Magyarországon és Európa szerte.

Művei közgyűjteményekben is megtalálhatók.

"Azzal, hogy munkáinak elvont, szabad, organikus karaktert ad, a művészettörténet absztrakt és konstruktív expresszionista irányzatához kapcsolódik. Alkotásmódja, képi világa az irányzat képviselőihez hasonlóan gyakran tele van mitikus utalásokkal, fantasztikus teremtményekkel, és kedves motívumaival, szimbólumaival: a madár- figura, a hajó és hangszerek variációival. Képeinek előre és hátra ható színdinamikai feszültségei a művész szemében jelképes értékkel rendelkeznek: a természet dinamikus erőit és ellenerőit testesítik meg." - N. Kovács Zita művészettörténész, múzeum igazgató.

.

Tapasztalja meg Nagy Kálmán művésziségének esszenciáját: A lélek utazásának tükre, ahol a szenvedély és az ihlet találkozik.

A reflection of the soul's journey

Kalman Nagy, Hungarian painter from Zala county, is renowned for his distinctive artistic style and innovative approach to painting. His works often blend elements of surrealism and expressionism, creating dreamlike compositions that transport viewers to otherworldly realms. Nagy's paintings are characterized by bold brushwork, vibrant colors, and surreal imagery, which evoke a sense of mystery and wonder. He draws inspiration from his surroundings, incorporating elements of nature and mythology into his works. Through his art, Nagy seeks to explore the depths of the human psyche and provoke thought and introspection in the viewer.

He had countless exhibitions in Hungary and throughout Europe.  His works can also be found in public collections. By giving his works an abstract, free, organic character, he is connected to the abstract and constructive expressionist trend of art history. Like the representatives of the trend, his creative style and visual world are often full of mythical references, fantastic creatures, and lovely motifs and symbols: variations of the bird figure, the ship, and musical instruments. The forward and backward color dynamic tensions of his paintings have a symbolic value in the eyes of the artist: they embody the dynamic forces and counter-forces of nature." - Zita N. Kovács, art historian, museum director

Experience the essence of Nagy Kálmán's artistry: A reflection of the soul's journey,

where passion and inspiration converge.

More information about Kalman Nagy: https://nagykalman.hu/

Színek – formák – érzelmek

OMB KATA festőművész

OMB Kata festő, lakberendezési színtanácsadó vagyok. Művészi utam 6 évvel ezelőtt kezdődött, amikor 2 méteres Buddha szobrokat faragtam és festettem, ami ihlette az OMB (Oh My Buddha) márkanevet.

Az absztrakt festészet számomra a teljes szabadságot jelenti, ahol csak önmagad vagy a határ. Szabad ecsetvonásaimban egyedi érzelmeket és hangulatokat örökítek meg, amelyek mindig egyediek és megismételhetetlenek. Művészetemben fontos szerepet játszik a vegyes technika, amely új határokat nyit meg a kibontakozás és a folyamatos megújulás előtt. Élénk színekben gazdag és dinamikus képeket alkotok, melyeket szívesen ajánlok belső terekbe, hogy élettel töltsék meg az otthonok falait. Festészetem a színek, formák és érzések világába vezet, ahol minden festmény egyedi élményt nyújt.

Művészetem célja lényegében az, hogy sok "jó érzést" keltsen a falakon. Általában élénk színeket használok, és szeretem, ha a képeim dinamikusak, vibrálnak. Emellett a természetes pasztellszínek is közel állnak a szívemhez. Az utóbbi időben kristályokat és üvegeket használok, nagyon szeretem ezt a fajta mix média technikát. A festészet életem horizontjává vált, elmerülve egy olyan világban, ahol a szavak elvesztik jelentőségüket, mert helyüket a színek, formák és érzetek veszik át.

Colors - shapes - emotions

I am OMB Kata, a painter and interior color consultant. My artistic journey started 6 years ago when I carved and painted 2-meter Buddha statues, which inspired the brand name, OMB (Oh My Buddha). Abstract painting represents complete freedom for me, where only yourself or th boundary exists. In my free brushstrokes, I capture unique emotions and moods tha are always singular and irreplaceable. The mixed media technique plays an important role in my art, opening up new boundaries for unfolding and continuous renewal. I create rich and dynamic images with vibrant colors, which I love to recommend for interiors to bring life to the walls of homes. My art leads into the world of colors, shapes, and emotions, where each painting offers a unique experience. Essentially, the goal of my art is to evoke many good feelings on the walls. I typically use vivid colors and enjoy creating dynamic, vibrant images. Additionally, natural, pastel colors are also close to my heart. Lately, I have been using crystals and glass, and I love this kind of mixed media technique. Painting has become the horizon of my life, immersing me in a world where words lose their significance, replaced by colors, shapes, and emotions.

More information about Kata OMB: https://omb-art.com/

Aranyló varázslat 

L. Balogh Krisztina

festőművész

L. Balogh Krisztina festőművész és építészmérnök vagyok.

Gyerekkorom óta szeretem a szépet, de igazán az építészeten keresztül szerettem meg a társművészeteket, különösen a festészetet. Építészként és műemlékvédelmi szakmérnökként mindig is vonzott a régi korok művészete és a feledésbe merült technikák alkalmazása. 

Az én művészeti utam 2021-ben indult újra, amikor felfedeztem a festés felszabadító erejét.

Célom az évszázados festészeti technikák és anyaghasználatok alkalmazása másolatokon és saját alkotásokon. A műemlék-felújítások során szerzett tapasztalataim segítenek betekintést nyerni a festészet történelmi fejlődésébe, és inspirálnak a tradicionális festészeti technikák alkalmazására kortárs alkotásokon is

A műemlékvédelem terén végzett munkámért és eredményeimért 2011-ben a Belügyminisztertől Kós Károly-díjat, a főépítészi tevékenységemért és az építészeti közéleti munkámért pedig a 2017-ben Miniszterelnökségtől Pro Architectura díjat kaptam. 2019-ben megkaptam az "Év főépítésze" szakmai díjat, a kaposvári projektek és főleg a Csiky Gergely Színház felújításában végzett tervezői és projektvezetői munkám miatt pedig Polgármester úrtól a Németh István Emlékérmet. 2023-ban Kaposvár MJV Önkormányzata a "Pro Urbe Kaposvár" díjat adományozta számomra Kaposvár városért végzett értékteremtő építészeti munkámért.


I am L. Balogh Krisztina, a painter and civil engineer. Since childhood, I have had an appreciation for beauty, but it was through architecture that I truly fell in love with the arts, particularly painting. As an architect and conservation engineer, I have always been drawn to the art of ancient times and the application of forgotten techniques. My artistic journey began anew in 2021 when I discovered the liberating power of painting. My aim is to apply centuries-old painting techniques and materials to both replicas and original creations. My experiences in heritage restoration help me gain insight into the historical development of painting and inspire me to apply traditional painting techniques to contemporary artworks

For my work and achievements in heritage conservation, I was honored with the Kós Károly Prize by the Ministry of the Interior in 2011, and for my architectural activities and public service in architecture, I received the Pro Architectura Award from the Prime Minister Office in 2017. In 2019, I was awarded the "Architect of the Year award for my professional work, especially for my design and project management work on the renovation of the Csiky Gergely Theater in Kaposvár, and I was also honored with the Németh István Memorial Medal by the Mayor. In 2023, the Municipality of Kaposvár awarded me the Pro Urbe Kaposvár prize for my valuable architectural work for the city of Kaposvár.


More information about Krisztina L. Balogh: www.lbk-painting.com 

festünk, szavalunk, alkotunk

Terék Sándor

Nyomokat szeretnénk hagyni magunk után, ezért írunk, festünk, szavalunk, alkotunk. Lehet, hogy ez a törekvésük sikertelen lesz.....de megpróbáltuk. 


A színekből, foltokbol, fények és árnyékok harmonikus lüktetéséből álló festmény a képzelet ajtaját szélesre tárva mozgásba lendíti a vizuális fantáziát.


Tel: 20/334 35 27  Mail:  tereksandor3@gmail.com 


Sosem tervezek előre

Szép Norbert 

Sosem tervezek előre, lesz ami lesz. Jól működnek a receptoraim és mivel mindig inspirál valaki ill. valami, szinte állandóan alkotási fázisban vagyok. Mindig is volt mondanivalóm a világról,de sokáig nem találtam a közlési formát. Eleinte írtam. Aztán amikor Badacsonyban pultoztam, csodálattal figyeltem a portrérajzolókat. Rájöttem hogy nekem is rajzolnom kell. Többen közülük ingyen fröccsért szívesen a mesteremmé váltak és a kurzus több szezonon át tartott. Volt egy két virtuóz köztük akire eleinte hasonlítani szerettem volna, de végül más irányba indultam. Jöhetett tehát az ecset, a vászon és a látomások. Eleinte Dalí álomvilága volt rám nagy hatással amely a korai képeimen azonnal felfedezhető.

Nagyjából 10 évig tartott nálam a "Dalí mágia" amelyet aztán egy színtelen korszak váltott fel. Ez állt hozzám a legközelebb,valami mégis mindig hajt hogy új technikákat alkalmazzak. Olaj, akril, akrilspray és olykor radiátor zománc felhasználásával készülnek az alkotásaim.

A szakadt, lyukas és rojtos vásznakat szeretem a legjobban. 

Mikor mit kíván meg a téma. Spray, kés, ecset, fröcskölés csurgatás és nem ritka hogy fel is gyújtom a képet. Állandó "Flohmarkt" látogató vagyok,ott vásárolok keretet.Rendkívül hatásos egy klasszikus keret és egy mai kortárs gondolat párosítása.Vettem ott már vásznat is amely dohos padlásról került elő. A szakadt, lyukas és rojtos vásznakat szeretem a legjobban. Ezek viszont nehezen fellelhető ritkaságok. Van egy sorozatom ebből is. Azt hiszem ehhez fogok most visszatérni. Nagyjából 10-15 kép készül el amikor mondanivalóm van és amilyen gyorsan jött,ugyanúgy el is illan. Egyik pillanatról a másikra érzem hogy nincs több mondanivalóm a dologról. Viszont ameddig tart,nem igazán kommunikálok.Ilyenkor szeretek bezárkózni. Nem szeretem a befolyásoló tényezőket. A mondanivalóm annyira kerek, hogy nem igényel semmi féle kritikát. Sem a pozitív sem a negatív hozzászólást nem szeretem hallani. Nem hiszek a mester-tanítvány intézményben. Nem irányíthat senki és nem is terelgethet az ő kitaposott ösvényén. Árnyékként nem alkothatok nagyot. Az anatómiában hiszek,a belső gondolataimban és a művészi őrületben. Szünetek sosem voltak. Én, szinte állandóan festek.
A digitális képalkotás is foglalkoztat.

Kiállitások: - Batsányi János művelődési központ Tapolca -Tamási Áron művelődési ház Tapolca - Hunguest Hotel Pelion Tapolca (állandó kiállítás 8 évig) - Újpest galéria Budapest - Rátkai Klub Budapest -Hotel Hélia Budapest -Jugendzentrum Babenhausen Deutschland - Eleven ősz Bartók Béla Boulevard -Eleven tavasz Bartók Béla Boulevard -Etele pláza-Etele pályázat

Képeim fellelhetők:-Tapolcai önkormányzat, tanácstermében egy nagyméretű tájkép -Tamási Áron művelődési központ 3 nagyméretű festmény - Hunguest Hotel Pelion Tapolca recepció mögötti nagyméretű festmény -Tapolca közoktatásért kitüntetés 2008 

Korai munkáim nagy része magánszemélyeknél található. USA,Németország,Olaszország,Ausztria
Festészetem kedvelői és egy-egy festményem tulajdonosai: Németh Kristóf - Tóth Vera - Zamecsnik Péter ügyvédi iroda - Ákos (projekt)

TITKOS ÓCEÁN

Kónya Éva

Imádom a tengert... A tenger mellett lakom - és művészi és festői kísérletezem az új képeimmel, - "TITKOS ÓCEÁN" -, mint én teljesen új módon és szokatlan módon az örökké mozgó vízfelület felület, napfény tükröződés, kék árnyalatok, vízmélység, képes festeni és ábrázolni a tengerfenéken látható képződményeket használja a klasszikus és modern kortárs festészeti anyagokat.* A vízben lebegő emberek meghívnak téged – a végtelent Megélni az örömöt és a boldogság érzését. Amikor festek, nagyon inspirálok, hogy minden képet újra felfedezzek minden korábbi művet felülmúlva alkotni – akárcsak David Hockney mondta, miközben festette az uszodai képeket: "Érdekes formai probléma elé állítja a festőt... mert a víz bármi lehet - bármilyen színt felvehet, folyamatosan mozgásban van és nem vizuálisan meghatározott. Ezeregy eljárás van. De nincs szigorú szabály." 

*Kísérletezem akril, olaj, interferencia, irizáló ill Lakkfestékek, fémlevéllel borított vásznakra és epoxigyantára. Néha homokot, gittt és Photo Luminescentet is használok Pigmentek.

EVA KONYA artist@evakonya.com  +34 667 26 28 35 C. Monti-Sion 12 07001 Palma de Mallorca SPAINGLAMOUR ROSES & Flowers 

Bandella / Székely László

Szervusz, művészetkedvelő barátom! Én Dr Székely László vagyok - művésznéven: BANDELLA. Orvos - képzőművész - feltaláló.

Noémi Ládája

Dezső Ilona Anna

A romániai Élesden született, egy kisvárosban a Királyhágó lábánál. Magyarországon él, Nagyrábén, ahová 1980-ban házassága révén költözött.

Kiskorától kezdve szereti az irodalmat. Később kíváncsisága a festészethez vezette.

Az 1980-as évek közepétől a Magyar Honvédségnél, az 1990-es évektől a rendőrségnél szolgált nyomozóként. Jelenleg nyugdíjas.

Húsz év hallgatás után 2000-ben kezdett újra írni és festeni, lezárva a múlt századot és új életet kezdve a 21. században.

Dezső Anna Ilona művészetét a szépség motiválja, a neki tetsző képeket és gondolatokat szeretné megjeleníteni vásznain.

Autodidakta festő, aki úgy véli, hogy minden egyes képe egy-egy illúzió a színekben. Minden festménye egy fantázia, mert ha 2-3 gramm festékkel egy vászonra fel tud idézni egy virágot, egy érzést, egy helyzetet, egy gyönyörű tájat, vagy bármi mást, az még mindig csak egy vászon.


Hagyományos technikával, ecsettel, ritkábban késsel és szinte kivételesen akrillal dolgozik vászonra. Igyekszik követni a festészeti anyagok fejlődését, és szinte mindegyiket kipróbálja.

Festményein keresztül azt az üzenetet szeretné közvetíteni, hogy bármilyen világban élünk is, a szépség és a szellemi finomság a legfontosabb tényező. Nem igazán számít, hogy ezt milyen stílusban sikerül elérnie, ezért nem akarja magát besorolni, mindig a téma, az ábrázolni kívánt kép határozza meg stílus- és módszerválasztását. Képeinek többsége realista, néha impresszionista vagy naiv beütéssel. Az utóbbi időben a szürrealizmus felé mozdult el.

Történeteket, könyveket, könyvborítókat és weboldalakat illusztrál.

Festői munkássága mellett 16 kötetes szerzőként is tevékenykedik.

He was born in Alesd, Romania, a small town at the foot of the King's Pass. She lives in Hungary, in Nagyrabe, where she moved in 1980 by marriage.

She has loved literature from an early age. Later her curiosity led her to painting.

From the mid-1980s he served in the Hungarian Defence Forces, and from the 1990s in the police as a detective. He is now retired.

After twenty years of silence, he started writing and painting again in 2000, closing the past century and starting a new life in the 21st century.

Anna Ilona Dezső's art is motivated by beauty, she wants to display images and thoughts she likes on her canvases.

She is a self-taught painter who believes that each of her paintings is an illusion in colour. Each painting is a fantasy, because when he can evoke a flower, a feeling, a situation, a beautiful landscape, or anything else on a canvas with just 2-3 grams of paint, it is still just a canvas.

He works with traditional techniques, with brush, less often with knife and almost exceptionally with acrylic on canvas. He tries to follow the development of painting materials and tries almost all of them.

Through his paintings, he wants to convey the message that whatever world we live in, beauty and spiritual subtlety are the most important factors. It doesn't really matter in which style he manages to achieve this, so he doesn't want to pigeonhole himself, it's always the subject matter, the image he wants to portray, that dictates his choice of style and method. Most of his pictures are realistic, sometimes with an impressionistic or naive touch. Recently he has moved towards surrealism.

He illustrates stories, books, book covers and websites.

Besides his work as a painter, he is also a 16-volume author.

Exhibitions to date:

- 14.07.2023. London, Holy Art Gallery (2 images)

- 05.06.2022. Tata (Hu) Crystal Imperial Hotel (12 pictures)

- 05.05.2022. Berettyóújfalu (Hu) Bella Costa Restaurant Gallery (25 kép)

- 24.11.2021. Nagyrábé (Hu) Kossuth Lajos Cultural House (26 pictures)

- 05.02.2019. Nagyrábé (Hu) Kossuth Lajos Cultural House (32 pictures)

- 10.09.2018. Budapest (Hu) Kispesti Halásztanya Gallery (30 pictures)

- 22.04.2018. Budapest (Hu) Downtown Art Association (6 pictures)

- 16.04.2018. Tetétlen Village House (24 pictures)

- 17.10.2017. Budapest (Hu) Szabó Ervin Library (70 pictures)

- 08.06.2017. Budapest (Hu) Vízorgona Road Home for the Elderly (20 pictures)

- 06.04.2017. Székesfehérvár (Hu) Vörösmarty Mihály Könyvtár olvasóterme (37 pictures)

- 30.01.2017. Nagyrábé (Hu) Kossuth Lajos Culture House (26 pictures)

- 22.05.2016. Budapest (Hu) Exhibition of Artistic Wonders - The dream is reality (6 pictures)

- 29.04.2015 Kunsthalle - as a featured artist in Tár.hely and with one of the reproductions

catalogued in the catalogue of the exhibition Here and Now - Fine Arts, National Salon

2015, number 133.

- 16.03.2015 Berettyóújfalu (Hu) Makk Kálmán Cinema-Gallery (30 pictures)

- 12.11.2014. Nagyrábé (Hu) Kossuth Lajos Culture House (28 pictures)

- 15.07.2013. Nagyszalonta Romania Arany János Palace (40 pictures)

- 08.03.2013. Nagyrábé (Hu) Kossuth Lajos Culture House (26 pictures)

- 08.04.2011. Földes (Hu) Christmas Sándor Cultural Centre (30 pictures)

- 12.2010 Nagyrábé (Hu) Reformed Assembly Hall (24 pictures)

- 19.08.2008. Nagyrábé (Hu) Kossuth Lajos Cultural Centre (26 pictures)

- Participated in several other joint exhibitions

Az Én Transzplantációm

Gulyás-Németh Georgina vagyok, 1990-ben születtem Csornán. Röviden már 10 éves korom óta alkotok, akkor még cukiságnak tartották a felnőttek és 50-100 forintért "vásároltak" házon belül rajzaimat. A középiskolában tanári engedéllyel jártam ki időnként falakat festeni, folyamatosan alkottam. Már egészen fiatalon a figuratív világ érdekelt a művészetben leginkább, elmondhatatlanul sok portrét rajzoltam, most is beleremegek amikor a portrékon, első sorban a szemeken át érzéseket és a lélek darabkáit adhatom át vagy fogalmazhatom meg ecsettel, ceruzával. Ettől függetlenül szeretek más stílusokat is kipróbálni, jelenleg az absztrakt festészetet ízlelgetem. 

Tanulmányaimat a Győri Tánc és Képzőművészeti iskolában kezdtem meg, ám 2 év után iskolát váltottam személyes okok végett. Egy csornai középiskolában fejeztem be az iskolai éveket ahol pedagógiát és pszichológiát tanultam. Ezután azonnal munkába álltam, portréztam, falakat festettem és alkottam. Digitálisan is rajzolok.

Tavasz óta festegetek vászonra is tudatosabban, a szűk határidők miatt akrillal festek elsősorban, de több képem is készülőben van olaj technikával.

Ami lenyűgöz, az a fény-árnyék játék a képeken, szeretem a kontrasztokat nem csak látványvilágban, hanem tematikailag is. Amatőr szinten fotózom, igyekszem a munkáimat a saját fotóim alapján elkészíteni, ha van rá lehetőségem. Ha ez nem megoldható, akkor több referencia kép alapján alkotok újat.

Gulyás-Németh Georgina

" Szégyellem magam kicsit, 2013-ban egy életmentő műtétem volt Afrikából hazatérve Londonban, csodával határos módon kaptam új májat. Ez akkor 23 évesen teljesen tönkretett anyagilag, illetve a gyógyszerek miatt bizonyos értelemben újra kellett tanulnom rajzolni és festeni, mert ki kellett találnom új módszert amivel tudom kezelni alkotás közben a kézremegésem.. Ebből kifolyólag, és ezért írtam az elején a felmerülő szégyenérzetet, mert mostanra értem el oda, hogy ne csak megrendelésről megrendelésre szálljak az anyagi biztonságot szem előtt tartva, hanem tavaly novemberben "művésznevemen" (DirectSketch) céget alapítsak és elkezdhessek pályázni, alkotni ami elmondhatatlanul boldoggá tesz.


Jelenleg folyamatban lévő pályázati alkotásaim:

- Teravarna 10th Abstract International Juried Art Competition

- Biennale Via Carpatia

Tudom, még nincs sok felmutatható festményem, de nagyon rákaptam az ízére, tele vagyok tervekkel és nincs megállás.

Az aktuális 2 pályázatról mesélek pár szót, hogyan építettem fel a festményeimet.

Az én transzplantációm alkotóművészeti pályázat:


Ma már sportolok és a kézremegésen kívül mondhatni kutya bajom, egészséges embernek érzem magam, mégis ijesztő mértékben függünk az egészségügytől, azon belül pedig az orvosainktól, akik minden túlzás nélkül mintha istenek lennének, akiktől mi halandók nagy mértékben függünk. Ezért a kép felső több mint egy harmadára helyeztem az "isteneinket", majd a kép kompozíciós szempontjából további 3 részre tagolódik, amit egy májtranszplantációs műtéti heg forma, az úgynevezett "mercedes" jel tagol. Ilyenem van nekem is :) A bal oldal, ami általánosságban egyébként is a múltat jelképezi a transzplantáció előtt időszak látható, a rossz máj finoman érzékeltetve, (aki nem bennfentes téglának is nézheti) mintegy súly, húz le a sötét és ismeretlen mélybe magatehetetlenül engedve ennek az erőnek. A jobb oldalon a víz színe kedvesebb és a figura felfelé tör a felszín felé, erő van benne és tudatosság. Ez a transzplantáció utáni lét. Középen a jelen van, ebbe az egy képbe a téma okán bele festettem "magam", amit a kiskutyám, az alak oldalán sétáló border collie jelképez. Ez a felelősségvállalás lehetősége más életért és a fényes jövő felé haladást jelenti, ami a fényen keresztül mégis visszafonódik a téma az orvosokhoz. 

ÓBudaPest - 150 éve együtt, azaz Budapest 150 éve, Óbuda tükrében képzőművészeti alkotópályázat

Hogy a kiírásnak és a témának mind eleget tegyek, ezért utánaolvastam a történelemnek és Óbudának. Alapul egy 1800-as évekbeli festményt vettem, amit stílusában hasonlóan festettem meg. A távolban óbuda látszik, a naplemente pedig Budapest és külső városainak egyszerűsitett térképe, amit az aquincumi régészeti feltárás karol át félkörösen. A festmény szereplői a híres óbudai szobrok, Balról Krúdy Gyula, mellette az általa alkotott Szindbád szobor, akik egy asztalhoz lettek ültetve hogy betekinthessenek Budapestre. A háttérben Puskás Öcsi szobor csoportját forgattam be és helyeztem el kisebben, legkisebben pedig az esernyős hölgyek érkeznek a távolból. Szeretem, ha nem egyértelműek a képeim, de aki ért a témához, annak megdobbanjon a szíve. "

Elérhetőségeim:

weboldal: www.directsketch.com

facebook: https://www.facebook.com/directsketch/

instagram: https://www.instagram.com/directsketch/?hl=hu

telefonszám: +36704255986

REFLEXIÓK

Weide Ancsa

"Weide Ancsa minősített tetoválóművész vagyok , Zalaegerszegen születtem, és a mai napig szülővárosomban élek. 2008- ban kezdtem tetoválásokat készíteni, majd 2009-ben megnyitottam első stúdiómat Zalaegerszegen. Hosszú évek alatt, kemény munkával rengeteg elismerést értem el szakmámban úgy külföldön, mint itthon.
Majd 2015-ben egy családi tragédia hatására megváltozott az életem, és a festészetben találtam meg önmagam, vászonra vittem érzéseim, emlékeim.
Amikor festettem, úgy éreztem, hogy elbújhatok az engem körülvevő világ elől és létrehoztam a saját kis dimenziómat, ahol az összes fájdalmam elfelejthettem és minden kötelék nélkül szabadjára engedhetem a fantáziám. Autodidakta módon kezdtem ismerkedni az ecsettel, a festékekkel, kiegészítőkkel.
Dolgoztam olajfestékkel, akrillal, kísérleteztem a stílusokkal, textúrákkal. Ekkoriban nagyon szomorú alkotások születtek, melyeket azóta is a műhelyem egyik sarka rejt. Azt mondják minden rosszban van valami jó. És igen, hisz itt kezdődött az a szerelem, mely köztem és a vászon között azóta is tart, és csak egyre erősödik. 2017-ben a bús és komor hangulatú képeket felváltották a természet szépségeit ábrázoló festményeim, a tengerek, erdők, hegyek. Imádtam elveszni ebben a milliőben, de egy idő után már túl sablonosnak éreztem, tudtam, hogy ennél több van bennem.

A szakmámban az egyik kimagasló erősségem a realisztikus portré, így hát megpróbálkoztam azokat vászonra vinni. Szeretem bemutatni a NŐ szépségeit, bájait, formáit. Szeretek kifejezni egy érzést, átadni egy pillanatnyi hangulatot. Felgyorsult világunk hatására, rengeteg dolog fogalmazodott meg bennem. Úgy éreztem, hogy informatívabb képeket kell festenem, bemutatnom az én perspektívámból a mai társadalmat.
Ennek eredményeként 2023-ban ismét új irányzatot vett a festészetem, amelyben a képeim tartalmával és színeivel egyfajta kontrasztot teremtve hidat emelek a mai eltorzult világ és a reál értékeket képviselők között. Képeim a jelen korra reflektálnak. Úgy érzem, ez az én utam. Így született az új kollekcióm, mely folyamatosan bővül.
Mélyen megérint Basquiat, Andy Warhol, Gudanski munkássága. Tele vagyok ötletekkel. Remélem a művészellátók pedig vászonnal és festékkel. Egy számomra kedves művész ismerősöm hívta fel a figyelmemet a F.A.C. csapatára, és utánaolvasva, kicsit megismerve munkásságotokat, és a tehetséges szimpatikus tagokat, úgy érzem szívesen tartoznék közétek.
Kiállítás: Önálló:
2023. Május- Zalaegerszeg Apáczai Csere János Művelődési Központ"

STORK DÓRA - ENKAUSZTIKA

STORK DÓRA 

STORK DÓRA és MŰVÉSZETE
A különleges technikával alkotó festőművész, az őt körülvevő környezeti hatásokból merít. Stork Dóra nagyfokú érzékenységről árulkodó alkotásai nem csak egyedi festészeti technikával készülnek ( enkausztika ), hanem szemlétletmódja is egészen új perspektívába helyezi a témát. Abban rejlik nagyszerűsége, hogy egyéni formanyelvet és művészi megoldást kidolgozva, régi technikát alkalmazva, ám új látásmóddal fűszerezve ábrázolja a képekbe foglalt történeteket és képi mondanivalót. 

"A részleteket mutatom meg az egész helyett, mintegy felkérve a nézőt, hogy befogadja és megértse környezetét"

Stork Dóra díjnyertes magyar festőművész, akinek művészete egyéni és csoportos kiállításokon szerepelt Magyarországon és Romániában. Munkái számos magángyűjteményben is megtalálhatók az Egyesült Államokban, az Európai Unióban és Japánban.

Dóra absztrakt realista enkausztikus festőként írja le magát, ami azt jelenti, hogy absztrakt módon használják a színeket, realista módon formálják, és munkájukat szimbolikus jelentéssel töltik át. Festményei a közélet, valamint a társadalmi és gazdasági folyamatok iránti érdeklődését tükrözik, bemutatva egyedi perspektíváját ezekről a kérdésekről. Dóra célja, hogy olyan álomszerű kompozíciókat alkosson, amelyek arra késztetik a nézőt, hogy megkérdőjelezze az észlelését a nem megfelelő részletekkel és furcsa körülményekkel, ugyanakkor az ismerősség érzését is keltik.

Enkausztikát, forró viaszfestést használ, egy ősi technikát, amely tartósságot, élénkséget és karcállóságot biztosít. Dóra kizárólag saját készítésű természetes méhviaszmediumot használ, olaj és egyéb festékek nélkül. Az alapra forró viaszfestéket hord fel, szabályozza az áramlást és megakadályozza a színek nem kívánt keveredését.

Dóra az utóbbi időben OSB lapot használ enkausztikus munkái alapjául, értékelve annak ipari textúráját és környezeti fenntarthatóságát, mivel újrahasznosított fából készül. A fa egyedi mintázata rusztikus ipari hangulatot teremt, amely a festékrétegek visszakaparásával épül be a kompozícióba. A fa egyedi mintázatának köszönhetően minden darab egyedi. 

ENKAUSZTIKA

Alkotásaim, stílusom

Elsődleges kifejezésmódomnak a forró viaszfestés ősi technikáját választottam. Tartóssága lenyűgöző, a színek nem fakulnak ki az idő múlásával, megőrzik élénkségüket, és a felület soha nem reped. A saját készítésű viaszmédiumok fizikailag ellenállóbbá teszik a festményeket a karcolásokkal szemben.

Figurális enkausztikus festőként olyan forró viaszfestéket használok, amely erős koncentrációt igényel, hogy a rétegek csak ott folyjanak, ahol akarom, és a színek ne keveredjenek ott, ahol nem akarom.

Az utóbbi években OSB-t használtam alapként. A festékrétegek visszakaparásával kompozícióim részeként a fa textúráját használom fel, hogy egyedi, rusztikus ipari hangulatot teremtsek.

Ezért élvezem a spontaneitást, a sok réteg használatát az akrilfestés során. Átlátszó színekkel festményeket építek, a színeket és a textúrákat egymásra rétegezve. Néhány számomra szép részletet kiemelek, másokat eltakarok.

Célom, hogy a néző egy ismerős szituációba kerüljön, és reflektáljon saját észleléseire. Így amikor akrillal festek, figuratív stílusom jellegzetességei a természet képzeletbeli interpretációjává változnak.


AKRIL

Artist Statement

I chose the ancient technique of hot wax painting as my primary form of expression. Its durability is impressive, the colors do not fade over time, they retain their vibrancy, and the surface never cracks. Self-made wax mediums make paintings physically more resistant to scratches. I do not use oil or other paints to make my encaustic.

As a figurative encaustic painter, I use hot wax paint that requires a lot of concentration so that the layers flow only where I want them and the colors don't mix where I don't want them.

In recent years, I have used OSB as a base. By scraping back layers of paint, I use the texture of the wood as part of my compositions to create a unique, rustic industrial feel.

That's why I enjoy spontaneity, the use of many layers during acrylic painting. I build paintings with transparent colors, layering colors, and textures on top of each other. I highlight some details that are beautiful to me and hide others.

My aim is for the viewer to find himself in a familiar situation and to reflect on his own perceptions. Thus, when I paint with acrylics, the characteristics of my figurative style are transformed into an imaginary interpretation of nature.

CV

She was born in 1961 in a small town, Bacsalmas. She grew up in Pécs and earned a diploma in economics and cybernetics in Moscow. Currently lives and works in Budapest, Hungary.

email: storkdora@gmail.com

web: www.dorastork.com

Instagram: @dorastorkart

Facebook: DoraStorkArt

Dora Stork is an award-winning Hungarian painter whose art has appeared in solo and group exhibitions in Hungary and Romania. His work can also be found in many private collections in the United States, the European Union, and Japan.

Dora describes themselves as abstract realist encaustic painter, meaning they use color in an abstract way, form in a realist way, and imbue their work with symbolic meaning. Her paintings reflect her interest in public life and social and economic processes, presenting her unique perspective on these issues. Dora aims to create dreamlike compositions that prompt the viewer to question their perceptions, with inappropriate details and strange circumstances creating a sense of familiarity.

She uses hot wax painting, an ancient technique that provides durability, vividness, and scratch resistance. Dora only uses self-made wax media, without oil or other paints. She applies layers of hot wax paint, controlling the flow and preventing the unwanted mixing of colors.

Recently, Dora has been using OSB as a base for their encaustic works, appreciating its industrial texture and its environmental sustainability as it is made from recycled wood. The unique pattern of the wood creates a rustic industrial atmosphere that is incorporated into the composition by scraping back layers of paint. Each piece is one-of-a-kind due to the individual pattern of the wood veneer.

Awards:

2023 Selected artist London Art Biennale

2021 Certificate Luxembourg Art Prize

2020 1st place in "Quarantine Competition" - Jancso Gallery, Budapest, Hungary

2017 Award-winning work - Újpest Artist Society, Budapest, Hungary

2017 Award-winning work - National Society of Fine and Applied Arts, Budapest, Hungary

Member of the Following Organizations:

The Society of Scottish Artists, Joined in 2021.

National Society of Fine and Applied Arts, Joined in 2010.

Újpest Artist Society, Joined 2009.

Solo exhibitions

2023 - Secret Gallery (Titok Galéria), Budapest, Hungary

2012 - Metropolitan Ervin Szabó Library, Újpest, Budapest, Hungary

2009 - Community Centre, Mátraalmás, Hungary

Juried Group Exhibitions:

2022 " Winter exhibition", Újpest Gallery, Budapest, Hungary

2022 - "Innovart'22", Jancsó Art Gallery, Budapest

2022 – Borders Art Fair, Kelso, Scotland

2021 - " Winter exhibition", Újpest Gallery, Budapest, Hungary

2021 - "Quarantine Competition", Secret Gallery, Budapest, Hungary

2020 - "Quarantine Competition", Jancsó Art Gallery, Budapest, Hungary

2020 - "Stay Home", Újpest Gallery, Budapest, Hungary

2019 - "Pro-Patria", Mór Jókai Library, Pápa, Hungary

2018 - "Golden Pictures", Mór Jókai Library, Pápa, Hungary

2017 - "Suburb in the city center", K11 Gallery, Budapest, Hungary

2016 - "Colors and Moods", Újpest Gallery, Budapest, Hungary

2015 - Cultural Centre, Kiskunfélegyháza, Hungary

2014 - "Art without borders", Teleki Hungarian Cultural Centre, Nagybánya, Romania

2014 - Cultural Centre, Kiskunfélegyháza, Hungary

2013 - "Still life", Újpest Cultural Center-Youth House Gallery, Budapest, Hungary

2011 - Újpest Gallery, Budapest, Hungary

2010 - Balatoni Museum, Keszthely, Hungary

2010 - Russian Cultural Centre, Budapest. Hungary

2009 - " Winter exhibition", Újpest Gallery, Budapest, Hungary

TEXTILSZOBRÁSZ

Gödri Matilda / festő és textilszobrász 

Színes és kíváncsi egyéniségnek tartom magam, ez a tulajdonságom meg mutatkozik a művészetemben is. Szeretem" meghúzni a váratlant".

Gödri Matilda vagyok, festő és textilszobrász.

2019-ben találkoztam először a textilszobrászattal, nagyon tetszett ez az innovatív technika és már akkor tudtam, hogy jelentősége lesz az életemben. A COVID hatására otthon kezdtem el, kísérletezni, fejleszteni a tudásomat. Tárgyakat és képeket készítettem, ismeretségem körében kezdett terjedni szájhagyomány útján. Rájöttem arra, hogy tökéletes textil képeket tudjak alkotni szükségem lesz a festészetre is. 2021.01.20-án elkezdtem festészetet tanulni Fecskés Beáta irányításával. Mai napig tanulok és fejlesztem magamat. Alkotásaimba kombinálva található meg a festészet a textilszobrászattal, azon dolgozok, hogy minél szebb és jobb alkotásokat készíthessek. Szeretem felrúgni a szabályokat, kilépni a keretből párosítani az olajfesték szépségét a 3D hatásával. A 3D képeknél, tárgyaknál előszeretettel használom fel a háztartásban felhalmozott hulladékot, textilt, műanyagot, stb. Művészetem célja, meglátni és megalkotni, hogy mindennek megvan a maga szépsége és értéke legyen az festmény, tárgy vagy bármi is.

"Az emberek úgy tesznek, mintha értenék a művészetemet, pedig az nem érteni, hanem egyszerűen csak szeretni kell"

-Claude Monet-

Kiállításaim:

  • 2021 Moho Sapiens, Jancsó Galéria, Tartosított valóság c. festményem
  • 2022 Innovart 2022, Jancsó Galéria, Megmentő c. festményem Közönség díjat kapott
  • 2022 Titok Galéria, Csoportos Kiállításon 4 db festményem lett kiállítva
  • 2022 Belvárosi Művészeti Egyesület, csoportos kiállítás
  • 2022 Jancsó Galéria, csoportos kiállítás
  • 2023 Belvárosi Művészeti Egyesület, Karnevál c. csoportos kiállítás
  • 2023 Titok Galéria, csoportos kiállítás

Látni - Érezni - Kapcsolódni

Dósa Róbert / DOSLA 

Dósa Róbert vagyok.1989 októberében születtem.

Sokakkal ellentétben gyerekkoromban nem vonzott a rajzolás és a festészet. Az iskolai tanulmányaim során sem jeleskedtem ezekben a tantárgyakban.

Úgy tartják, hogy az embereknek 7 évente új ciklus köszön be az életükbe. Ezt én is észrevettem utólag, mert ekkoriban jött egy érzés, hogy alkotnom kell, a kreatív energiáimat szabadon kell engednem.

Túl egyszerű lett volna az út, ha rögtön festőkést fogok. Elsőként a fát választottam, hisz régi álmom, hogy ezzel az anyaggal dolgozzam.

Kezdtem kisebb fali díszekkel, dohányzóasztalokkal, világítótestekkel. Annyira egyedire vagy inkább szokatlanra sikeredtek, hogy nem volt rájuk kereslet, ezért más helyen kutakodtam.

2020-ban a fluid art technikával próbálkoztam, ami nagyon tetszett, de nem láttam benne azt, ami kiemelne a tömegből.

2021 végén találkoztam a festőkéssel amivel vagy inkább akivel igazán szoros kapcsolatba kerültem. Egyből tudtam, hogy megtaláltam azt, amivel a legjobban ki tudom fejezni az érzéseim. Szinte nem is kellett hozzá gyakorlás, mert a legelső darabok is gyönyörűek lettek számomra. Rengeteg ötletem támadt, hirtelen minden ihletet adott és sorban készültek a képek. Inspirációim leginkább saját gondolataim és geometriai alakzatok. 

Művészeti koncepcióm nagyon egyszerű, olyan műveket szeretnék létrehozni ,amikhez foghatót még nem láttak. Ábrázolásom térbeli és geometriai, igyekszem precíz vonalvezetéseket és alakzatokat megalkotni. Fekete alapszínt és metál akrilfestéket használok a színezéshez. Megjelenésükkel a pompát, a luxust, a kivételességet szimbolizálom. A színvilág mindig egy adott hangulatot, érzést, víziót ábrázol.

Frappánsan szoktam hozzáfűzni, ha ezekről az érzésekről, inspirációkról beszélni tudnék, akkor könyvet írnék és nem festenék.

Bő másfél év alatt sikerült önmagamra találni és ezt kifejezni művészet formájában, s úgy érzem, hogy még rengeteg ötletem lesz a továbbiakban. Jövőbeni terveim közt szerepelnek, hogy a képek struktúrái mozogjanak illetve összérzékszervi alkotások megvalósítása, tapintással, szaglással és izleléssel is érzékelhetőek legyenek

Kiállításaim:

2023

D39 Budapest (Csoportos)

Kepes György Nemzetközi Intézet Eger (Csoportos)

Lívia Villa Budapest (Egyéni)

Unio Gallery Europe Budapest (Egyéni)

2022

Csokonai Kulturális Központ Budapest (Egyéni)

Belvárosi Művészeti Egyesület (Csoportos)

2021

Visznek Művelődési Központ (Egyéni)

További információk rólam, a művészetemről, aktuális egyéni kiállításomról a honlapomon találhatók:

https://dosla.hu/

Új munkáimat folyamatosan megosztom a Facebook oldalamon:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100065209192055

E-mail: info@dosla.hu

SOSINCS KÉSZ 

MÁTÉ ISTVÁN

Ismét egy izgalmas személyiséggel gazdagodott a Fine Arts Capital Művészeti Egyesület alkotói közössége. Máté István festészeti technikája legalább annyira különleges mint önkifejezési útja és szándéka. A zene, a tánc és a mozgáskultúra ami eddigi életét inspirálta és vezette, most a képzőművészet területén tör utat magának. A képek struktúráját szó szerint feltöri és még ennél is tovább megy.  

"A vászonba kést dobva rést hasít, majd összefércelve, lefestve azt, a kép hiányos, azaz sosincs kész érzését adja át. Azt az érzést, mely valószínűleg minden alkotót foglalkoztat. Utat enged a hiányzó részek elméleti kiegészítéséhez, ugyanakkor gondol arra is, hogy festményei, mint lakásdekorációk miképp állják meg helyüket."

Forrás: NovArt Kulturális és Művészeti Magazin – 2022. november 5. MÁTÉ ISTVÁN,

A KÉS, ÉS "SOSINCS KÉSZ" KÉPEI

Nyíregyházán született 1983. június 19-én. Egészen kis gyermekként sok időt töltött rajzolással, de 10 éves korában beszippantotta a versenytánc világa. 14 évig versenyzett hazai és nemzetközi versenyeken. 2007-ben elvégezte a Magyar Táncművészeti Főiskolát. Néhány éve fejezte be az aktív táncot, közel 30 év után és fiatalokat tanít. 2018-ban kezdett el foglalkozni a képzőművészettel. Eleinte portrérajzolással, majd egy év után áttért a festészetre. Hamar rájött, hogy az absztrakt irányzat áll hozzá a legközelebb, mert ebben tudja a legjobban kifejezni pillanatnyi érzéseit, gondolatait, lelki állapotát. Így bárki – vallja - aki megnézi a festményeit, megismerhet egy darabot belőle.

Művészetének alapkoncepciója, hogy kitörjön a szabályokból, kilépjen a hagyományos keretekből. Fő ihletforrása a zene, ezen belül a rock, a punk és a magyar undergrund stílusok. S hogy mennyire fontos szerepet játszik alkotásaiban a zene, így fogalmazott:

- Fő üzenetük számomra a szabadság. Vagy a szabadságvágy, a szabadság érzésének minél többszöri átélése. Minden alkalommal, amikor festek, újra és újra tökéletes szabadságot érzek. Műveimmel ezt szeretném közvetíteni a közönség felé.

Az általam használt színek az érzelmi állapotomat tükrözik, a formákat pedig az általam hallgatott zene ritmusa, dallamai és harmóniái alkotják. Szabályok és korlátok nélkül alkothatok, és kísérletezhetek színekkel, textúrákkal, struktúrákkal, anyagokkal. Így minden festéssel töltött pillanatban újra átélem a gyermekkori gondtalan játék élményét.

Mottóm: A festészet lehet rock ' n ' roll! Hallgassa meg a festményeimet!

Eddigi kiállításokon való részvétele:

2023. május 20 - július 1.

1st International Juried Exhibition Teravarna Los Angeles - Golden Duck Gallery&Art

Space közös pályázat nyertesinek csoportos kiállítása - Golden Duck Gallery

(Budapest)

2022 Június

Csoportos kiállítás Colorida Art Gallery (Portugália, Lisszabon)

2022 Július

Csoportos kiállítás MONAT Gallery (Spanyolország, Madrid)

TERDIX

Terdik Szilvia

ELÉRHETŐSÉG: terdixpainting@gmail.com

TEL: +36 30 2036 735

WEBOLDAL: www.terdixpainting.com

KÖZÖSSÉGI ELÉRHETŐSÉGEK

FACEBOOK: https://www.facebook.com/szilviaterdik.art

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/terdikszilvia/

MŰVÉSZI KONCEPCIÓ:

Terdik Szilvia festői munkásságának az utóbbi közel tíz éve egy téma köré összpontosul. Képeinek főszereplője, mondhatni múzsája a szék, ami a műveiben nem csupán egy egyszerű használati tárgyként, hanem egy metamorfózison keresztül olyan lehetséges valóságra utal, amely kapcsolatot teremt a transzcendenssel.

"Terdik Szilvia képei egy érdekes szimbólumrendszeren keresztül a véleményét mutatják meg a valóságról: vágyait, félelmeit, emlékeit, tapasztalásait, kérdéseit és válaszait tárják a befogadó elé… A szék mindennapjaink része. Szimbolizálja Istentől vett emberségünket, ahogyan lábaival a talajt nyomja, támlájával az ég felé tör. Szimbolizálja a létezés két síkját, a földben gyökerező anyagit és a felfelé tekintő transzcendenst. A festményein a székek szinte emberekké válnak, gondolkodó, érző létezőkké. A művésznő székekkel fejezi ki a hatalom roppant és pusztító önkényét csakúgy, mint a minden relatív örök igazságát. Székei egyszer az égig nyúlnak, máskor a földben gyökereznek, hol egymásnak feszülnek, hol darabokra törnek, gépekké válnak, modellt állnak, egymásba olvadnak, Krisztusként a golgotát járják, vagy éppen, mint Van Gogh-nál, csak magányosan, szomorú tekintettel néznek velünk szemközt….. Ezek a székek mi vagyunk, ezek a székek sorsok, életek, példák és pillanatképek. Mindenkiről, bárkiről, akárkiről. … " Major Eszter Anna (művészeti szerkesztő, műsorvezető, író)

Az elmúlt pár évben a művésznő figyelme erőteljesen a kortárs művészvilág felé fordult és megtartva az immár védjegyévé vált szék motívumot, "Szék-Portrék" címmel sorozatotkészít a mai művészekről. A szubjektív válogatásban olyan nemzetközi festőóriások szerepelnek, mint például Gerhard Richter, Basquiat, illetve a hazai művészek változatosságát jól reprezentáló kiváló művészek, mint például Verebics Ágnes, efZámbo, Wolsky András, Király Tamás, Fajgerné Dudás Andrea, …. stb.

"Terdik Szilvia mély empátiával éli bele magát a másik művész világába, mintegy átlényegül és ezt vetíti ki a művész székére, amely ennek az átszellemülés hatására felveszi gazdája tulajdonságait és immár nem egy szimpla szék, hanem egy tökéletesen átlényegült, gazdája tulajdonságaival felruházott műalkotásként jelenik meg előttünk. " Prof. Dr. Kacsuk Péter (műgyűjtő)

Terdik Szilvia, KLASSZIKUSOK EGY TÉMÁRA című festmény sorozata, nem kisebb nevek szellemét engedi ki a palckból, mint Kandinszkij, Dali, Picasso. Szász Endre, Rippl - Rónai József vagy Mattise - a teljesség igénye nélkül természetesen. Ez a páratlan sorozat a művésznő virtuózitását és érzékenységét is bemutatja a stílusok és művészi világok formanyelvének megidézésével. A sorozat képeit lapozva, izgalommal várja a néző, hogy vajon ki lesz a következő - és megdöbbenve tapasztalja, hogy minden művész megidézett és újraalkotott világa mégis Terdik Szilvia festőművész, immáron klasszikussá váló, ám kortárs gondolatvilágból táplálkozó páratlan festészeti visszatekintése.


WHAT IS ART ? 

KIÁLLÍTÁSOK:

Egyéni kiállítások

2022. Budapest – Corvin Művelődési Központ/ XVI.ker. Önkormányzat

2016. Budapest – Corvin Művelődési Központ/ XVI.ker. Önkormányzat

(kiállítás sorozat Márc. és Nov.)

2012. Budapest – Cserepes Ház (Zuglói Önkormányzat)

2012. Szentendre – Művész kávéház (Dumtsa Corso)

2011. Budapest – Corvin Művelődési Központ/ XVI.ker Önkormányzat

2011. Budapest – Rátkai Klub

2010. Budapest – Maconkai Orosz László Galéria

2010. Budapest – Eiffel Irodaház

2010. Budapest – Corvin Művelődési Központ

2010. Budapest – Lemhényi Dezső Általános Iskola

2009. Budapest – Kovács Attila Galéria (XVI. ker. Önkormányzat)

2009. Budapest – Pasaréti Kájoni Ferences Ház

2009. Sarród – Kócsagvár

2008. Fertőd – Eszterházy-kastély

2007. Hatvan – Moldvay Győző Galéria

2007. Salgótarján – Fayl Frigyes Galéria

2007. Budakeszi – Erkel Ferenc Művelődési Központ

1998. Budapest – Hotel Mercure Korona

Csoportos Kiállítások

2023. Budapest - Fine Arts Capital és Golden Duck Gallery & Art Space

"Art for Peace" című kiállítása

2022. Budapest - Fine Arts Capital és Golden Duck Gallery & Art Space

"Beggining" című kiállítása

2022. Budapest - Corvin Művész Klub őszi tárlat

2021. Budapest - Corvin Művelődési Központ/ XVI.ker Önkormányzat (díjazott)

2019. Iszkaszentgyörgy – Ari Kupsus Nemzetközi Művésztelep

2016. Budaőrs – Budaőrs Zichy Galéria

2016. Budapest – Független Magyar Szalon őszi tárlat

2014. Budapest – The Talent Kortárs Képzőművészeti Kiállítás (díjazott)

2012. Budapest – Vis Major Café (3Éter Társaság)

2010. Groznjan – Isztriai XVII. Nemzetközi festőtalálkozó

2007-2015. Budapest – Corvin Művész Klub kiállításai

2004-2011. Budapest – Független Magyar Szalon éves tárlatai

2005-2009. Sarród – Ferenczi József Nemzetközi Alkotó Társaság kiállításai

2004-2005. Kistelek – Művészeti Alapítvány Iskola éves kiállítása

2004. Erdély – Szentegyháza /Művészeti Alapítvány Iskola

2003-2007. Hódmezővásárhely – Tornyai János Múzeum (nyári-téli tárlatok)

PUBLIKÁCIÓK:

 ARTsCAP című Kortárs Művészeti Magazin/ "What is Art?" 2022/ 2 / XI.

 NovArt Kulturális és Művészeti Magazin 2022. okt. 23. (online)

 ARTsCAP című Kortárs Művészeti Magazin/ "What is Art?" 2023/ 1 / XI.

SAJTÓMEGJELENÉS:

 XVI. kerületi Önkormányzat lapja XXXII. évfolyam 3. szám 2023.

 XVI. kerületi Önkormányzat lapja XXXII. évfolyam 2. szám 2023.

 Pepita Kulturális Magazin – XIV. évfolyam 12. szám 2020.

 Szép Lak Magazin XXII. évfolyam 5. szám 2017.

 XVI. kerületi Önkormányzat lapja XVIII. évfolyam 2. szám 2009.

GYÜJTEMÉNYI TAGSÁG:

 Kacsuk gyűjtemény

 Ari Kupsus gyűjtemény

 Mekler gyűjtemény

 Kádár B. gyűjtemény

 Ferenczi József Nemzetközi Alkotó- és Művésztábor gyűjteménye

(Sarród)

 Iszkaszentgyörgyi Önkormányzati Gyűjtemény

SZERVEZETI TAGSÁG:

 Fine Arts Capital Művészeti Egyesület

 Corvin Művészkör (elnök)

 Artotek Fine Art Hungary

ELÉRHETŐSÉG: terdixpainting@gmail.com

TEL: +36 30 2036 735

WEBOLDAL: www.terdixpainting.com

KÖZÖSSÉGI ELÉRHETŐSÉGEK

FACEBOOK: https://www.facebook.com/szilviaterdik.art

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/terdikszilvia/


SZERETETT VILÁGOK

Schmidt Ruth  

Schmidt Ruth (szül. Ilonka Ruth), 1982-ben született Erdélyben, napjainkban Budapesten él és alkot. Ha megkérdezik tőle, mióta fest, 2017-re datálja mert ugyan korábban kezdett festeni akrillal és több rajz és festészeti szakkörre járt de azokat "próbálkozásoknak" nevezi inkább. 2017-ben kezdett Mesterénél, Gasztonyi Kálmánnál ismerkedni a klasszikus olajfestészet rejtelmeivel, ez hozta meg számára az igazi változást. A 2017-2021 közötti éveket arra szánta, hogy tanuljon és fejlődjön. Ezért készült olyan sok tanulmányi festménye, sokféle stílusban. Nagyon szereti Piet Mondriant, Andy Warholt, Salvador Dalit, Albert Bierstadtot, Rembrandt van Rijnt, Markó Károlyt... Ezekből a nevekből is látszik, hogy nyitott volt új irányzatok megismerésére, szeretett sokféle stílust és technikát kipróbálni. Ezek eklektikus tanulmányi képeiben láthatóak főleg, ahol különféle korok, stílusok, irányzatok jegyeit vegyesen alkalmazta valamint Warhol és Mondrian iránti csodálatát láthatjuk pop art és Mondrian ihletésű geometrikus figurális képeiben. Ezekben az években képeiben látszik az útkeresése.

2020-ban kezdte el festeni szimbolista és szürrealista témájú festményeit amiket realista stílusban fest. Ezekben találta meg önmagát.

Mestere, Gasztonyi Kálmán így ír róla:

"Schmidt Ruth festészete úgy táplálkozik az elmúlt századok mestereinek tudásából, hogy azok festéstechnikáját alkalmazva, a XXI. századi embert szólítja meg. A legnagyobb szakmai alázattal, fantasztikus precizitással megfestett képei olyan egyedi esztétikai vizuális élményt nyújtanak, amelyek összetéveszthetetlenül csak rá jellemzőek. Képei narratívak, mesélnek- tehát a csupasz esztétikai élményt- emberi történetekkel, érzésekkel töltik meg. Ruth alaptermészete a jókedv, a pozitív világlátás, a humor. A kortárs festészetben sajnos egyre kevésbé jut hely a humornak, pedig életünk egyik legnagyobb adománya, -már ha van valakinek. Ruthnak szerencsére bőkezűen juttatott a Teremtő. Képein az isteni erő megjelenítése is gyakran szerepet kap, hiszen számára nagyon fontos keresztényi hite. Festészetére talán a szimbolizmus jellemző a legjobban, de esetenként a szürrealizmus is megjelenik. A kezdeti tanulmányképek után kibontakozó művészetében gyakorlatilag nem találunk "sima" csendéleteket, tájképeket, vagy klasszikusan megfogalmazott figuralitást. Mindig ott van egy kis ruthi csavar, amely átlényegíti, megtölti, tehát művészivé teszi egy realistának vélt képet. Ruth tehetsége, szorgalma, céltudatossága még sok-sok kiváló festményt tartogat számunka."

SZAKMAI - FESTÉSZETI  PORTFÓLIÓM

Szimbolista festményeiben, amik már átcsapnak olykor a szürrealizmusba, megtalálta magát. Célja továbbra is ilyen jellegű festményeket festeni, amik "kimondják a kimondhatatlant". Azt szeretné, amit a szimbolista festők, hogy festményeivel ne csak a látható világot másolja le, hanem gondolatokat, érzéseket közvetítsen.

Szereti megfesteni a tapasztalható világ mögötti valóságot, láttatni akarja a láthatatlan dolgokat mint pl. gyermeki hit, ragaszkodás, ember-ember között lévő érzések, Isten-ember közötti kapcsolat, elmúlás, reménység, szeretet, szerelem, fájdalom, humor… 

Témáit saját élményekből, eseményekből, benyomásokból meríti, mindenik egy kis darab a lelkéből. Festményeit olajjal festi vászonra.

"Minden művész saját lelkébe mártja ecsetét, és saját szívét viszi vászonra." – Henry

Ward Beecher

EGYÉNI KIÁLLÍTÁSOK:

2024- Magyarország (Miskolc) – MÖM (Magyar Összművészeti Műhely) és a

Nemzetközi Humanitárius Szövetség szervezésében - "Jól csak a szívével lát az ember." (január)

2022 - Románia (Szentegyháza)- Gábor Áron Művelődési ház- "A nagy utazás" - önálló kiállítás (július)

2021 - Magyarország (Budapest) - Titok Galéria- "Más szemmel"- önálló kiállítás (október)

2020 – Magyarország (Budapest)- Schmidt Ruth Paintings- önálló galéria és műterem- állandó kiállítás (2020 márciustól)

2017 – Magyarország (Budapest) –Duna Pláza- "Fejlődés"-önálló kiállítás

CSOPORTOS KIÁLLÍTÁSOK:

2024 – Japán (Tokió)- Design Festa Gallery- Tokyo Open Art – (Június)

2024 - Amerikai Egyesült Államok (New York) – Art Expo New York (április)

2024 - Magyarország (Budapest)- Dávid Galéria 2. - "Papillon Carnevale" (március)

2024 - Amerikai Egyesült Államok (St Petersburg) - Florida's t Poynter Park -"Különbözőségeink elfogadása" (március)

2024 - Amerikai Egyesült Államok (Sarasota) - Florida's Bayfront Park - "Különbözőségeink elfogadása" (január)

2023 – Franciaország (Párizs), Salon International D'Art Contarmporain in Carousel de Louvre Paris (október)

2023 – Egyesült Királyság (London), a 6-ik The London Art Biennale (július)

2023 – Egyesült Királyság (London), Holy Art Gallery- Csoportos kiállítás (július)

2023 – Magyarország (Budapest)- Teravarna Galéria (Los Angeles, USA) és Golden

Duck Galéria (Budapest) –artBIAS – Első nemzetközi Művészeti show- Csoportos kiállítás

2023 - Spanyolország (Madrid)- Gaudi Arte Galéria – "A frisseség ecsetvonásai"- Csoportos kiállítás (április)

2023 – Magyarország (Budapest)- Golden Duck Galéria- "Az Első Katalógus" – Csoportos kiállítás

2023 - Franciaország (Nizza)- Nizzai Nemzetközi Művészeti Expo- a Gaudi Arte Galéria (Madrid) képviseletében (április)

2023 - Magyarország (Budapest) - Golden Duck Galéria- "Művészettel a békéért" – Csoportos kiállítás (február)

2022 – Egyesült Királyság (London) – New Artist Fair –The Thruman Brevery

2022 - Magyarország (Budapest)- Szimpla Kert (Jancsó Art Gallery)- "Tavasz a

városban";- Csoportos kiállítás (április)

2022 – Egyesült Királyság (Newark)- Thoresby Galéria- "Egyetemes emberi értékek"- csoportos kiállítás (február)

2019 – Magyarország (Budapest) – A Zsilip Art Center- "Flora és Fauna" – csoportos kiállítás

MÉDIA MEGJELENÉSEK:

2024- USA (Sarasota) – Herald-Tribune- 2024 EOD Közönséd Díj (24 May)

2024 - Magyarország (Miskolc) – Miskolci napló- XXI évfolyam 4. szám (január 27.)

2024 - Magyarország – BOON (Borsod- Abaúj- Zemplén Vármegyei hírportál) (január 27.)

2023- Magyarország (Budapest) – RTL TV- "Célirány"; -riport (november 26. adás)

2023- Magyarország (Budapest) – Művész Ma, Kulturális és Művészeti Magazin, online (Július 29)

2023 - Magyarország (Budapest) - ARTsCAP című Kortárs Művészeti Magazin

2023/2/XI szám (Művészettel a békéért kiállítás)

2022 – Magyarország (Budapest) - ARTsCAP című Kortárs Művészeti Magazin

2022/1/X számában való megjelenés (Egyetemes emberi értékek kiállítás)

2021 - Magyarország (Budapest) - A Karc Fm 105,9 Rádióban, a "Páholy"-ban

Marosi Antal vendége volt ("Más szemmel" –önálló kiállítás)

2020 - Amerikai Egyesült Államok (Newfields, New Hampsire) -Creativ Guts Zine-

tavaszi kiadványába bekerült a "Vadlovak" című festménye (2020 május)

2017 - Magyarország (Budapest) - A Karc Fm 105,9 rádióban a "Páholy"-ban Marosi

Antal vendége volt, ("Fejlődés" című önálló kiállítás)

KATALÓGUSOK:

2024- Japán (Tokió)- Tokyo Open Art

2024 - USA (New York) – Artexpo New York

2024 – Olaszország (Lavagna) - "A szabadság művészete 2."

2024 - Magyarország (Budapest) – "Papillon Carnevale"

2024- USA (Sarasota) - Embracing our differences 2024

2024- Amerikai Egyesült Államok (Sarasota)- Különbözőségeink elfogadása

2023- Franciaország (Párizs) - Modern Művészet Mesterei a Louvre Komplexumban

2023 – Egyesült Királyság (London), a 6-ik The London Art Biennale

2023 – Magyarország (Budapest)- Fine Arts Capital - "Első Katalógus"

2022- UK (Newark) – Thoresby Galéria- Egyetemes Emberi értékek

2020- USA (Newfields, New Hampshire) - Creativ Guts Zine- Tavaszi kiadás

ELISMERÉSEK:

2024- Sarasota (USA, California)- Emracing Our Differences 2024- A Közönség-díj (április)

2023- Franciaország (Lyon)- Circle Quarterly Art Review Magazine Contest- Művészi "Kiválósági" díj (december)

2023- Amerikai Egyesült Államok (Santa Barbara)- World Wide Art/ Artavita Pályázat – első helyezés

2023 – Egyesült Királyság (London), beválasztották a 6-ik The London Art Biennale művészei közé (július)

2023 – Magyarország (Budapest)- Teravarna Galéria (Los Angeles, USA) és Golden

Duck Galéria (Budapest) –artBIAS – Első nemzetközi Művészeti show- "Speciális

Zsűri Díj" (második helyezés)

2021 – Amerikai Egyesült Államok (New York) – People and Paintings Galéria- "Sebezhető"-nemzetközi verseny, Közönség díj

2019 - Magyarország (Budapest) - "Flora és Fauna" - Zsilip Art Center festménypályázat, közönség szavazat (professzionális kategória) I. hely

2019 - Magyarország (Budapest) – "Flora és Fauna"- Zsilip Art Center festménypályázat (professzionális kategória) II. hely


SZINTÉZIS

Natalia NIK

Magyarországon élő művész és illusztrátor. Illusztrációból MFA diplomát szerzett a San Francisco-i Művészeti Egyetemen, valamint művész-stylist diplomát (az MSTU Alkalmazott Művészeti Kara, Moszkva). 2000 óta néhány nemzetközi művészszövetség tagja. A személyes alkotó élet a grafikai stílusú festmények (hagyományos és digitális technikák) alkotásában testesül meg. Művészete valódi képek és fantáziák szintézise. Gyakran használ szimbolikát és rejtett jeleket, amelyek saját értelmezéseik iránti mély érdeklődésre sarkallják a nézőt. Szereti megfigyelni, hogyan kezdik a szereplők vagy tárgyak életüket a munka során, és néha készek elmesélni saját történetüket. Művei magángyűjteményekben vannak Oroszországban és külföldön. Különféle nemzetközi képzőművészeti kiállítások, versenyek állandó résztvevői.


Digitális Művek / Digital Art 

Graphics / Grafikák

Mixed Media / Vegyestechnika

Olajfestmények / Oil paintings 

Watercolor paintings / Vízfestmények 

Hungary based artist and illustrator. She has a MFA degree in Illustration at the Academy of Art University in San Francisco and has a degree as an artist-stylist (Faculty of Applied Arts in MSTU, Moscow). Since 2000, member of a few international artists Associations. The personal creative life is embodied in the creation of paintings in graphic style (traditional and digital techniques). Her artwork is a synthesis of real images and fantasies. She often uses symbolism and hidden signs that motivate the viewer for a deep interest in their own interpretations. She likes to observe how characters or objects begin their life in the process of work and are sometimes ready to tell their own story. Her works of art are in private collections in Russia and abroad. Permanent participants of various international art exhibitions and competitions.

KÖZÉPPONTBAN 

Söröss - Karda Boróka

1984-ben születtem Székelyföldön. Férjemmel és három gyermekünkkel Budapest mellett egy kis faluban élünk. 2021-ben erős vágyat éreztem, hogy ecsetet ragadjak és fessek. Azóta folyamatosan képzem magam és tanulmányozom példaképeim munkáit, hogy tanulhassak tőlük. Az alkotás bármilyen formája egyfajta terápia, egy utazás a lelkem körül, amikor minden más megszűnik, elcsendesül, és egy bizsergető izgatottság veszi át a hétköznapok zaját. Festményeimben elsősorban a portré és absztrakt stílus foglalkoztatnak.

Nagy hatással vannak rám a régi nagy mesterek munkái, ugyanakkor próbálom a kortárs művészek alkotásait is nyomon követni.

.

Kiállítások:

- 2021. november- Bakelit Multi Art Center- a "Jelen" c. alkotásom.

- 2022. március- Budapesti Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár- a "Dűne" c. alkotásom.

- 2022. november- Bakelit Multi Art Center -a "Várakozás" c. alkotásom.

- 2022. november- Jancsó Art Galéria- a "Betemet" c. alkotásom.

- 2023. április – Titok Galéria Húsvéti tárlata- "Jézus" és "Feltámadás" c. alkotásaim

SZINERGIA

Balogh - Kovács Viktórai

1983-ban születtem Budapesten. Már fiatalon nagy érdeklődést mutattam a különböző művészetek iránt, a kreatív énem mindig nagyobb hangsúlyt követelt magának. Gyermekkoromban a rajzolás mellett ez még főként a művészi kivitelezést igénylő sportokban nyilvánult meg, mint a ritmikus gimnasztika, a szinkronúszás és később a kortárs tánc. Gimnáziumi éveim alatt rajz fakultációra jártam. A főiskola elvégzése után pedagógusként dolgoztam, ami lehetőséget nyújtott kreativitásom kiélésére a gyerekekkel történő mindennapi feladataim során. Majd egy karrierváltást követően szállítmányozóként helyezkedtem el. Ahogy telt az idő, egyre nagyobb szükségét éreztem annak, hogy találjak valamit, amivel meg tudom törni a monoton munkanapokat. Így fedeztem fel 2017-ben a jobb agyféltekés rajzolást, ami akkor új perspektívákat nyitott számomra a fejlődéshez. Több workshopon és tanfolyamon vettem részt, ahol különféle technikák alkalmazását sajátítottam el. Többek között a szén-, pasztell-, tollrajz, az akril és vízfestés alapjait. Ezek közül többet is a szívembe zártam, mivel mindegyik más hangulattal bír. Idővel már ezt sem éreztem elegendőnek, valami másra, valami újra vágytam. Ezt az új irányt 2020 júliusában Gasztonyi Kálmán mutatta meg számomra, aki azóta is támogat a klasszikus olajfestészetben rejlő lehetőségek felfedezésében. Benne nem csak egy csodálatos Mesterre találtam, hanem általa egy inspiráló alkotó közösség tagjává válhattam. Az útmutatásával készült változatos témájú tanulmányképeim nem csak abban segítettek, hogy technikailag fejlődjek, hanem abban is, hogy kialakítsam saját stílusom. További inspirációt adott számomra, hogy képeimet több csoportos kiállításon és pályázaton is bemutathattam. A megszerzett technikai tudás birtokában folyamatos bennem a késztetés, hogy minél több alkotásomon keresztül mutassam be gondolataimat, érzéseimet. Ez történhet realista, vagy modern/absztrakt ábrázolási módon, de a lényeg, hogy különböző hangulatokat akarok megragadni és a vászonra vinni.


Viktória nem hétköznapi bemutatkozása

Galériám sokszínűségét látva bizonyára elgondolkodik azon, miért keverednek ezek a látszólag különböző stílusok egyetlen művész alkotásaiban. Ennek oka, hogy több technikát is a szívembe zártam, mindegyik más hangulatot hoz magával, így attól függően, hogy mit élek meg, vagy hogyan élek meg, váltani tudok közöttük. A festésben szeretem a színeket és a formákat összhangba hozni, különféle hangulatokat elérni vele. A pasztell a nyugalmat jelenti a lágy és finom színeivel. Firkarajzaimban megmutatkozik gondolataim játékossága és könnyedsége. Több műfajban örömmel ábrázolom a táncot, mely egy másik kedves művészeti ág számomra.

https://www.bakoviart.com/contact.html

KÖRUTAZÁS A SZÍNEK VILÁGÁBAN

Szabó Sipos Barnabás

Szabó Sipos Barnabás művészete most nem a szavak erejével szól hozzánk hanem a színek nyelvén. Festészetében a pillanat és az emberi történet ugyanúgy jelen van mint a színek hatásának és erejének tanulmányozása a lélek változásaira. Kifinomultan ragadja meg a pillanat illanó reflexióit és a mélyebb emberi érzelmek szellemiségének attitűdjét. Eddigi képzőművészetben eltöltött alkotói periódusai mély szellemi elhivatottságról tesznek tanúbizonyságot. Művészetének alkotói és önismereti programja új utakat nyit meg.

KÖRUTAZÁS A SZÍNEK VILÁGÁBAN - 7 alkalmas ÖNISMERETI ALKOTÓ PROGRAMSOROZAT azoknak, akik ESZKÖZT ÉS MÓDSZERT KERESNEK AZ ÉRZELMEK KIFEJEZÉSÉRE, az ELTEMETETT TÖRTÉNETEK FELSZÍNRE HOZÁSÁRA   

DIGITÁLIS VILÁGOK

Balog Béla

Balog Béla egy korszakváltás mezsgyéjén lépett be a képzőművészet világába egy digitális palettával. Remekművei és folyamatosan fejlődő látványvilága messze kalauzolja a nézőt a digitális terek fantasztikus labirintusában. Művei meghatóak, érzékenyek és óriási kifejező erővel bírnak. 


www.belabalog.com 


BIO and ARTIST STATEMENT

Bela Balog was born in 1970 (Senta). He lives and works in Budapest, Hungary. He considers himself primarily as a digital artist of deconstructivism and futurism. He mixes a lot of architectural elements into his digital works. These create a sense of chaotic structure, increasing the dynamism of the work. What also draws the audience to decipher these images are the recognizable figures are silhouettes. In the future, he wants to follow this imagined path and create more new series in the same style.

There is a strong visual language throughout the whole artworks that allows these pieces to be read as a timeline. Within each individual work there are multiple scenes layered into each other and showcase a passage of time that is expanded upon as we look throughout the entire series. Each piece feels like we are looking around an environment that is active and lively. When looked at together, we begin to see a more complete experience of life from the views inside and outside an environment. Interestingly a lot of the architectural elements are very reminiscent of work of deconstructivism and futurism.

All his artworks are a process of a story, a plot. Stories that surround his narrower or wider environment. Sometimes it's a simple newspaper article or a photo inspired, but there are times when it's a literary work, a movie, or the streets around his residence, the riverside, or the people. Bela Balog's work mixes reality and imagination. Telling his pictures and also experiencing reality. Reality can also be displayed in the imagination. Its detailed image processing is in line with these considerations. It helps the viewer understand the tale, but also leaves an open door for everyone to experience their own imagination and reality. The goal of Bela Balog is clearly to grasp the point. His topics are therefore often about the most problematic things like death, loss, illness, domestic violence. But it displays the most beautiful things in life as well as birth, love, joy, beauty.

The common language of all these images is the color world of Bela Balog, which deliberately draws the attention of the viewers loudly.

Bela Balog has developed a completely unique digital technique that uses both photographic and drawing elements. His works are being created in a unique self-developed digitization process. He is constantly developing this technique and experimenting with new techniques.

All digital works by Bela Balog are unique (1/1 limited edition), with Certificate of Authenticity , signed by the artist.

Bela Balog's artworks have been shown in galleries and art magazines in many countries (USA, UK, Switzerland, Hong Kong, Singapore, Italy, Belgium, Greece, Germany, Austria, Spain, Netherlands, Hungary, etc.).

He won several awards:

- Gold List Award for Top Contemporary Artists of Today juried by Art Market Magazine (Israel), Redwood Media/Art Group (USA), Discovery Art Fair (Germany) and Florence Biennale (Italy) - 2022

- Art Vue Prize Fall - Bruxelles (Belgium) - 2nd Prize - 2022

- Upward Gallery (Georgia) - First Place Winner, Rivers and Bridges Art Competition - 2022

- Art Show International Gallery (USA) - Talent Prize Award

- Brouhaha Art Gallery, (Hong Kong) - Distinguished Award

- Helvet Art (Switzerland) - Honorable Mention Award

- Art Vue Prize Brussels (Belgium) - Special Mention Award

- Art Vue Prize Brussels (Belgium) - TOP 30 Award

- Make Art Gallery - (Italy) - Abstracta - Attestato Di Merito Artistico

- Make Art Gallery - (Italy) - ArtNoise III - Attestato Di Merito Artistico

- Make Art Gallery - (Italy) - Just Art VII - Attestato Di Merito Artistico

- Engage Art (USA) - Semi Finalist

- Gallery Ring (USA) - Award of Merit

- Light Space & Time Online Art Gallery (USA) - Special Recognition

His works have appeared in the following magazines, books and albums:

- Bruxelles Art Vue (Belgium) - Bela Balog - Meeting of Worlds (solo album)

- Art Market Magazine, Gold List - Top Contemporary Artists of Today - 2022

- Art Market Magazine, Issue #71 (Digital Art, Illustration)

- Jaamzin Creative Magazine (Singapore) - Special Edition

- Art Vue Prize: Fall - Bruxelles (Belgium) - Catalogue

- Art Vue Prize Spring - Bruxelles (Belgium) - Catalogue

- Art Vue Prize Summer - Bruxelles (Belgium) - Catalogue

- Bruxelles Art Vue (Belgium) - Street Life - Book

- Culturally Arts Collective (USA) - Mutagens - Anthology

- Florence Contemporary Gallery - Reminiscence/6

- Bruxelles Art Vue (Belgium) - Human Body is Art - Book

- Bruxelles Art Vue (Belgium) - Limitless Nature - Book

- Goodess Arts Magazine (Germany) - Issue 6.

- ARTsCAP Magazin XI. (Hungary)

- Tebbs Gallery (UK) - Art and Sound Project - Book

- Hollyway Magazine (Japan) October issue, Fine Art Edition - 2022

Solo Exhibitions

Virtual Solo Exhibition, Make Art Gallery (Italy)

Art Show International Gallery (USA)

Tales of Pictures - Art Exhibition in Augmented Reality - Piazzale Michelangelo, Florence, Italy

Online exhibition on JaamZIN Creative (Singapore)

Group exhibitions

Casa del Arte, Palma de Mallorca, Spain

Urbanside Gallery, Zürich, Switzerland, Artboxy Selection

Thomson Gallery, Zug, Switzerland, Artboxy Selection

Lelie Galerij, Amsterdam (Ned), Artboxy Selection

SWISS ART EXPO, Zürich (Switzerland)

KreativRaum Galerie, Vienna

Kulturschoepfer, Green Hill Gallery (Berlin)

Art Number 23 Gallery, Athens, (Greece)

Boomer Gallery, London (UK)

Golden Duck Gallery, Budapest (Hungary)

Windsor Art Fair (UK)

www.belabalog.com

artist@belabalog.com

belabalog70@gmail.com


Részletekből építkezve 

Cuci János

A művészet, az alkotás vágya mindig utat tör magának. A leg elképesztőbb formákban jeleneik meg. Cuci János alkotásai - kollázsai, olyan alapanyagokat és elemeket használnak, amelyeket észre sem vennénk ha csak úgy magában látnánk. Összegyűjti, átformálja és újraértelmezi a részeket, Építőelemként használja, saját világának felépítésére és bemutatására. Aprólékos türelemmel és átgondoltsággal alkotja meg művészi témáit, a klasszikus virág csendéletektől kezdve a tájképekig. Az elmélyültség és a szakmai elhivatottság minden munkájában tetten érhető. Egyedi különleges darabok.