Az Én Transzplantációm

Gulyás-Németh Georgina vagyok, 1990-ben születtem Csornán. Röviden már 10 éves korom óta alkotok, akkor még cukiságnak tartották a felnőttek és 50-100 forintért "vásároltak" házon belül rajzaimat. A középiskolában tanári engedéllyel jártam ki időnként falakat festeni, folyamatosan alkottam. Már egészen fiatalon a figuratív világ érdekelt a művészetben leginkább, elmondhatatlanul sok portrét rajzoltam, most is beleremegek amikor a portrékon, első sorban a szemeken át érzéseket és a lélek darabkáit adhatom át vagy fogalmazhatom meg ecsettel, ceruzával. Ettől függetlenül szeretek más stílusokat is kipróbálni, jelenleg az absztrakt festészetet ízlelgetem. 

Tanulmányaimat a Győri Tánc és Képzőművészeti iskolában kezdtem meg, ám 2 év után iskolát váltottam személyes okok végett. Egy csornai középiskolában fejeztem be az iskolai éveket ahol pedagógiát és pszichológiát tanultam. Ezután azonnal munkába álltam, portréztam, falakat festettem és alkottam. Digitálisan is rajzolok.

Tavasz óta festegetek vászonra is tudatosabban, a szűk határidők miatt akrillal festek elsősorban, de több képem is készülőben van olaj technikával.

Ami lenyűgöz, az a fény-árnyék játék a képeken, szeretem a kontrasztokat nem csak látványvilágban, hanem tematikailag is. Amatőr szinten fotózom, igyekszem a munkáimat a saját fotóim alapján elkészíteni, ha van rá lehetőségem. Ha ez nem megoldható, akkor több referencia kép alapján alkotok újat.

Gulyás-Németh Georgina

" Szégyellem magam kicsit, 2013-ban egy életmentő műtétem volt Afrikából hazatérve Londonban, csodával határos módon kaptam új májat. Ez akkor 23 évesen teljesen tönkretett anyagilag, illetve a gyógyszerek miatt bizonyos értelemben újra kellett tanulnom rajzolni és festeni, mert ki kellett találnom új módszert amivel tudom kezelni alkotás közben a kézremegésem.. Ebből kifolyólag, és ezért írtam az elején a felmerülő szégyenérzetet, mert mostanra értem el oda, hogy ne csak megrendelésről megrendelésre szálljak az anyagi biztonságot szem előtt tartva, hanem tavaly novemberben "művésznevemen" (DirectSketch) céget alapítsak és elkezdhessek pályázni, alkotni ami elmondhatatlanul boldoggá tesz.


Jelenleg folyamatban lévő pályázati alkotásaim:

- Teravarna 10th Abstract International Juried Art Competition

- Biennale Via Carpatia

Tudom, még nincs sok felmutatható festményem, de nagyon rákaptam az ízére, tele vagyok tervekkel és nincs megállás.

Az aktuális 2 pályázatról mesélek pár szót, hogyan építettem fel a festményeimet.

Az én transzplantációm alkotóművészeti pályázat:


Ma már sportolok és a kézremegésen kívül mondhatni kutya bajom, egészséges embernek érzem magam, mégis ijesztő mértékben függünk az egészségügytől, azon belül pedig az orvosainktól, akik minden túlzás nélkül mintha istenek lennének, akiktől mi halandók nagy mértékben függünk. Ezért a kép felső több mint egy harmadára helyeztem az "isteneinket", majd a kép kompozíciós szempontjából további 3 részre tagolódik, amit egy májtranszplantációs műtéti heg forma, az úgynevezett "mercedes" jel tagol. Ilyenem van nekem is :) A bal oldal, ami általánosságban egyébként is a múltat jelképezi a transzplantáció előtt időszak látható, a rossz máj finoman érzékeltetve, (aki nem bennfentes téglának is nézheti) mintegy súly, húz le a sötét és ismeretlen mélybe magatehetetlenül engedve ennek az erőnek. A jobb oldalon a víz színe kedvesebb és a figura felfelé tör a felszín felé, erő van benne és tudatosság. Ez a transzplantáció utáni lét. Középen a jelen van, ebbe az egy képbe a téma okán bele festettem "magam", amit a kiskutyám, az alak oldalán sétáló border collie jelképez. Ez a felelősségvállalás lehetősége más életért és a fényes jövő felé haladást jelenti, ami a fényen keresztül mégis visszafonódik a téma az orvosokhoz. 

ÓBudaPest - 150 éve együtt, azaz Budapest 150 éve, Óbuda tükrében képzőművészeti alkotópályázat

Hogy a kiírásnak és a témának mind eleget tegyek, ezért utánaolvastam a történelemnek és Óbudának. Alapul egy 1800-as évekbeli festményt vettem, amit stílusában hasonlóan festettem meg. A távolban óbuda látszik, a naplemente pedig Budapest és külső városainak egyszerűsitett térképe, amit az aquincumi régészeti feltárás karol át félkörösen. A festmény szereplői a híres óbudai szobrok, Balról Krúdy Gyula, mellette az általa alkotott Szindbád szobor, akik egy asztalhoz lettek ültetve hogy betekinthessenek Budapestre. A háttérben Puskás Öcsi szobor csoportját forgattam be és helyeztem el kisebben, legkisebben pedig az esernyős hölgyek érkeznek a távolból. Szeretem, ha nem egyértelműek a képeim, de aki ért a témához, annak megdobbanjon a szíve. "

Elérhetőségeim:

weboldal: www.directsketch.com

facebook: https://www.facebook.com/directsketch/

instagram: https://www.instagram.com/directsketch/?hl=hu

telefonszám: +36704255986

REFLEXIÓK

Weide Ancsa

"Weide Ancsa minősített tetoválóművész vagyok , Zalaegerszegen születtem, és a mai napig szülővárosomban élek. 2008- ban kezdtem tetoválásokat készíteni, majd 2009-ben megnyitottam első stúdiómat Zalaegerszegen. Hosszú évek alatt, kemény munkával rengeteg elismerést értem el szakmámban úgy külföldön, mint itthon.
Majd 2015-ben egy családi tragédia hatására megváltozott az életem, és a festészetben találtam meg önmagam, vászonra vittem érzéseim, emlékeim.
Amikor festettem, úgy éreztem, hogy elbújhatok az engem körülvevő világ elől és létrehoztam a saját kis dimenziómat, ahol az összes fájdalmam elfelejthettem és minden kötelék nélkül szabadjára engedhetem a fantáziám. Autodidakta módon kezdtem ismerkedni az ecsettel, a festékekkel, kiegészítőkkel.
Dolgoztam olajfestékkel, akrillal, kísérleteztem a stílusokkal, textúrákkal. Ekkoriban nagyon szomorú alkotások születtek, melyeket azóta is a műhelyem egyik sarka rejt. Azt mondják minden rosszban van valami jó. És igen, hisz itt kezdődött az a szerelem, mely köztem és a vászon között azóta is tart, és csak egyre erősödik. 2017-ben a bús és komor hangulatú képeket felváltották a természet szépségeit ábrázoló festményeim, a tengerek, erdők, hegyek. Imádtam elveszni ebben a milliőben, de egy idő után már túl sablonosnak éreztem, tudtam, hogy ennél több van bennem.

A szakmámban az egyik kimagasló erősségem a realisztikus portré, így hát megpróbálkoztam azokat vászonra vinni. Szeretem bemutatni a NŐ szépségeit, bájait, formáit. Szeretek kifejezni egy érzést, átadni egy pillanatnyi hangulatot. Felgyorsult világunk hatására, rengeteg dolog fogalmazodott meg bennem. Úgy éreztem, hogy informatívabb képeket kell festenem, bemutatnom az én perspektívámból a mai társadalmat.
Ennek eredményeként 2023-ban ismét új irányzatot vett a festészetem, amelyben a képeim tartalmával és színeivel egyfajta kontrasztot teremtve hidat emelek a mai eltorzult világ és a reál értékeket képviselők között. Képeim a jelen korra reflektálnak. Úgy érzem, ez az én utam. Így született az új kollekcióm, mely folyamatosan bővül.
Mélyen megérint Basquiat, Andy Warhol, Gudanski munkássága. Tele vagyok ötletekkel. Remélem a művészellátók pedig vászonnal és festékkel. Egy számomra kedves művész ismerősöm hívta fel a figyelmemet a F.A.C. csapatára, és utánaolvasva, kicsit megismerve munkásságotokat, és a tehetséges szimpatikus tagokat, úgy érzem szívesen tartoznék közétek.
Kiállítás: Önálló:
2023. Május- Zalaegerszeg Apáczai Csere János Művelődési Központ"

STORK DÓRA - ENKAUSZTIKA

STORK DÓRA 

STORK DÓRA és MŰVÉSZETE
A különleges technikával alkotó festőművész, az őt körülvevő környezeti hatásokból merít. Stork Dóra nagyfokú érzékenységről árulkodó alkotásai nem csak egyedi festészeti technikával készülnek ( enkausztika ), hanem szemlétletmódja is egészen új perspektívába helyezi a témát. Abban rejlik nagyszerűsége, hogy egyéni formanyelvet és művészi megoldást kidolgozva, régi technikát alkalmazva, ám új látásmóddal fűszerezve ábrázolja a képekbe foglalt történeteket és képi mondanivalót. 

"A részleteket mutatom meg az egész helyett, mintegy felkérve a nézőt, hogy befogadja és megértse környezetét"

Stork Dóra díjnyertes magyar festőművész, akinek művészete egyéni és csoportos kiállításokon szerepelt Magyarországon és Romániában. Munkái számos magángyűjteményben is megtalálhatók az Egyesült Államokban, az Európai Unióban és Japánban.

Dóra absztrakt realista enkausztikus festőként írja le magát, ami azt jelenti, hogy absztrakt módon használják a színeket, realista módon formálják, és munkájukat szimbolikus jelentéssel töltik át. Festményei a közélet, valamint a társadalmi és gazdasági folyamatok iránti érdeklődését tükrözik, bemutatva egyedi perspektíváját ezekről a kérdésekről. Dóra célja, hogy olyan álomszerű kompozíciókat alkosson, amelyek arra késztetik a nézőt, hogy megkérdőjelezze az észlelését a nem megfelelő részletekkel és furcsa körülményekkel, ugyanakkor az ismerősség érzését is keltik.

Enkausztikát, forró viaszfestést használ, egy ősi technikát, amely tartósságot, élénkséget és karcállóságot biztosít. Dóra kizárólag saját készítésű természetes méhviaszmediumot használ, olaj és egyéb festékek nélkül. Az alapra forró viaszfestéket hord fel, szabályozza az áramlást és megakadályozza a színek nem kívánt keveredését.

Dóra az utóbbi időben OSB lapot használ enkausztikus munkái alapjául, értékelve annak ipari textúráját és környezeti fenntarthatóságát, mivel újrahasznosított fából készül. A fa egyedi mintázata rusztikus ipari hangulatot teremt, amely a festékrétegek visszakaparásával épül be a kompozícióba. A fa egyedi mintázatának köszönhetően minden darab egyedi. 

ENKAUSZTIKA

Alkotásaim, stílusom

Elsődleges kifejezésmódomnak a forró viaszfestés ősi technikáját választottam. Tartóssága lenyűgöző, a színek nem fakulnak ki az idő múlásával, megőrzik élénkségüket, és a felület soha nem reped. A saját készítésű viaszmédiumok fizikailag ellenállóbbá teszik a festményeket a karcolásokkal szemben.

Figurális enkausztikus festőként olyan forró viaszfestéket használok, amely erős koncentrációt igényel, hogy a rétegek csak ott folyjanak, ahol akarom, és a színek ne keveredjenek ott, ahol nem akarom.

Az utóbbi években OSB-t használtam alapként. A festékrétegek visszakaparásával kompozícióim részeként a fa textúráját használom fel, hogy egyedi, rusztikus ipari hangulatot teremtsek.

Ezért élvezem a spontaneitást, a sok réteg használatát az akrilfestés során. Átlátszó színekkel festményeket építek, a színeket és a textúrákat egymásra rétegezve. Néhány számomra szép részletet kiemelek, másokat eltakarok.

Célom, hogy a néző egy ismerős szituációba kerüljön, és reflektáljon saját észleléseire. Így amikor akrillal festek, figuratív stílusom jellegzetességei a természet képzeletbeli interpretációjává változnak.


AKRIL

Artist Statement

I chose the ancient technique of hot wax painting as my primary form of expression. Its durability is impressive, the colors do not fade over time, they retain their vibrancy, and the surface never cracks. Self-made wax mediums make paintings physically more resistant to scratches. I do not use oil or other paints to make my encaustic.

As a figurative encaustic painter, I use hot wax paint that requires a lot of concentration so that the layers flow only where I want them and the colors don't mix where I don't want them.

In recent years, I have used OSB as a base. By scraping back layers of paint, I use the texture of the wood as part of my compositions to create a unique, rustic industrial feel.

That's why I enjoy spontaneity, the use of many layers during acrylic painting. I build paintings with transparent colors, layering colors, and textures on top of each other. I highlight some details that are beautiful to me and hide others.

My aim is for the viewer to find himself in a familiar situation and to reflect on his own perceptions. Thus, when I paint with acrylics, the characteristics of my figurative style are transformed into an imaginary interpretation of nature.

CV

She was born in 1961 in a small town, Bacsalmas. She grew up in Pécs and earned a diploma in economics and cybernetics in Moscow. Currently lives and works in Budapest, Hungary.

email: storkdora@gmail.com

web: www.dorastork.com

Instagram: @dorastorkart

Facebook: DoraStorkArt

Dora Stork is an award-winning Hungarian painter whose art has appeared in solo and group exhibitions in Hungary and Romania. His work can also be found in many private collections in the United States, the European Union, and Japan.

Dora describes themselves as abstract realist encaustic painter, meaning they use color in an abstract way, form in a realist way, and imbue their work with symbolic meaning. Her paintings reflect her interest in public life and social and economic processes, presenting her unique perspective on these issues. Dora aims to create dreamlike compositions that prompt the viewer to question their perceptions, with inappropriate details and strange circumstances creating a sense of familiarity.

She uses hot wax painting, an ancient technique that provides durability, vividness, and scratch resistance. Dora only uses self-made wax media, without oil or other paints. She applies layers of hot wax paint, controlling the flow and preventing the unwanted mixing of colors.

Recently, Dora has been using OSB as a base for their encaustic works, appreciating its industrial texture and its environmental sustainability as it is made from recycled wood. The unique pattern of the wood creates a rustic industrial atmosphere that is incorporated into the composition by scraping back layers of paint. Each piece is one-of-a-kind due to the individual pattern of the wood veneer.

Awards:

2023 Selected artist London Art Biennale

2021 Certificate Luxembourg Art Prize

2020 1st place in "Quarantine Competition" - Jancso Gallery, Budapest, Hungary

2017 Award-winning work - Újpest Artist Society, Budapest, Hungary

2017 Award-winning work - National Society of Fine and Applied Arts, Budapest, Hungary

Member of the Following Organizations:

The Society of Scottish Artists, Joined in 2021.

National Society of Fine and Applied Arts, Joined in 2010.

Újpest Artist Society, Joined 2009.

Solo exhibitions

2023 - Secret Gallery (Titok Galéria), Budapest, Hungary

2012 - Metropolitan Ervin Szabó Library, Újpest, Budapest, Hungary

2009 - Community Centre, Mátraalmás, Hungary

Juried Group Exhibitions:

2022 " Winter exhibition", Újpest Gallery, Budapest, Hungary

2022 - "Innovart'22", Jancsó Art Gallery, Budapest

2022 – Borders Art Fair, Kelso, Scotland

2021 - " Winter exhibition", Újpest Gallery, Budapest, Hungary

2021 - "Quarantine Competition", Secret Gallery, Budapest, Hungary

2020 - "Quarantine Competition", Jancsó Art Gallery, Budapest, Hungary

2020 - "Stay Home", Újpest Gallery, Budapest, Hungary

2019 - "Pro-Patria", Mór Jókai Library, Pápa, Hungary

2018 - "Golden Pictures", Mór Jókai Library, Pápa, Hungary

2017 - "Suburb in the city center", K11 Gallery, Budapest, Hungary

2016 - "Colors and Moods", Újpest Gallery, Budapest, Hungary

2015 - Cultural Centre, Kiskunfélegyháza, Hungary

2014 - "Art without borders", Teleki Hungarian Cultural Centre, Nagybánya, Romania

2014 - Cultural Centre, Kiskunfélegyháza, Hungary

2013 - "Still life", Újpest Cultural Center-Youth House Gallery, Budapest, Hungary

2011 - Újpest Gallery, Budapest, Hungary

2010 - Balatoni Museum, Keszthely, Hungary

2010 - Russian Cultural Centre, Budapest. Hungary

2009 - " Winter exhibition", Újpest Gallery, Budapest, Hungary

TEXTILSZOBRÁSZ

Gödri Matilda / festő és textilszobrász 

Színes és kíváncsi egyéniségnek tartom magam, ez a tulajdonságom meg mutatkozik a művészetemben is. Szeretem" meghúzni a váratlant".

Gödri Matilda vagyok, festő és textilszobrász.

2019-ben találkoztam először a textilszobrászattal, nagyon tetszett ez az innovatív technika és már akkor tudtam, hogy jelentősége lesz az életemben. A COVID hatására otthon kezdtem el, kísérletezni, fejleszteni a tudásomat. Tárgyakat és képeket készítettem, ismeretségem körében kezdett terjedni szájhagyomány útján. Rájöttem arra, hogy tökéletes textil képeket tudjak alkotni szükségem lesz a festészetre is. 2021.01.20-án elkezdtem festészetet tanulni Fecskés Beáta irányításával. Mai napig tanulok és fejlesztem magamat. Alkotásaimba kombinálva található meg a festészet a textilszobrászattal, azon dolgozok, hogy minél szebb és jobb alkotásokat készíthessek. Szeretem felrúgni a szabályokat, kilépni a keretből párosítani az olajfesték szépségét a 3D hatásával. A 3D képeknél, tárgyaknál előszeretettel használom fel a háztartásban felhalmozott hulladékot, textilt, műanyagot, stb. Művészetem célja, meglátni és megalkotni, hogy mindennek megvan a maga szépsége és értéke legyen az festmény, tárgy vagy bármi is.

"Az emberek úgy tesznek, mintha értenék a művészetemet, pedig az nem érteni, hanem egyszerűen csak szeretni kell"

-Claude Monet-

Kiállításaim:

  • 2021 Moho Sapiens, Jancsó Galéria, Tartosított valóság c. festményem
  • 2022 Innovart 2022, Jancsó Galéria, Megmentő c. festményem Közönség díjat kapott
  • 2022 Titok Galéria, Csoportos Kiállításon 4 db festményem lett kiállítva
  • 2022 Belvárosi Művészeti Egyesület, csoportos kiállítás
  • 2022 Jancsó Galéria, csoportos kiállítás
  • 2023 Belvárosi Művészeti Egyesület, Karnevál c. csoportos kiállítás
  • 2023 Titok Galéria, csoportos kiállítás

Látni - Érezni - Kapcsolódni

Dósa Róbert / DOSLA 

Dósa Róbert vagyok.1989 októberében születtem.

Sokakkal ellentétben gyerekkoromban nem vonzott a rajzolás és a festészet. Az iskolai tanulmányaim során sem jeleskedtem ezekben a tantárgyakban.

Úgy tartják, hogy az embereknek 7 évente új ciklus köszön be az életükbe. Ezt én is észrevettem utólag, mert ekkoriban jött egy érzés, hogy alkotnom kell, a kreatív energiáimat szabadon kell engednem.

Túl egyszerű lett volna az út, ha rögtön festőkést fogok. Elsőként a fát választottam, hisz régi álmom, hogy ezzel az anyaggal dolgozzam.

Kezdtem kisebb fali díszekkel, dohányzóasztalokkal, világítótestekkel. Annyira egyedire vagy inkább szokatlanra sikeredtek, hogy nem volt rájuk kereslet, ezért más helyen kutakodtam.

2020-ban a fluid art technikával próbálkoztam, ami nagyon tetszett, de nem láttam benne azt, ami kiemelne a tömegből.

2021 végén találkoztam a festőkéssel amivel vagy inkább akivel igazán szoros kapcsolatba kerültem. Egyből tudtam, hogy megtaláltam azt, amivel a legjobban ki tudom fejezni az érzéseim. Szinte nem is kellett hozzá gyakorlás, mert a legelső darabok is gyönyörűek lettek számomra. Rengeteg ötletem támadt, hirtelen minden ihletet adott és sorban készültek a képek. Inspirációim leginkább saját gondolataim és geometriai alakzatok. 

Művészeti koncepcióm nagyon egyszerű, olyan műveket szeretnék létrehozni ,amikhez foghatót még nem láttak. Ábrázolásom térbeli és geometriai, igyekszem precíz vonalvezetéseket és alakzatokat megalkotni. Fekete alapszínt és metál akrilfestéket használok a színezéshez. Megjelenésükkel a pompát, a luxust, a kivételességet szimbolizálom. A színvilág mindig egy adott hangulatot, érzést, víziót ábrázol.

Frappánsan szoktam hozzáfűzni, ha ezekről az érzésekről, inspirációkról beszélni tudnék, akkor könyvet írnék és nem festenék.

Bő másfél év alatt sikerült önmagamra találni és ezt kifejezni művészet formájában, s úgy érzem, hogy még rengeteg ötletem lesz a továbbiakban. Jövőbeni terveim közt szerepelnek, hogy a képek struktúrái mozogjanak illetve összérzékszervi alkotások megvalósítása, tapintással, szaglással és izleléssel is érzékelhetőek legyenek

Kiállításaim:

2023

D39 Budapest (Csoportos)

Kepes György Nemzetközi Intézet Eger (Csoportos)

Lívia Villa Budapest (Egyéni)

Unio Gallery Europe Budapest (Egyéni)

2022

Csokonai Kulturális Központ Budapest (Egyéni)

Belvárosi Művészeti Egyesület (Csoportos)

2021

Visznek Művelődési Központ (Egyéni)

További információk rólam, a művészetemről, aktuális egyéni kiállításomról a honlapomon találhatók:

https://dosla.hu/

Új munkáimat folyamatosan megosztom a Facebook oldalamon:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100065209192055

E-mail: info@dosla.hu

SOSINCS KÉSZ 

MÁTÉ ISTVÁN

Ismét egy izgalmas személyiséggel gazdagodott a Fine Arts Capital Művészeti Egyesület alkotói közössége. Máté István festészeti technikája legalább annyira különleges mint önkifejezési útja és szándéka. A zene, a tánc és a mozgáskultúra ami eddigi életét inspirálta és vezette, most a képzőművészet területén tör utat magának. A képek struktúráját szó szerint feltöri és még ennél is tovább megy.  

"A vászonba kést dobva rést hasít, majd összefércelve, lefestve azt, a kép hiányos, azaz sosincs kész érzését adja át. Azt az érzést, mely valószínűleg minden alkotót foglalkoztat. Utat enged a hiányzó részek elméleti kiegészítéséhez, ugyanakkor gondol arra is, hogy festményei, mint lakásdekorációk miképp állják meg helyüket."

Forrás: NovArt Kulturális és Művészeti Magazin – 2022. november 5. MÁTÉ ISTVÁN,

A KÉS, ÉS "SOSINCS KÉSZ" KÉPEI

Nyíregyházán született 1983. június 19-én. Egészen kis gyermekként sok időt töltött rajzolással, de 10 éves korában beszippantotta a versenytánc világa. 14 évig versenyzett hazai és nemzetközi versenyeken. 2007-ben elvégezte a Magyar Táncművészeti Főiskolát. Néhány éve fejezte be az aktív táncot, közel 30 év után és fiatalokat tanít. 2018-ban kezdett el foglalkozni a képzőművészettel. Eleinte portrérajzolással, majd egy év után áttért a festészetre. Hamar rájött, hogy az absztrakt irányzat áll hozzá a legközelebb, mert ebben tudja a legjobban kifejezni pillanatnyi érzéseit, gondolatait, lelki állapotát. Így bárki – vallja - aki megnézi a festményeit, megismerhet egy darabot belőle.

Művészetének alapkoncepciója, hogy kitörjön a szabályokból, kilépjen a hagyományos keretekből. Fő ihletforrása a zene, ezen belül a rock, a punk és a magyar undergrund stílusok. S hogy mennyire fontos szerepet játszik alkotásaiban a zene, így fogalmazott:

- Fő üzenetük számomra a szabadság. Vagy a szabadságvágy, a szabadság érzésének minél többszöri átélése. Minden alkalommal, amikor festek, újra és újra tökéletes szabadságot érzek. Műveimmel ezt szeretném közvetíteni a közönség felé.

Az általam használt színek az érzelmi állapotomat tükrözik, a formákat pedig az általam hallgatott zene ritmusa, dallamai és harmóniái alkotják. Szabályok és korlátok nélkül alkothatok, és kísérletezhetek színekkel, textúrákkal, struktúrákkal, anyagokkal. Így minden festéssel töltött pillanatban újra átélem a gyermekkori gondtalan játék élményét.

Mottóm: A festészet lehet rock ' n ' roll! Hallgassa meg a festményeimet!

Eddigi kiállításokon való részvétele:

2023. május 20 - július 1.

1st International Juried Exhibition Teravarna Los Angeles - Golden Duck Gallery&Art

Space közös pályázat nyertesinek csoportos kiállítása - Golden Duck Gallery

(Budapest)

2022 Június

Csoportos kiállítás Colorida Art Gallery (Portugália, Lisszabon)

2022 Július

Csoportos kiállítás MONAT Gallery (Spanyolország, Madrid)

TERDIX

Terdik Szilvia

ELÉRHETŐSÉG: terdixpainting@gmail.com

TEL: +36 30 2036 735

WEBOLDAL: www.terdixpainting.com

KÖZÖSSÉGI ELÉRHETŐSÉGEK

FACEBOOK: https://www.facebook.com/szilviaterdik.art

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/terdikszilvia/

MŰVÉSZI KONCEPCIÓ:

Terdik Szilvia festői munkásságának az utóbbi közel tíz éve egy téma köré összpontosul. Képeinek főszereplője, mondhatni múzsája a szék, ami a műveiben nem csupán egy egyszerű használati tárgyként, hanem egy metamorfózison keresztül olyan lehetséges valóságra utal, amely kapcsolatot teremt a transzcendenssel.

"Terdik Szilvia képei egy érdekes szimbólumrendszeren keresztül a véleményét mutatják meg a valóságról: vágyait, félelmeit, emlékeit, tapasztalásait, kérdéseit és válaszait tárják a befogadó elé… A szék mindennapjaink része. Szimbolizálja Istentől vett emberségünket, ahogyan lábaival a talajt nyomja, támlájával az ég felé tör. Szimbolizálja a létezés két síkját, a földben gyökerező anyagit és a felfelé tekintő transzcendenst. A festményein a székek szinte emberekké válnak, gondolkodó, érző létezőkké. A művésznő székekkel fejezi ki a hatalom roppant és pusztító önkényét csakúgy, mint a minden relatív örök igazságát. Székei egyszer az égig nyúlnak, máskor a földben gyökereznek, hol egymásnak feszülnek, hol darabokra törnek, gépekké válnak, modellt állnak, egymásba olvadnak, Krisztusként a golgotát járják, vagy éppen, mint Van Gogh-nál, csak magányosan, szomorú tekintettel néznek velünk szemközt….. Ezek a székek mi vagyunk, ezek a székek sorsok, életek, példák és pillanatképek. Mindenkiről, bárkiről, akárkiről. … " Major Eszter Anna (művészeti szerkesztő, műsorvezető, író)

Az elmúlt pár évben a művésznő figyelme erőteljesen a kortárs művészvilág felé fordult és megtartva az immár védjegyévé vált szék motívumot, "Szék-Portrék" címmel sorozatotkészít a mai művészekről. A szubjektív válogatásban olyan nemzetközi festőóriások szerepelnek, mint például Gerhard Richter, Basquiat, illetve a hazai művészek változatosságát jól reprezentáló kiváló művészek, mint például Verebics Ágnes, efZámbo, Wolsky András, Király Tamás, Fajgerné Dudás Andrea, …. stb.

"Terdik Szilvia mély empátiával éli bele magát a másik művész világába, mintegy átlényegül és ezt vetíti ki a művész székére, amely ennek az átszellemülés hatására felveszi gazdája tulajdonságait és immár nem egy szimpla szék, hanem egy tökéletesen átlényegült, gazdája tulajdonságaival felruházott műalkotásként jelenik meg előttünk. " Prof. Dr. Kacsuk Péter (műgyűjtő)

Terdik Szilvia, KLASSZIKUSOK EGY TÉMÁRA című festmény sorozata, nem kisebb nevek szellemét engedi ki a palckból, mint Kandinszkij, Dali, Picasso. Szász Endre, Rippl - Rónai József vagy Mattise - a teljesség igénye nélkül természetesen. Ez a páratlan sorozat a művésznő virtuózitását és érzékenységét is bemutatja a stílusok és művészi világok formanyelvének megidézésével. A sorozat képeit lapozva, izgalommal várja a néző, hogy vajon ki lesz a következő - és megdöbbenve tapasztalja, hogy minden művész megidézett és újraalkotott világa mégis Terdik Szilvia festőművész, immáron klasszikussá váló, ám kortárs gondolatvilágból táplálkozó páratlan festészeti visszatekintése.


WHAT IS ART ? 

KIÁLLÍTÁSOK:

Egyéni kiállítások

2022. Budapest – Corvin Művelődési Központ/ XVI.ker. Önkormányzat

2016. Budapest – Corvin Művelődési Központ/ XVI.ker. Önkormányzat

(kiállítás sorozat Márc. és Nov.)

2012. Budapest – Cserepes Ház (Zuglói Önkormányzat)

2012. Szentendre – Művész kávéház (Dumtsa Corso)

2011. Budapest – Corvin Művelődési Központ/ XVI.ker Önkormányzat

2011. Budapest – Rátkai Klub

2010. Budapest – Maconkai Orosz László Galéria

2010. Budapest – Eiffel Irodaház

2010. Budapest – Corvin Művelődési Központ

2010. Budapest – Lemhényi Dezső Általános Iskola

2009. Budapest – Kovács Attila Galéria (XVI. ker. Önkormányzat)

2009. Budapest – Pasaréti Kájoni Ferences Ház

2009. Sarród – Kócsagvár

2008. Fertőd – Eszterházy-kastély

2007. Hatvan – Moldvay Győző Galéria

2007. Salgótarján – Fayl Frigyes Galéria

2007. Budakeszi – Erkel Ferenc Művelődési Központ

1998. Budapest – Hotel Mercure Korona

Csoportos Kiállítások

2023. Budapest - Fine Arts Capital és Golden Duck Gallery & Art Space

"Art for Peace" című kiállítása

2022. Budapest - Fine Arts Capital és Golden Duck Gallery & Art Space

"Beggining" című kiállítása

2022. Budapest - Corvin Művész Klub őszi tárlat

2021. Budapest - Corvin Művelődési Központ/ XVI.ker Önkormányzat (díjazott)

2019. Iszkaszentgyörgy – Ari Kupsus Nemzetközi Művésztelep

2016. Budaőrs – Budaőrs Zichy Galéria

2016. Budapest – Független Magyar Szalon őszi tárlat

2014. Budapest – The Talent Kortárs Képzőművészeti Kiállítás (díjazott)

2012. Budapest – Vis Major Café (3Éter Társaság)

2010. Groznjan – Isztriai XVII. Nemzetközi festőtalálkozó

2007-2015. Budapest – Corvin Művész Klub kiállításai

2004-2011. Budapest – Független Magyar Szalon éves tárlatai

2005-2009. Sarród – Ferenczi József Nemzetközi Alkotó Társaság kiállításai

2004-2005. Kistelek – Művészeti Alapítvány Iskola éves kiállítása

2004. Erdély – Szentegyháza /Művészeti Alapítvány Iskola

2003-2007. Hódmezővásárhely – Tornyai János Múzeum (nyári-téli tárlatok)

PUBLIKÁCIÓK:

 ARTsCAP című Kortárs Művészeti Magazin/ "What is Art?" 2022/ 2 / XI.

 NovArt Kulturális és Művészeti Magazin 2022. okt. 23. (online)

 ARTsCAP című Kortárs Művészeti Magazin/ "What is Art?" 2023/ 1 / XI.

SAJTÓMEGJELENÉS:

 XVI. kerületi Önkormányzat lapja XXXII. évfolyam 3. szám 2023.

 XVI. kerületi Önkormányzat lapja XXXII. évfolyam 2. szám 2023.

 Pepita Kulturális Magazin – XIV. évfolyam 12. szám 2020.

 Szép Lak Magazin XXII. évfolyam 5. szám 2017.

 XVI. kerületi Önkormányzat lapja XVIII. évfolyam 2. szám 2009.

GYÜJTEMÉNYI TAGSÁG:

 Kacsuk gyűjtemény

 Ari Kupsus gyűjtemény

 Mekler gyűjtemény

 Kádár B. gyűjtemény

 Ferenczi József Nemzetközi Alkotó- és Művésztábor gyűjteménye

(Sarród)

 Iszkaszentgyörgyi Önkormányzati Gyűjtemény

SZERVEZETI TAGSÁG:

 Fine Arts Capital Művészeti Egyesület

 Corvin Művészkör (elnök)

 Artotek Fine Art Hungary

ELÉRHETŐSÉG: terdixpainting@gmail.com

TEL: +36 30 2036 735

WEBOLDAL: www.terdixpainting.com

KÖZÖSSÉGI ELÉRHETŐSÉGEK

FACEBOOK: https://www.facebook.com/szilviaterdik.art

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/terdikszilvia/

SZERETETT VILÁGOK

Schmidt Ruth  

A nevem Schmidt Ruth (szül. Ilonka Ruth). Szakmámat tekintve könyvelő vagyok. A számok színtelen világa azonban nem okozott örömet így valami új kihívást kerestem. Többnyire Budapesten vagy Székelyföldön éltem de Londonban is dolgoztam. Sok mindent kipróbáltam: voltam könyvelő, eladó, péklány, üzletkötő, cégvezető, ugyanabban az időben 3 ügyvédnek az asszisztense…,de egyik sem elégítette ki a vágyaimat, a kreativitásomat. Végül egy festészetet tanító ismerős bíztatására, szabadidőmben elkezdtem festeni akrillal, vászonra. Mivel éreztem, hogy az elképzeléseimhez túlságosan kevés a tudásom különböző rajz szakkörökre és festészeti tanfolyamokra kezdtem járni. Az igazán nagy változást viszont az hozta számomra, mikor 2017-ben találtam egy csodálatos mestert, Gasztonyi Kálmánt, aki a klasszikus olajfestészet rejtelmeire tanít azóta is. Az elmúlt éveket arra szántam, hogy tanuljak és fejlődjek. Ezért készült olyan sok tanulmányi festményem. Ha festészetem kategorizálni kellene, két fő részre lehetne osztani és bár ez a két szál stílusában teljesen más világhoz tartozik, ettől a 2 stílustól érzem teljesnek pillanatnyilag a "világomat". Az első szálat a Pop Art és Mondrian ihletésű geometrikus figurális képeim alkotják. Festészetemnek második szálát szimbolista festményeim alkotják, amik már átcsapnak olykor a szürrealizmusba és amik "kimondják a kimondhatatlant". Azt szeretném, amit a szimbolista festők, hogy festményeimmel ne csak a látható világot másoljam le, hanem gondolatokat, érzéseket közvetítsek. Szeretem megfesteni a tapasztalható világ mögötti valóságot, láttatni akarom a láthatatlan dolgokat, mint pl. gyermeki hit, ragaszkodás, ember-ember között lévő érzések, Isten-ember közötti kapcsolat, elmúlás, reménység, szeretet, szerelem, fájdalom, humor… Ezeket a festményeket saját élményekből, eseményekből, benyomásokból merítem. "Minden művész saját lelkébe mártja ecsetét, és saját szívét viszi vászonra." – Henry Ward Beecher

SZAKMAI - FESTÉSZETI  PORTFÓLIÓM


SZINTÉZIS

Natalia NIK

Magyarországon élő művész és illusztrátor. Illusztrációból MFA diplomát szerzett a San Francisco-i Művészeti Egyetemen, valamint művész-stylist diplomát (az MSTU Alkalmazott Művészeti Kara, Moszkva). 2000 óta néhány nemzetközi művészszövetség tagja. A személyes alkotó élet a grafikai stílusú festmények (hagyományos és digitális technikák) alkotásában testesül meg. Művészete valódi képek és fantáziák szintézise. Gyakran használ szimbolikát és rejtett jeleket, amelyek saját értelmezéseik iránti mély érdeklődésre sarkallják a nézőt. Szereti megfigyelni, hogyan kezdik a szereplők vagy tárgyak életüket a munka során, és néha készek elmesélni saját történetüket. Művei magángyűjteményekben vannak Oroszországban és külföldön. Különféle nemzetközi képzőművészeti kiállítások, versenyek állandó résztvevői.


Digitális Művek / Digital Art 

Graphics / Grafikák

Mixed Media / Vegyestechnika

Olajfestmények / Oil paintings 

Watercolor paintings / Vízfestmények 

Hungary based artist and illustrator. She has a MFA degree in Illustration at the Academy of Art University in San Francisco and has a degree as an artist-stylist (Faculty of Applied Arts in MSTU, Moscow). Since 2000, member of a few international artists Associations. The personal creative life is embodied in the creation of paintings in graphic style (traditional and digital techniques). Her artwork is a synthesis of real images and fantasies. She often uses symbolism and hidden signs that motivate the viewer for a deep interest in their own interpretations. She likes to observe how characters or objects begin their life in the process of work and are sometimes ready to tell their own story. Her works of art are in private collections in Russia and abroad. Permanent participants of various international art exhibitions and competitions.

KÖZÉPPONTBAN 

Söröss - Karda Boróka

1984-ben születtem Székelyföldön. Férjemmel és három gyermekünkkel Budapest mellett egy kis faluban élünk. 2021-ben erős vágyat éreztem, hogy ecsetet ragadjak és fessek. Azóta folyamatosan képzem magam és tanulmányozom példaképeim munkáit, hogy tanulhassak tőlük. Az alkotás bármilyen formája egyfajta terápia, egy utazás a lelkem körül, amikor minden más megszűnik, elcsendesül, és egy bizsergető izgatottság veszi át a hétköznapok zaját. Festményeimben elsősorban a portré és absztrakt stílus foglalkoztatnak.

Nagy hatással vannak rám a régi nagy mesterek munkái, ugyanakkor próbálom a kortárs művészek alkotásait is nyomon követni.

.

Kiállítások:

- 2021. november- Bakelit Multi Art Center- a "Jelen" c. alkotásom.

- 2022. március- Budapesti Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár- a "Dűne" c. alkotásom.

- 2022. november- Bakelit Multi Art Center -a "Várakozás" c. alkotásom.

- 2022. november- Jancsó Art Galéria- a "Betemet" c. alkotásom.

- 2023. április – Titok Galéria Húsvéti tárlata- "Jézus" és "Feltámadás" c. alkotásaim

SZINERGIA

Balogh - Kovács Viktórai

1983-ban születtem Budapesten. Már fiatalon nagy érdeklődést mutattam a különböző művészetek iránt, a kreatív énem mindig nagyobb hangsúlyt követelt magának. Gyermekkoromban a rajzolás mellett ez még főként a művészi kivitelezést igénylő sportokban nyilvánult meg, mint a ritmikus gimnasztika, a szinkronúszás és később a kortárs tánc. Gimnáziumi éveim alatt rajz fakultációra jártam. A főiskola elvégzése után pedagógusként dolgoztam, ami lehetőséget nyújtott kreativitásom kiélésére a gyerekekkel történő mindennapi feladataim során. Majd egy karrierváltást követően szállítmányozóként helyezkedtem el. Ahogy telt az idő, egyre nagyobb szükségét éreztem annak, hogy találjak valamit, amivel meg tudom törni a monoton munkanapokat. Így fedeztem fel 2017-ben a jobb agyféltekés rajzolást, ami akkor új perspektívákat nyitott számomra a fejlődéshez. Több workshopon és tanfolyamon vettem részt, ahol különféle technikák alkalmazását sajátítottam el. Többek között a szén-, pasztell-, tollrajz, az akril és vízfestés alapjait. Ezek közül többet is a szívembe zártam, mivel mindegyik más hangulattal bír. Idővel már ezt sem éreztem elegendőnek, valami másra, valami újra vágytam. Ezt az új irányt 2020 júliusában Gasztonyi Kálmán mutatta meg számomra, aki azóta is támogat a klasszikus olajfestészetben rejlő lehetőségek felfedezésében. Benne nem csak egy csodálatos Mesterre találtam, hanem általa egy inspiráló alkotó közösség tagjává válhattam. Az útmutatásával készült változatos témájú tanulmányképeim nem csak abban segítettek, hogy technikailag fejlődjek, hanem abban is, hogy kialakítsam saját stílusom. További inspirációt adott számomra, hogy képeimet több csoportos kiállításon és pályázaton is bemutathattam. A megszerzett technikai tudás birtokában folyamatos bennem a késztetés, hogy minél több alkotásomon keresztül mutassam be gondolataimat, érzéseimet. Ez történhet realista, vagy modern/absztrakt ábrázolási módon, de a lényeg, hogy különböző hangulatokat akarok megragadni és a vászonra vinni.


Viktória nem hétköznapi bemutatkozása

Galériám sokszínűségét látva bizonyára elgondolkodik azon, miért keverednek ezek a látszólag különböző stílusok egyetlen művész alkotásaiban. Ennek oka, hogy több technikát is a szívembe zártam, mindegyik más hangulatot hoz magával, így attól függően, hogy mit élek meg, vagy hogyan élek meg, váltani tudok közöttük. A festésben szeretem a színeket és a formákat összhangba hozni, különféle hangulatokat elérni vele. A pasztell a nyugalmat jelenti a lágy és finom színeivel. Firkarajzaimban megmutatkozik gondolataim játékossága és könnyedsége. Több műfajban örömmel ábrázolom a táncot, mely egy másik kedves művészeti ág számomra.

https://www.bakoviart.com/contact.html

KÖRUTAZÁS A SZÍNEK VILÁGÁBAN

Szabó Sipos Barnabás

Szabó Sipos Barnabás művészete most nem a szavak erejével szól hozzánk hanem a színek nyelvén. Festészetében a pillanat és az emberi történet ugyanúgy jelen van mint a színek hatásának és erejének tanulmányozása a lélek változásaira. Kifinomultan ragadja meg a pillanat illanó reflexióit és a mélyebb emberi érzelmek szellemiségének attitűdjét. Eddigi képzőművészetben eltöltött alkotói periódusai mély szellemi elhivatottságról tesznek tanúbizonyságot. Művészetének alkotói és önismereti programja új utakat nyit meg.

KÖRUTAZÁS A SZÍNEK VILÁGÁBAN - 7 alkalmas ÖNISMERETI ALKOTÓ PROGRAMSOROZAT azoknak, akik ESZKÖZT ÉS MÓDSZERT KERESNEK AZ ÉRZELMEK KIFEJEZÉSÉRE, az ELTEMETETT TÖRTÉNETEK FELSZÍNRE HOZÁSÁRA   

DIGITÁLIS VILÁGOK

Balog Béla

Balog Béla egy korszakváltás mezsgyéjén lépett be a képzőművészet világába egy digitális palettával. Remekművei és folyamatosan fejlődő látványvilága messze kalauzolja a nézőt a digitális terek fantasztikus labirintusában. Művei meghatóak, érzékenyek és óriási kifejező erővel bírnak. 


www.belabalog.com 


BIO and ARTIST STATEMENT

Bela Balog was born in 1970 (Senta). He lives and works in Budapest, Hungary. He considers himself primarily as a digital artist of deconstructivism and futurism. He mixes a lot of architectural elements into his digital works. These create a sense of chaotic structure, increasing the dynamism of the work. What also draws the audience to decipher these images are the recognizable figures are silhouettes. In the future, he wants to follow this imagined path and create more new series in the same style.

There is a strong visual language throughout the whole artworks that allows these pieces to be read as a timeline. Within each individual work there are multiple scenes layered into each other and showcase a passage of time that is expanded upon as we look throughout the entire series. Each piece feels like we are looking around an environment that is active and lively. When looked at together, we begin to see a more complete experience of life from the views inside and outside an environment. Interestingly a lot of the architectural elements are very reminiscent of work of deconstructivism and futurism.

All his artworks are a process of a story, a plot. Stories that surround his narrower or wider environment. Sometimes it's a simple newspaper article or a photo inspired, but there are times when it's a literary work, a movie, or the streets around his residence, the riverside, or the people. Bela Balog's work mixes reality and imagination. Telling his pictures and also experiencing reality. Reality can also be displayed in the imagination. Its detailed image processing is in line with these considerations. It helps the viewer understand the tale, but also leaves an open door for everyone to experience their own imagination and reality. The goal of Bela Balog is clearly to grasp the point. His topics are therefore often about the most problematic things like death, loss, illness, domestic violence. But it displays the most beautiful things in life as well as birth, love, joy, beauty.

The common language of all these images is the color world of Bela Balog, which deliberately draws the attention of the viewers loudly.

Bela Balog has developed a completely unique digital technique that uses both photographic and drawing elements. His works are being created in a unique self-developed digitization process. He is constantly developing this technique and experimenting with new techniques.

All digital works by Bela Balog are unique (1/1 limited edition), with Certificate of Authenticity , signed by the artist.

Bela Balog's artworks have been shown in galleries and art magazines in many countries (USA, UK, Switzerland, Hong Kong, Singapore, Italy, Belgium, Greece, Germany, Austria, Spain, Netherlands, Hungary, etc.).

He won several awards:

- Gold List Award for Top Contemporary Artists of Today juried by Art Market Magazine (Israel), Redwood Media/Art Group (USA), Discovery Art Fair (Germany) and Florence Biennale (Italy) - 2022

- Art Vue Prize Fall - Bruxelles (Belgium) - 2nd Prize - 2022

- Upward Gallery (Georgia) - First Place Winner, Rivers and Bridges Art Competition - 2022

- Art Show International Gallery (USA) - Talent Prize Award

- Brouhaha Art Gallery, (Hong Kong) - Distinguished Award

- Helvet Art (Switzerland) - Honorable Mention Award

- Art Vue Prize Brussels (Belgium) - Special Mention Award

- Art Vue Prize Brussels (Belgium) - TOP 30 Award

- Make Art Gallery - (Italy) - Abstracta - Attestato Di Merito Artistico

- Make Art Gallery - (Italy) - ArtNoise III - Attestato Di Merito Artistico

- Make Art Gallery - (Italy) - Just Art VII - Attestato Di Merito Artistico

- Engage Art (USA) - Semi Finalist

- Gallery Ring (USA) - Award of Merit

- Light Space & Time Online Art Gallery (USA) - Special Recognition

His works have appeared in the following magazines, books and albums:

- Bruxelles Art Vue (Belgium) - Bela Balog - Meeting of Worlds (solo album)

- Art Market Magazine, Gold List - Top Contemporary Artists of Today - 2022

- Art Market Magazine, Issue #71 (Digital Art, Illustration)

- Jaamzin Creative Magazine (Singapore) - Special Edition

- Art Vue Prize: Fall - Bruxelles (Belgium) - Catalogue

- Art Vue Prize Spring - Bruxelles (Belgium) - Catalogue

- Art Vue Prize Summer - Bruxelles (Belgium) - Catalogue

- Bruxelles Art Vue (Belgium) - Street Life - Book

- Culturally Arts Collective (USA) - Mutagens - Anthology

- Florence Contemporary Gallery - Reminiscence/6

- Bruxelles Art Vue (Belgium) - Human Body is Art - Book

- Bruxelles Art Vue (Belgium) - Limitless Nature - Book

- Goodess Arts Magazine (Germany) - Issue 6.

- ARTsCAP Magazin XI. (Hungary)

- Tebbs Gallery (UK) - Art and Sound Project - Book

- Hollyway Magazine (Japan) October issue, Fine Art Edition - 2022

Solo Exhibitions

Virtual Solo Exhibition, Make Art Gallery (Italy)

Art Show International Gallery (USA)

Tales of Pictures - Art Exhibition in Augmented Reality - Piazzale Michelangelo, Florence, Italy

Online exhibition on JaamZIN Creative (Singapore)

Group exhibitions

Casa del Arte, Palma de Mallorca, Spain

Urbanside Gallery, Zürich, Switzerland, Artboxy Selection

Thomson Gallery, Zug, Switzerland, Artboxy Selection

Lelie Galerij, Amsterdam (Ned), Artboxy Selection

SWISS ART EXPO, Zürich (Switzerland)

KreativRaum Galerie, Vienna

Kulturschoepfer, Green Hill Gallery (Berlin)

Art Number 23 Gallery, Athens, (Greece)

Boomer Gallery, London (UK)

Golden Duck Gallery, Budapest (Hungary)

Windsor Art Fair (UK)

www.belabalog.com

artist@belabalog.com

belabalog70@gmail.com

Részletekből építkezve 

Cuci János

A művészet, az alkotás vágya mindig utat tör magának. A leg elképesztőbb formákban jeleneik meg. Cuci János alkotásai - kollázsai, olyan alapanyagokat és elemeket használnak, amelyeket észre sem vennénk ha csak úgy magában látnánk. Összegyűjti, átformálja és újraértelmezi a részeket, Építőelemként használja, saját világának felépítésére és bemutatására. Aprólékos türelemmel és átgondoltsággal alkotja meg művészi témáit, a klasszikus virág csendéletektől kezdve a tájképekig. Az elmélyültség és a szakmai elhivatottság minden munkájában tetten érhető. Egyedi különleges darabok. 

Belső és Külső utak

BENKŐ RAMÓNA
képzőművész

A Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karán figurális festészetet és rajzot tanultam Mátis Rita festőművész tanítványaként. 2020-tól a Tokaji Világörökségi Bormúzeum állandó tárlatainak tervezőjeként és a Corvin Művelődési Ház programszervezőjeként dolgozom. 2021-től a Korszakváltó Művészek Egyesületének tagja vagyok. 


TANULMÁNYOK

2014-2017 Kaposvári Egyetem- Rippl-Rónai Művészeti Kar, képi ábrázolás

2017-2020 Budapesti Metropolitan Egyetem- Design intézet, formatervező művész

TAPASZTALAT

2020 Információs Társadalomért Alapítvány, tervező

2020 Corvin Művelődési Ház, programszervező

2019-2020 Budapesti Metropolitan Egyetem, design nagykövet


MŰVÉSZTELEPEK

Veszprém Action Art, Veszprém

Balatonikon, Keszthely

Public Art Mór

Bárdudvarnoki Üvegszimpózium, Bárdudvarnok

Betonworkshop, Budapest


KIÁLLÍTÁSOK

2022 Tokaji Világörökségi Bormúzeum, Mi lesz veled Furmint? c. kiállítása

2021 december Kísérletek c. kiállítás, Korszakváltó Művészek Egyesülete, Krug Galéria

2021. október-2022 január Látható és Láthatatlan, MFN, Corvin Művelődési Ház, Budapest

2021. október Fragmentált Gesztusok, Magyar festészet Napja, 3Holló kávéház

2021. szeptember Barakonyi Borbála és Benkő Ramóna/ Színek és Gesztusok, Art9 Galéria

2021 Tokaji múzeum új állandó bánya kiállítása

2020 Test/Harmónia, Művészetek háza Veszprém, MANK

2020 Trianon Emlékkiállítás, Budapest

2020 VAD ART, Szimpla kert

2020 KŐVADÁSZAT önálló kiállítás, KŐFESZT Kővágóörs tájház

2019 Önarckép Biennálé, Csily Művelődési központ

2017 VALLOMÁS önálló kiállítás, Zánka Faluház

2017 Önarckép Biennálé, Csily Művelődési központ, Budapest

2016 Ötvenhat Plakátkiállítás, Kaposvár

KAPCSOLATOK
E-mail cím: benko.ramona.edina@gmail.com

Telefonszám: 0620/489-1727

Benkő Ramóna Edina

Tapasztalás

Németh Melinda 

"Válogatás az utóbbi években készült alkotásokból. Nem ígérem, hogy a szépségről, a vidámságról és a boldogságról szólnak, ellenben igen változatos festői nyelvezet jellemzi az izgalmas kompozíciókat. -Ezért is a Deviant címet választottam.

Tematikailag az emberiség, a társadalom általános problémái egy egyéni szubjektív megfogalmazásban.

A képek néhol steampunk hangvételben szólnak a dekadens jelenkorhoz egy apokaliptikus képi világban. A festmények gondolati középpontjában mindig az ember áll, számtalan vonatkozásban."

Németh Melinda

NeMart

Tanulmányok:

  • Eszterházy Károly Egyetem/ Vizuális környezetkultúra és Multikulturális nevelés tanára

2015-től Ma képzés

  • Kaposvári Egyetem Művészeti kar/ Festőművész szakirányon

2010-ben Ba képzésen szereztem diplomát.

  • Zichy Mihály Iparművészeti Szakközépiskola és Kollégium/ Textilműves szak

2005 -ben szereztem érettségit és textiltműves szakmát.

Kiállítások, díjak

Több csoportos kiállításon vettem részt, köztük:

JancsÓ Art Gallery Innovart 2022 pályázat csoportos kiállítás, UP Rndezvénytér 2022 Budapest,

BUM Egyesület csoportos kiállítása BudaörsFest 2022, Budaörs, Zichy Major

Jancsó Art Gallery rendezésében a "Moho" sapiens pályázat csoportos kiállítás, 2021 K11 Kulturális és Művészeti kp. különdíjas lett az Ádám c. festményem.

Önálló kiállításom legutóbb a budaörsi PostArton volt 2020 őszében, amely Deviant címmel nyílt.

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium megbízásából a Hungarofest Nonprofit Kft. által kiírt Tolna megyei pályázat 1. díj. 2011-ben. Csoportos kiállítás

Balatonföldváron a Jogar Továbbképző Központ és Hotelben 2010-ben

Balatonmárián 2009-ben csoportos kiállítás és vásár.

Kaposváron az online art gallery rendezésében 2008-ban.

Korábban inkább konkrét megrendelésekre dolgoztam. Magánszemélyeknek, illetve szociális intézményeknek.

2021-ben lettem tagja a BUM Művészeti Egyesületnek.

"Mindennapi tapasztalásaink tanulsága egy olykor meghökkentő emocionális látványban összefoglalva."

Számomra az alkotó munkája akkor teljes, ha valamit közvetít. Reagál valamire. Legyen az egy hangulat, egy érzés, amit átad miközben közöl egy gondolatot, vagy épp csak elindítja a nézőben "megfejtés" folyamatát.
Amellett, hogy igyekszem a tartalomra koncentrálni, saját határaimat is próbálom felmérni, szélesíteni. Mint technikailag, mint stílusbeli megfogalmazásban.
Kifejezőeszközöket keresni és ezeket minél tudatosabban használni.
Alkotótevékenységem a festészet szeretetéből, az anyaghasználat változatosságának izgalmából, a terpentin illatából fakadnak. A képek alapjául néha egy álom részlete, egy film, egy mindennapi tapasztalálás, vagy hirtelen impulzív érzés szolgál. Bármi, ami ébreszt egy gondolatot, ami lehet akár egyéni vagy társadalmi szinten is ismert, izgalmas, vagy épp említésre méltó. Mindenképpen tudatosan törekszem rá, hogy emocionálisan is működjenek a festményeim a nézőben. Úgy vélem bármely műfajban jó alkotás az, amely hatást vált ki. Attól függetlenül, hogy pozitív vagy negatív gondolat, érzést kelt.
Folyamatosan keresem hogyan tudok fejlődni, jobb lenni. Keresem az egyensúlyt a kifejezés érthetősége mellett a néző minél nagyobb befogadói szabadságával.
Témától függően használok, reális elemeket, néhol szürreális közegbe helyezve azokat. Emellett szeretem a gyors, laza, könnyed,friss, lendületes felületeket használni. Ez utóbbit leginkább festőkéssel tudom elérni.

Művészeti tevékenységem során gyakran kezdek sorozatokba, melyek egy -egy témát járnak körbe és bővíthetőek.

Egyéni és társadalmi szinten is látható megfogalmazás a munkásságomban. Mindig az ember áll képeim középpontjában, különböző formákba öntve.

Munkáim megvásárolhatóak.Keressen bizalommal.

Elérhetőségek:

web: https://nempainter3.webnode.hu/

Facebook: NeMart

Instagram: nempainter

06 20/475 6940

nemethmeli11@gmail.com

Cím: 2040 Budaörs, Károly király u. 43.

Kedves Néző/ Befogadó, bízom benne hogy Ön is talál munkáimban vizuális értéket.

Kellemes nézelődést!


Elvonulások

Leszkoven Tamás

Bemutatkozás
Leszkoven Tamás Róbertnek hívnak.
1976-ban születtem Nyíregyházán.
Kulcsos gyerekként nőttem fel,sok időt töltöttem egyedül.

Mivel testvérem nem született, így sokáig a ceruza és a rajzlap volt a társ az elvonlulásaimban. Rajzoltam!Szerettem ezeket a kreatív órákat a gondolataimmal tölteni és rajzokban kifejezni. A művészet, a festészet mindig közel állt hozzám. Az életem részét képezte, de a legbelső énemet nagyon sokáig nem hagytam kibontakozni. Sokszor ábrándoztam róla, hogy festek, alkotok, viszont nem volt megfelelő inspiráció.Felnőttként a párommal egy hirtelen ötlettől felbuzdulva elutaztunk Párizsba. A Rivoli 59-ben a művészek által kapott élmények alapján megfogalmazódott bennem, miért is ne festhetnék, ragadhatnék ecsetet, festőkést. A Párizsban eltöltött pár nap magával ragadott. Miután hazaértem eldöntöttem, hogy megfestem az élményeimet absztrakt festészeti nyelven. Festettem!Aztán hamarosan egyik pillanatról a másikra Velencében a Peggy Guggenheim Collectionban találtuk magunkat a párommal.

 Tudtam, hogy nekem akkor pont ott kell lennem és látni azon emberek alkotásait akik a legnagyobb hatással voltak rám. Álltam egy órát Jackson Pollock festménye előtt. Centikről szemléltem Kandinszkijt, Mirót, Rothkot és sorolhatnám.Ezek után még inkább azt éreztem festenem kell!Láttam, látom a gondolataimban a kész képet és amikor pontosan tudom, hogy minden a helyén, akkor nekilátok festeni.Kérdezték már sokan miért festek?-Azért, hogy ha csak egy pillanatra is, de kiragadjam a színeimmel a szemlélőt a szürke, gondterhelt hétköznapjaiból. Elgondolkozzon a látottakon és érezze, hogy abban a pillanatban egy új érzést, élményt kapott.Amióta elkezdtem festeni, megismertem sok remek alkotó embert.A festészet által kinyílt számomra egy új világ!

Bejáratok

Szabó KATA

Önéletrajz

"A címek igazából bejáratok. Egyszerűen egy olyanfajta segítséget nyújtanak, hogy valaki elkezdjen a képek között és a képen kalandozni." /Fiók László/

A képeimnek adott címek valóban ezt jelentik számomra. Ha egy festményem kapcsán többféle gondolat is felmerül a nézőkben, az az igazi öröm, az általánosítás, egy cím adás csupán a befogadást segíti, mindenki arra asszociál, amire szeretne.

Vas megyében, Celldömölkön születtem, de gyermekként szinte minden nyarat Budapesten töltöttem, és abban a kivételes helyzetben voltam, hogy a családból egy olyan személy vigyázott rám, aki megszállottja volt a művészeteknek. Színház, film és képzőművészet iránti rajongásom neki köszönhetően azóta sem szűnt meg, csak megerősödött.


A képeimben a gondolatok, érzések, emlékek, történetek többségében abstract formában nyilvánulnak meg, célom, hogy erős hatást gyakoroljak az emberekre. Újabb inspiráció hatására - melyet Székács Zoltán festőművész kurzusain volt lehetőségem megismerni - egy újabb technikát, szemléletet tanulva elkezdtem egy különleges vegyes technikát alkalmazni. Varázslatos a véletlenszerűség során kialakult felület, ami később további gondolatokat ébreszthet bennem, nagyon izgalmas technika. Továbbra nagy szerelem azonban az olaj, így az is marad a palettámon, ennek megerősítésére Erdős Beáta restaurátor és festőművész óráin vettem részt, aki tanácsaival sokat segített a fejlődésemben.

A művészet szabad, alapja a szabadság, amit többnyire csendes és magányos tevékenységként élünk meg, azzal viszont, ahogy érezzük és figyeljük a körülöttünk zajló világot, senkit nem zárunk ki a miénkből, hisz alkotásainkban mindez fellelhető üzenetként jelenik meg.

Fontos számomra, hogy a jövendő generációk is megismerjék a kortárs festészetet. Törekszem arra, hogy a személyes élményanyagom kompozíciókban, anyagokhoz való kapcsolatokban dolgozzam fel, hogy így tudjanak kapcsolódni a képekhez az érdeklődők.

Fontos, hogy magamból, a környezetemből merítsek, hisz a kép csak úgy lesz őszinte, hiteles, és hogy mindenkire vonatkoztatható igazságokat fogalmazzak meg, jelenítsek meg a vásznon.


Csoportos kiállítások:

Budapesti Művelődési Központ Galéria 2020. január

Budapest D39 Kultúrtér 2021. április

Budapest Parisi Udvar Galéria 2021.február, szeptember

Budapesti Művelődési Központ Galéria 2022. február

Budapest D39 Kultúrtér 2022. február - március

Budapest Parisi Udvar Galéria 2022.április - május

MANK Galéria Szentendre, " A velünk élő Petőfi " pályázat nyertes alkotók kiállítása 2022. március

Rippl - Rónai fesztivál Kaposvár 2022. május 26-tól 29-ig a "Velünk élő Petőfi " pályázat nyertes alkotók kiállítás

Művészetek Völgye Kapolcs 2022. július 22-től 31-ig a "Velünk élő Petőfi " pályázat nyertes alkotók kiállítása

Budavári Önkormányzat Aula, Budai Vároltalmazó Közalapítvány "Cseh Tamás művészeti pályázat" nyertes alkotók kiállítás 2022. július - augusztus

Biatorbágy Juhász Ferenc Művelődési Központ "Viadukt - hídőrzők művészeti pályázat alkotóinak kiállítása" 2022. augusztus

Buják Glatz Oszkár Művelődési Központ Galéria 2022. október 16-tól október 30-ig.

Balatonalmádi Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár 2022. október 29-től november 22-ig a "Velünk élő Petőfi" pályázat nyertes alkotóinak kiállítása

Önálló kiállítás:

Buják, Esterházy Közösségi Tér 2022. július

Díjak:

2022: Budapest Művelődési Központ "37. Vizuális Művészeti Hónap - festészet" című pályázat, díjazott okleveles

Elérhetősgeim:

Telefon: +36302775239

Email: szkatasz@gmail.com

Web: https://www.katakepekartgaleria.hu

Így látom 

Lampert László

Lampert László vagyok, 36 éves, Budapesten születettem, és életem nagy részében ott is éltem. 2016 ban költöztünk feleségemmel Budaörsre, kisfiúnk már ide született. Gyerekkorom óta mindig is szerettem rajzolni, általában grafit ceruzákkal rajzoltam, majd késöbb kamasz koromban elkezdett érdekelni a tetoválás. Az elmúlt 17 évben kisebb nagyobb megszakításokkal de tetováló voltam. Ennek a művészeti ágnak az elkötelezett híve voltam, vagyok, leszek. A mesterem tanácsára kezdtem el színeket használni a rajzaimban. Szerettem mindig a részlet gazdag megjelenítést, és a későbbiekben törekedtem az egyedi kivitelezésekre is. Színhasználatomra általában az egyediség, a merészség jellemző. Szeretem a realizmust, kizárólag portrékat rajzolok, vagy festek. Olyan személyeket rajzolok vagy festek meg akik fontosak számomra. Ha megvan a kiszemelt alany akkor keresek hozzá, jó referencia képet, eldöntöm milyen színt kapjon, zenét választok hozzá és kezdődhet a folyamat. Akrillal szeretek dolgozni, szép élénk egymással jól keverhetőek a színei. Többször készítettem már fekete fehér referencia képből színeset, szerettem az ilyenfajta kihívást. A kisfiúnkról már 3 képet is festettem és folyamatosan jönnek az új ötletek, mondhatjuk, hogy a múzsám :). Szeretném a feleségemet is lefesteni, hiszen életem szerelme. Szeretek színészeket, zenészeket is megfesteni, a lényeg a jó karakter. Nagyon szeretem a regi filmek plakátjait, inspirálók számomra. Youtube - on fenn van a két rajzos videóm, amit egyfajta segítségképpen készítettem azoknak akiket érdekelhet az egyedi színvilágú megjelenítés. Illetve írtam két rajzolással kapcsolatos tutorialt is a témában, 

"Színes rajzaimról, mindenkinek" címmel. A festészettel 2 éve ismerkedtem meg, előtte soha nem érdekelt, valahogy nem vonzott, nekem a ceruza adott biztos pontot. A véletlennek köszönhetően, egy ismerősöm oldalán láttam, hogy a kisfiúk szobájába készítettek egy falfestményt. Kedvet kaptam kipróbálni, és miután elkészültem, a fiúnk örömteli arca elég bíztatónak tűnt ahhoz, hogy vásznat vegyek és kipróbáljam. Család és munka mellett, sajnos kevés időm van festeni, de amikor sikerül mindig boldogság tölt el, és igyekszem beletenni mindent amit eddig tapasztaltam. Autodidakta vagyok, talán így nehezebb, de minden buktatóból tanulok és törekszem gyors ütemben fejlődni, szintet lépni. Tavaly volt az első megmérettetésem a The Talent versenyen ahol 300+ kép közül sikerült bekerülnöm a legjobb 50-be és ki állították a festményemet. Jelenleg Budapesten a Titok Galériában zajlik az első kiállításom, aminek augusztus 12- én volt a megnyitója, nagyon jól esett, hogy sokakat érdekelt. 1 hónapig tart a kiállítás. A jövőbeni terveim között szerepel egy elsősorban magyar zenei legendákat bemutató sorozat elkészítése, ezt kiegészítve később nemzetközi ikonokkal is. A festészetben találtam meg a legjobban a kikapcsolódást ami egyben fel is tölt, hihetetlen új világ ez számomra, nagyon megszerettem.

Köszönöm szépen a lehetőséget.

Üdvözlettel Lampert László 


Lélekfolyam

Markó-Rádler Elvira

Festő

1994-ben a " Ferenczi József" Nemzetközi Alkotó-és Művésztáborban kezdtem érdeklődni a képzőművészetek iránt. A kortárs képzőművészettel 1996-ban az akkori Iparművészeti Főiskolán a Jandó Péter által vezetett Nyári Művészeti Akadémia festő kurzusán ismerkedtem meg. Dekoratőri tanulmányaim során a rajzaimat Károlyi András korrigálta. Tolvaly Ernő művészettörténeti előadásain még jobban megszerettem a kortárs képzőművészetet. 2007-ben végeztem a Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Kar rajztanár- vizuális kommunikáció tanár szakán, ahol Rónai Gábortól tanultam rajzot és festészetet. Inspirálóan hat rám két merőben más személyiség Francis Bacon és Sándorfi István művészete éppúgy, mint a hazai kortárs képzőművészek, valamint a spanyol, olasz, japán kortárs festészet.

1994-től részt veszek csoportos és egyéni kiállításokon.

Témáim változatosak, főként a lelki folyamataim változását mutatják, de szívesen kalandozok más területen is.

Ami közel áll hozzám az a figurális festészet a realista ábrázolásmóddal párosítva.

MARKÓ-RÁDLER ELVIRA

Szül.: 1973. Sopron

Lakhely: Budapest

e-mail: radvir@gmail.hu

TANULMÁNYOK

1987-1991 Berzsenyi Dániel Gimnázium, Sopron

Rajztanár: Dr. Kovács -Gombos Gábor

1997-1999 Dekoratőr és Kirakatrendező Szakmunkásképző Iskola, Budapest

Tanárok: Tolvaly Ernő, Károlyi András, Szőnyei György, Szamos Iván, Ipach Antal

2003-2007 Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Kar, Kaposvár

rajztanár- vizuális kommunikáció tanár szak

Tanárok: Rónai Gábor, Gyenes Zsolt, Takács Zoltán, Ország László, Jónás Péter, Gera Katalin,

Ficzek Ferenc

SZAKMAI TAPASZTALAT, KIÁLLÍTÁSOK

1994-1996 "Ferenczi József" Nemzetközi Alkotó- és Művésztábor, Sarród

csoportos kiállítások

1996 Magyar Iparművészeti Főiskola, Budapest

Nyári Művészeti Akadémia,

festő szak, tanár: Jandó Péter

1999 Szőnyi István Képzőművészeti Szabadiskola, Zebegény

ösztöndíj

2000 Amator Artium megyei és fővárosi beválogatás a XVII. Országos Képző- és Iparművészeti

Tárlat Eszencia Kiállítására

2001 Művészetek Völgye, Taliándörögd

egyéni kiállítás

2006 Kaposvári Egyetem, Kaposvár

csoportos kiállítás

2007 Diploma kiállítás, Kaposvár

csoportos kiállítás

2009 Stefánia Kulturális Központ, Stefánia Palota, Stefánia Galéria, Budapest

csoportos kiállítás

2015 Corvin Művelődési Ház, Budapest, Corvin Művészklub Őszi Tárlat

csoportos kiállítás

2017 Szikra Galéria, a "MEGFORMÁLT VALÓSÁG" c. pályázat, Jászberény,

csoportos kiállítás

2017-2021 Corvin Művelődési Ház, Budapest, Corvin Művészklub Őszi Tárlat,

csoportos kiállítás

2018 Szikra Galéria, az "ELKÉPZELT JELEN" c. pályázat, Jászberény,

csoportos kiállítás

2020 Corvin Művelődési Ház, Budapest, Trianon 100 Emlékkiállítás,

csoportos kiállítás

2021 Kovács Attila Galéria, Budapest, XVI. ker. Polgármesteri Hivatal,

Az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett kiállítás,

csoportos kiállítás

2021 "Moho" sapiens képzőművészeti pályázat, I. helyezett,

K11 Művészeti és Kulturális Központ

csoportos kiállítás

2021 Kovács Attila Galéria, Budapest, XVI. ker. Polgármesteri Hivatal,

A karácsony örök,

csoportos kiállítás

2022 Titok Galéria, Budapest, Kortárs zene-kortárs festészet

csoportos kiállítás Új Realitás

Váradi Jekatyerina

FESTÉSZET

2020 óta festek különböző technikákban.Ami izgat és amit szeretnék az alkotásaimban kifejezni - ez a választás.

A sors választása, a társadalmi kihívásokra való választás. A végső esetben a jó és a gonosz közötti választás.1990-ig Moszkvában éltem, 1991-óta Budapesten. Két kultúrát szívtam magamba, orosz vagyok és egyben magyar is, és ez nyomot hagy a művészetemben.

VÉGZETTSÉG

Általános:

1984-1989 Moszkvai Lomonoszov Egyetem, Bölcsészkar.
. Magyar, német, angol nyelv és irodalom.1992-1994 Budapesti Külkereskedelmi Főiskola,
másoddiploma képzés.
Szakmai:

2020 - festészeti oktatás különböző orosz, amerikai,
izraeli festő iskolákban.

Társadalmi elfoglaltságok

Orosz Ortodox Egyház Magyar Egyházmegye, vasárnapi iskola vezetője és előadója
Orosz női festészeti klub szervezője és vezetője


TEL: +3630 219 1043 

E-MAIL: VARADILAVECO@GMAIL.COM 

WEB SITE: WWW.CATHERINEVARADI.COM 

INSTAGRAM: WWW.INSTAGRAM.COM/PAINTING_THE_LIGHTS/ 

ADDRESS: 1092 HUNGARY, BUDAPEST, RÁDAY UTCA 31/A, CATHERINE VARADI SHOWROOM 

EGYÜTTHATÁS

Püspök Anita

A színek együtthatását, a mikro és makro világ összefüggéseit vizsgálva, a részletekből összeálló Teljes Egész egységére törekszem.

Biográfia: 1972-ben, Budapesten születtem. Alkotói munkámat több mint 30 éve folytatom.
Mestereim: Tolvaly Ernő, Baska József, Szepessy Béla, Lukács Gábor, Szabó Attila, Mészáros Szabolcs, Kopek Rita
Számos művészeti területen dolgoztam; díszlettervezőként, látványtervezőként, grafikusként, alkotóműhelyekben, iskolákban művésztanárként. 

2010-ben nyitottam meg önálló galériámat Kapolcson, itt is élek és dolgozom, a Művészetek Völgyében. Festményeim számos galériában és magángyűjteményben megtalálhatóak itthon és külföldön egyaránt (Egyesült Királyság, Németország, Ausztria, Svájc, Hollandia, Olaszország, Franciaország, USA).

1992 óta folyamatosan állítok ki itthon és külföldön is egyéni és csoportos kiállításokon.

Alkotásaim a lírai absztrakciót képviselik, őszinte, expresszív, érzéki, gesztusokból építkező, szimbolikus, élet-igenlő kivetüléssel. A természet jelenségeit, magát a változást és az abban fellelhető apró részleteket filozofikusan, absztrakt módon közelítem meg, alkotási folyamatomban és megjelenítésében fontosnak érzem, hogy annak abszolút részesévé váljunk, mind alkotóként, mind befogadóként. A jelen problémák kérdései foglalkoztatnak, különösen a természet és az emberi élet kapcsolatának kérdései. Az, hogy miként tudjuk helyrehozni a rég elfeledett ősi egyensúlyt önmagunkban és általunk a természettel, környezetünkben. E kérdéseket életünk minden folyamatában, és kifejezetten a jelen problémák vetületeként kell értelmezni.

TANULMÁNYOK

2017- 2019. Budapesti Metropolitan Egyetem - Design-és művészetmenedzsment MA
2008-2011. Diploma: ELTE-SEK Művészeti kar/ festészet-grafika szak
2013-2016. Komplex Művészetterápia akkreditált pedagógus továbbképzés
2005-2006. Magyar Képzőművészeti Egyetem - Regionális Tehetségkutató Program
2006-2007. SZIE- Építészmérnöki kar - magasépítészet
1993-1994. Kirakatrendező- és Dekoratőr Szakképző Iskola
1986 óta folyamatosan, számos rajzkörben tanultam Budapesten.

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2009. Pilisi Alkotó Egyesület Radnóti pályázat
2009. KIEM fődíj Radnóti pályázat
2009. Panton fődíj "Szépség az emberben"
2009. József Attila Művészeti Centrum - Első 100
2014. Aranyecset Művészeti Egyesület fődíj
2017. Amadeus Művészeti Alapítvány / Unilever / Ösztöndíj

KIÁLLÍTÁSOK

1992- csoportos és egyéni kiállítások
1992. Angyalföldi József Attila Művelődési Központ
2000. Lurdy Galéria - Zebegényi Művésztelep kiállítása
2001. Lurdy Galéria - "Új Fény" csoportos kiállítás
2003 - tól Kapolcs Művészetek Völgye
2005. Jövő Háza Millenáris - Kortárs Magyar Művészeti Kiállítás
2006. Kogart pályázati kiállítás "Szépség az emberben"
2009. Radnóti pályázat kiállítása, Közösségi Ház Mezőtúr
2010. Mű-Hely Galéria, Pilisvörösvár
2010-12. Budapest Hotel Lido - állandó kiállítás
2014. Dunapart Galéria Budapest
2011. Kertész29 Galéria Budapest
2015. A.P.Galéria Kapolcs "Coror Therapy"
2016. A.P.Galéria Kapolcs "Bennünk csendül"
2017. "Az álom és valóság", Aranyecset Művészeti Egyesület kiállítása, Art Hotel Vienna, Bécs
2017. FMSZ Képzőművészeti Egyesület XXVI. kiállítása, Vármező Galéria, Budapest
2018. A.P. Galéria Kapolcs "Virágzások"
2018. Art Balaton, Örvényes
2019. A.P. Galéria Kapolcs "Absztrakt Metaforák"
2019. Amsterdam International Art Fair, BEURS VAN BERLAGE, Hollandia
2019. "Szimbiózis", Műgyűjtők Háza Galéria és Aukciósház, Budapest
2020. The Royal Arts Prize2020 VII. Edition Exhibition / Royal Opera Arcade Gallery, London

ALKOTÁSOK GYŰJTEMÉNYBEN

" Radnóti 100" József Attila Művészeti Centrum Közhasznú Alapítvány, 2009.
"Radnóti Év 2009" Művészeti antológia - Pilisi Alkotó Kaptár Egyesület, 2010.
Független Magyar Szalon Képzőművészeti Egyesület kiállítási katalógusa 2009.
Független Magyar Szalon Képzőművészeti Egyesület kiállítási katalógusa 2017.
Dutch Luxury Design Art Catalog winter 2019/2020.
Új Művészet kiállítás ajánló, november 2019/10. - Feledy Balázs írása
Műtárgy.com "Szimbiózis kiállítás ajánló", hivatkozás: https://www.mutargy.com/hirek/szimbiozisban-a-szinekkel

ELÉRHETŐSÉG 

Mobil: +36/20-291-7632 | E-mail cím: anitapuspok.art@gmail.com 

EDO ART 

Gutpintér Edit

Gutpintér Edit autodidakta festőművész különleges világába enged bepillantást ez a frissen készített válogatás 


Expresszív ecsetvonások

Szakter Judit festőművész

1972-ben születtem Zalaegerszegen és jelenleg is élek.

Kis gyermekkoromban, ha papírt láttam, rajzolnom kellett. Boldogan gyaláztam meg mindent, amire firkálni lehetett. Csodáltam a természetet, a színeket, formákat. Nyugalmat és mégis dinamikát láttam az életben. Művészetem során a gyermeki énem kis darabját csempészem festményeimbe azon túl, hogy erős gondolatokat, olykor komoly témákat feszegetek képi mondanivalómban. Talán ezért is festek főképp arcokat, érzelmeket. Folyamatos kérdések és dualitás jellemzi minden alkotásom. A pozitív és negatív gondolatok, a földhöz ragadás, közben az elvágyódás. A fény-árnyék, a sötétség-fény, térhatás-levitáció, mindez a figyelés, a kozmoszi csend állapotában. Képeimen megáll az idő, egy adott pont, meghatározott pillanat a mindenségbe rejtve. Sötét háttérbe zárt portrékat és csendéleteket akrillal és olajjal viszem vászonra. Ábrázolás módom realista, de a szürrealitás és szimbolizmus uralkodik minden alkotásomon. A sötét hátterek előre viszik az alakokat és tárgyakat, kiemelik a mondanivalómat. A figuratív és fantasy művészet kedvelőinek szólnak festményeim, azoknak, akik a mindennapi élet jeleneteiben mélyebb értelmet, harmadik dimenziót keresnek. Letisztult, modern formavilággal rendelkező otthonok, dolgozószobák, nappalik értékét emelik alkotásaim.

 KIÁLLÍTÁSOK:

EGYÉNI KIÁLLÍTÁSOK:

2016. 05 - Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ, Zalaegerszeg

2016. 08 - Egervár, Egervári Nádasdy-Széchenyi várkastély

2016. 10 - Zalaegerszeg, Mimosa Lounge Art

2020. 01 - Zalaegerszeg, Sóbarlang

2021. 10 - Lakhegy (szülőfalu)

2022. 04 - Zalalövő, Salla Művelődési Központ

CSOPORTOS KIÁLLÍTÁSOK:

2021. 12- "Moho" sapiens képzőművészeti pályázat nyerteseinek kiállítása, Titok Galéria, Budapest

2022. 02 - Természetközelség" címmel, Titok Galéria, Budapest

2022. 07 - Talented Art Fair , England, Brighton

2022. 11 - The Beginnings,Golden Duck Galéria, Budapest

2022. 12 - INNOVART Képzőművészeti kiállítás, Budapest

2023. 02 - Art for Peace, Budapest

2023. 03.31 - "Húsvét" címmel, Titok Galéria, Budapest

2023. 04. 21 - "ELSŐ KATALÓGUSBEMUTATÓ KIÁLLÍTÁS-ARTsCAP-Fine Arts Capital" - Golden Duck Galéria, Budapest

MEGJELENÉSEK:

2021 - Szakter Judit interjú - https://www.youtube.com/watch?v=3iu1PPM03nA&t=4s

2022. 02 - NovArt Kulturális és Művészeti Magazin -

2023. Művész Terem - SZAKTER Judit - SzakterArt

2023. 04. 27 - Vasutas Magazin - "Leírhatatlan, ezért lefestem"

2023. MŰVÉSZMA - Kortárs művészek - Szakter Judit

A festészetemről:

Főleg akrillal festek, rajzolok is, és kipróbáltam számtalan lehetőséget, de az akrilt preferálom. Vászonra festek általában. A realisztikus stílust kedvelem, a szürreál sem áll messze tőlem. Néha expresszív ecsetvonások is megjelennek alkotásaimon. Szeretek kísérletezni, szeretem a stílusokat keverni. Nem kapcsolódom egyetlen izmushoz sem. A színekben kedvelem a monokrómot, de előszeretettel használom a pasztellszíneket is. Főleg emberábrázolásokat jelenítek meg, portrékat festek, amelyekkel mondanivalókat érzelmeket közvetítenek. A természet folyton beszökik gondolatvilágomba, növények és rovarok formájában, amolyan meseszerű szürreál szövevényt alkotva. A fények és árnyak megjelenítése, a misztikusság határát feszegetik, akárcsak a gondolatmenetem. Tele vagyok ötletekkel, ma már csak az idő vet gátat a megvalósításnak.

PUBLIKÁCIÓK:

2023. ARTsCAP kortárs művészeti magazin XIII. száma - A "Teremtés gondolati szinten" c. publikációm - https://www.fineartscap.com/magazin-xiii-ai/

KATALÓGUSOK:

EGYÉNI KATALÓGUS:

2023. TEREMTÉSTÖRTÉNET - nyontatott és online- https://publuu.com/flip-book/8109/339437/page/1

CSOPORTOS KATALÓGUS:

2022. 04. 21 - FINE ARTS CAPITAL MŰVÉSZETI KATALÓGUS 2022 - 2023

DÍJAK:

2021. 08 - International Award Art Group (IAAG) President Award

2021 - "Moho" sapiens képzőművészeti pályázat, 3. Helyezés

2022 - INNOVART Képzőművészeti pályázat, különdíj

2023 - A Los Angeles-i Teravarna Gallery "Flowers" nemzetközi zsűrizett művészeti versenyén - 6th FLOWER International Juried Art Competition 2023-TALENT PRIZE AWARD

2023 - A Los Angeles-i Teravarna Gallery 7th PORTRAIT nemzetközi zsűrizett művészeti versenyén - 7th PORTRAIT International Juried Art Competition 2023-TALENT PRIZE AWARD

2023 - A Los Angeles-i Teravarna Gallery "Figurative" nemzetközi zsűrizett művészeti versenyén - 6th FIGURATIVE International Juried Art Competition 2023-HONORABLE MENTION AWARD

2023 - A Los Angeles-i Teravarna Gallery "Figurative" nemzetközi zsűrizett művészeti versenyén - 6th COLOR International Juried Art Competition 2023-TALENT PRIZE AWARD

EGYÉB ELISMERÉSEK:

PÁLYÁZATOK:

2021 - "Moho" sapiens képzőművészeti pályázat, 3. Helyezés

2022 - INNOVART Képzőművészeti pályázat, különdíj

ARTFAIR:

2022. 07 - Talented Art Fair , Brighton

GYÜJTEMÉNYI TAGSÁG:

2022. 04. 21 - FINE ARTS CAPITAL MŰVÉSZETI KATALÓGUS 2022 – 2023 - https://publuu.com/flip-book/8109/269482

SZERVEZETI TAGSÁG:

2022. - F.A.C. Fine Arts Capital Művészeti Egyesület

2022. - Művész Terem

2023. - ARTFACTS nemzetközi művészeti adatbázis

Media:

SZAKTER JUDIT interjú

https://www.youtube.com/watch?v=3iu1PPM03nA&t=4s

Felkérések:

Könyvillusztráció:

2016 - "Ambrus József: Egy marék szerenád"- - Aposztróf kiadó

2022 - Lemezborító (külső és belső) - "Zaklatás zenekar"-Szegek a szívemben c. album

Logo - DuplaGé PicturesOLDALAIM:

Web: szakterart.hu

Insagram :@szakterjudit

Facebook:@szakterart

REVANS 

GYIMESI Zsuzsi

Először 8 éves koromban az általános iskolában állították ki egyik festményemet. Napraforgókat ábrázolt és vízfestékkel készítettem. Attól kezdve grafikus és festőművész akartam lenni.

Bár az élet másfele terelt, az évek alatt több képzőművészeti kört látogattam és folyamatosan képeztem magam elsősorban a rajzolás, dizájn és a színek területén. Az évek során lehetőségem volt több könyvet illusztrálni. Jelenleg alkalmazott grafikusként dolgozom.

Festészettel komolyabban 10 évvel ezelőtt kezdtem el foglalkozni. Első képeimhez akrilt használtam, viszont mindig is vágytam egy Mesterre, akitől olajfestészetet tanulhatok. Legnagyobb szerencsémre rátaláltam Gasztonyi Kálmán festőművészre, aki kiváló szakmai tapasztalattal és pedagógiai érzékkel terelgetett mindez idáig az ösvényen. Nála a klasszikus olajfestészeti technikát, látásmódot sajátítottam el.

Revans / olaj - vászon /  58 x 75 cm 

Folyamatosan fejlesztem magam. Szeretek új technikákat, stílusokat kipróbálni.

Kiállítások:

2021 augusztus: Balatongyörök - egyéni kiállítás

2021 augusztus: The Holy Art Gallery (London) - nemzetközi csoportos online kiállítás

2021 június: Titok Galéria - Portrék másképp - csoportos kiállítás

2021 február: People and Paintings Gallery (New York) - nemzetközi csoportos online kiállítás

A mountaineer was once asked why he was climbing that huge mountain. His answer to that was simply: Because it's there.
If you ask me why I paint, my answer is simply this: Because there is that white canvas.
I feel an irresistible urge to create. I am in a constant state of inspiration. Not a day goes by without an idea for another image.

I work as a graphic designer and also make paintings.
I use both classical and modern painting methods in the construction of my pictures.
My topics are mixed. Mainly portrait-type pictures were taken at the beginning . Lately, however, my attention has turned more and more towards the depiction of nature.

My teachers are Kálmán Gasztonyi and Marianna Bottyán painters who pass on their knowledge to their students with heart and soul.

Exhibitions:

2021 February: People & Paintings - "Our Image of God and our Transcendent Word" - online group exhibition, US 2021 June: Secret Gallery - "Portrék másképp" - group exhibition, HU 2021 August: The Holy Art (London) - "Reberation" virtual exhibition online - online group exhibition, UK 2021 August: Balatongyörök I. - solo exhibition, HU 2021 November: Jancsó Art Gallery - "MOHO Sapiens" - group exhibition, HU 2021 December: D39 Art Centre - "Colours, shapes, styles" - group exhibition, HU 2022 March: Human Gold - group exhibition, UK 2022 July: Balatongyörök II. - solo exhibition, HU 2022 November: The Talent - group exhibition, HU 2022 November: Golden Duck Gallery - Beginnings - group exhibition, HU

Egyszer megkérdezték a hegymászót, miért mássza meg azt a hatalmas hegyet. Válasza erre egyszerűen csak ez volt: Azért, mert ott van.

Ha tőlem kérdezik, miért festek, a válaszom egyszerűen csak ez: Azért, mert ott van az a fehér vászon.

Ellenállhatatlan késztetést érzek az alkotásra. Folyamatos inspirált állapotban vagyok. Nincs olyan nap, hogy ne jelenjen meg egy újabb kép ötlete.

Tervező grafikusként dolgozom, mellette pedig festményeket készítek.

Képeim felépítésénél a klasszikus és modern festészeti eljárásokat egyaránt alkalmazom.

Témáim vegyesek. Kezdetben elsősorban portré jellegű képek készültek. Az utóbbi időben viszont figyelmem egyre jobban a természetábrázolás felé fordult.

Tanáraim Gasztonyi Kálmán és Bottyán Marianna festőművészek, akik szívvel, lélekkel adják át tudásukat tanítványaiknak.

Kiállítások/megjelenések:

2021 február: People & Paintings - "Our Image of God and our Transcendent Word" - online csoportos kiállítás, US 2021 június: Titok Galéria - "Portrék másképp" - csoportos kiállítás, HU 2021 augusztus: The Holy Art (London) - "Reberation" virtual exhibition online - online csoportos kiállítás, UK 2021 augusztus-szeptember: Balatongyörök Kultúrház - önálló kiállítás, HU 2021 november: Jancsó Art Gallery - "MOHO Sapiens" - csoportos kiállítás, HU 2021 december: D39 Művészeti Központ - "Színek, formák, stílusok" - csoportos kiállítás, HU 2022 március: Human Gold - csoportos kiállítás, UK 2022 július: Balatongyörök Kultúrház - önálló kiállítás, HU 2022 november: The Talent - csoportos kiállítás, UK 2022 november: Golden Duck Gallery - Beginnings - csoportos kiállítás, HU

MESÉLŐ KÉPEK

DEBRECZENY ZOLTÁN

Debreczeny Zoltán vagyok, 1952-ben születtem Veszprémben, ma is ott élek, dolgozom.  Pályaelhagyó mérnök vagyok. Valamikor kisebb házakat terveztem, ipari alpinista is voltam. Harmincöt éve festek nagy lelkesedéssel, szinte szenvedéllyel. Szívesen veszek részt közös művészeti eseményeken, élő festő akciókon, jótékonysági gyűjtéseken. Sok alkotótáborban fordultam meg európai országokban és itthon. Életkorom és szakmai korlátaim ismeretében festő karrieremet már nem építem, ám örömmel fogadom, ha egy galéria, kurátor, vagy közösség befogad, segíti munkámat, megélhetésemet. Megyek ahova hívnak, csinálom aminek értelmét látom. Örülök, hogy képeim örömet okoznak a nézőnek. Kiállításaimat, sajtó említéseimet, megjelenéseimet korábban listáztam, de az internet világában ezt feleslegesnek érzem, mert világhálón minden elérhető. Képi világom - hozzáértők véleménye szerint- nehezen sorolható valamilyen irányzathoz. Jellegzetes, derűs, színes, mozgalmas, képeimet bátran nevezem festett lektűrnek, a műfajon belűl jónak!  

KÉPEK: TILTOTT GYÜMÖLCS 80x80 cm olaj/trinát/tus farost

HELLO TURISZT 70x70 cm akril/vászon 

AZ ÉN MUSKÉTÁSOM 50x50 cm akril/vászon 

VILÁGSZTÁRCSINÁLÓ 100x65 cm akril kasírozott vászon antik keretben 

SE HOSSZÚ, SE MÉLA 60x80 cm akril vászon 

Témáim változatosak bibliai utalásoktól, kortárs aktualitásokig, sporttól zenéig, párkapcsolati ügyektől az idő múlásáig. Az elmúlt évben a járványvédelmi szabályok betartásával is keresem a szokatlan, bemutatkozási lehetőségeket. Kerítés tárlatot rendezek, kirakat kiállítást tartok, akár néhány látogató örömére is.

Veszprém, 2021 október 11.

Debreczeny Zoltán

8200 Veszprém Rózsa u 14

www.íraskep.hu


MESTER és TANÍTVÁNY

GASZTONYI KÁLMÁN 

Gasztonyi Kálmán munkáiból és a művészről:
Soha nem szerettem volna, se tűzoltó, se katona, se orvos, se mérnök lenni..,-csak festő..,-abból is a művészebbik fajta. Mégis mérnöki diplomám lett, de mindent megtettem azért, hogy a festéket kenhessem.
Sikerült!
Több, mint két évtizede csak ez a hivatásom, a soha nem szunnyadó szerelmem.
Hálásan gondolok ezért Nagy János festőművészre - gimnáziumi rajztanáromra, első mesteremre, és Wessely Tiborra - akitől mindent..,-tényleg mindent - megtanulhattam az olajfestészetről.
A végére maradt, de a kezdet akkor volt, amikor 1964-ben, Budapesten megszülettem.

A XX. és XXI. század művészetfelfogásai szerint egy mű esztétikai értékét az abban megjelenített, vagy a befogadóban asszociációkat keltő gondolat adja. Ha tehát egy kollázs, zenedarab, installáció, videómontázs releváns gondolatokat ébreszt, és kérdéseket tesz fel, az esztétikus.Ez persze nem zárja ki azt, hogy valaki jó gondolatokat fogalmazzon meg, magas technikai tudással - de tény, hogy az elmúlt évtizedek nem ennek a gyakorlatnak kedveztek. Egyszerűen azért, mert nem elvárás.Egy mű elválaszthatatlan lényege, hogy van. A megalkotottság az egyik attribútuma. Ha egy ötlet nem nekem jutott eszembe - pedig el tudnám készíteni - nem én valósítottam meg, én nem vagyok alkotó. Az alkotót tehát már azért megilleti a tisztelet, hogy gondolt valamire és ezt megpróbálta prezentálni valamilyen formában.

Én mégis abban hiszek, hogy a magas technikai tudás és a jó gondolat elválaszthatatlan egységek. A forma és a tartalom. Jan Vermeer van Delft, - a holland aranykor egyik kiemelkedő festője - képeiben az a csodálatos, hogy az átlagos befogadó és a művészettörténész is talál benne szépséget. Az egyikük gyönyörű, melankolikus fényeket lát, nőket, férfiakat, hétköznapi helyzetekben, - a festmény azt jelenti, amit látunk rajta, a másik, pedig flamand közmondások allegorikus megjelenítését - tehát sokkal többet, mint amit látunk rajta.Merthogy Vermeer képei kivétel nélkül egy - egy közmondás, bibliai ige illusztrációi, amik a kor legnagyobb társadalmi problémáit boncolgatták. Az igék, közmondások is gondolati sűrítmények - absztrakciók. Az évek során ezekből a festményekből a Gondolat kikopott, - hiszen megfelelő tudás nélkül ezeket a szimbólumokat, allegóriákat nem lehet dekódolni. Ennek ellenére Vermeer képeinek esztétikai értéke elvitathatatlan, a festményekbe fektetett technikai tudás miatt.

Mindebből számomra az következik, hogy nem az az igazi teljesítmény, ha valaki absztrakt képekben absztrakt gondolatokat fogalmaz meg, hanem ha valaki - az egyszerűség kedvéért most így nevezem - realista vagy naturalista képekben teszi ugyanezt. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy én lebecsülném ezt a műfajt - pont ellenkezőleg! Csak azt állítom, hogy biztos festéstechnikai tudás nélkül, erős absztraktot sem lehet alkotni! Messziről látszik egy festményről, hogy alkotója azért "modern", mert mást nem tud vagy azért nonfiguratív, absztrakt, mert tényleg ezt az esztétikai formát találja az ő kifejezési módjának, - viszont birtokában van az olajképkészítés csínjának - bínjának!Számomra tehát az ideális kifejezési mód -a realista forma és az absztrakt tartalom közötti ellenpontozás,- melyből csodálatos ütközések, feszültségek jönnek, jöhetnek létre!

A technikai tudás esztétikájának van egy másik oldala. Már az első ipari forradalom óta küzd az emberiség meg - megújuló hullámokban a tömegtermelés ellen. Miközben a tömegtermelés előnyeit, kényelmét élvezzük, addig az egyediség iránti olthatatlan szomjunkat mintha nem bírnánk leküzdeni, sőt, a műanyagvilág, mintha csak fokozta volna. Az ember halálfélelmeösztönös vonzódást teremt minden tárgyhoz, ami: egyedi és megismételhetetlen - mert az európai ember illúziója, hogy ő maga egyedi és megismételhetetlen, ami túlélhet bennünket, bizonyítékként szolgálva egykori létezésünkre.
És ezzel megérkeztünk a lényeghez. Ma, a tömegtermeléssel szembeni küzdelem újabb hullámát éljük át, felértékelődött minden ami kézműves, és nem szabad elnevetni magunkat, hogy ez pusztán olcsó marketingszöveg, mert a jelenség mögött a fent felsorolt igények húzódnak meg. Az ember vágya, hogy egyedi legyen és ha nap, mint nap azzal szembesül a munkahelyén, a plázában, a választáson, az egyetemen, a párkapcsolatában, hogy egyáltalán nem az, akkor legalább a tárgyait szeretné annak tudni.A fenti két pontból következik, hogy véleményem szerint reneszánsza van minden olyan terméknek, aminek a megalkotása manualitást, szakmai tudást kíván, a Valóságban létezik, tapintható, kézzelfogható, tehát nem digitális, élettartama akár több évszázad is lehet, formája a felszínen könnyen dekódolható, mégis posztmodern értelmezésre ad lehetőséget.


ÁSVÁNYOK ENERGIÁJA

BAKA NÓRA 

Baka Nóra autodidakta alkotóművész. 1971 június 1-jén Nován született. Magyarországon, Lenti városában él és alkot. Gyermekkora kedvenc időtöltése volt, hogy édesapja lakatosműhelyében figyelhesse, hogyan kelnek életre a tárgyak, nyerhetnek új formát, új identitást. Saját szavaival: "Varázslatos dolgok történtek ott! Csak ültem a piros kis bőrszékemen a fűrészporos kályha mellett, ami narancssárgán izzott", és közben édesapja óvó tekintete kereszttűzében gyönyörködött a munkálatokban. Nóra édesapjának specialitása az alumínium kerítésdíszek készítése volt, melyek előállítása látványos folyamatokat eredményezett. 

A sistergő hangok, a forró láva, a hirtelen felcsapott gőzfelhők "varázslatként" hatottak rá. Ez inspirálta, hogy ő is valami különlegeset, "varázslatosat" alkosson. A kezdetekben rajzolással és festészettel foglalkozott, de nem hozta meg számára a kívánt hatást. Aztán történt valami ami megváltoztatta a művészethez való hozzáállását.  "Hét éve egy utolsó homokszigeten hanyatt fekve az Adriai-tengerben / Grado-Olaszország / ,, Egymásba néztünk a tengerrel...; és megsúgta ",hogy mivel szeretnék foglalkozni a jövőben! Ásványok, kőzetek, kristályok alkalmazása festményekben, lámpákon, ékszerekben és aminek csak a fantázia szab határt. " - Innentől kezdve az ásványok, kristályok varázslatos tulajdonságait, hatásait tanulmányozta. - Különböző technikákkal kísérletezett ecset használata nélkül: információk közvetítése és általuk saját tudatalatti és tudattalan gondolatai, érzései, élményei akrilfestékben, rezgések formájában, hiteles megjelenése a vásznon. Így született meg alkotói életcélja. Nóra az alkotásnak eme formáját egy csodálatos művészeti útnak tartja, szebbet el sem tud képzelni annál, mint hogy ezzel foglalkozhat.

Kiállítások - Megjelenések:

2016-tól Állandó Kiállítás Művészet & Ajándékbolt - Lenti.

2019-től Dávid Galéria - Busapest.

2019-től Fine Arts Capital Művészeti Egyesület Tagja

2019-ben FORMS LIGHTS COLOURS OPEN 6 ART EXHIBITION WEEKS - NOTTINGHAM WEST

BRIDGFORD; EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

2020 HUMAN GOLD/EGYETEMES EMBERI ÉRTÉKEINK Nemzetközi Képzőművészeti Pályázat a

Fine Arts Capital Művészeti Egyesület által...; Egyesült Királyságban, Nottinghamshine-ban a

Southwell Minster Székesegyházban Február 11-Március 6-ig!


MEGÉRZÉSEK és VÉLETLEN

TENKES BRIGITTA

Gyermekkorom óta vonzódom a művészethez és az alkotáshoz. Mindig vonzott, hogy valami olyat hozzak létre, ami másnak is örömet okozhat. Legyen ez egy süti, egy kerámia, egy festett fal, egy plüss játék vagy festmény.

Mikor a gyerekeim megszülettek szerettem volna átadni nekik is az alkotás örömét. Ez vezetett ahhoz, hogy kisgyerekeknek tartottam kreatív interaktív foglalkozásokat. A téma változó volt, hol gyurma, hol filc figurák, hol pedig sütemények, hiszen a színesség és az új létrehozása volt a cél. Készítettem egy kis gyermekeknek szóló receptkönyvet is. Ebben a könyvben is többrétű tevékenységre és hasznos, vidám együtt töltött időre hívtam a felnőtteket és a gyerekeket.

Festeni saját házunk dekorálása miatt kezdtem. A minket körülvevő tér alapjaiban befolyásolja hangulatunkat, közérzetünket. Úgy érzem, hogy ha egyedi, ugyanakkor a saját igényeinknek megfelelően alakított alkotások vesznek minket körül, az melegebb, barátságosabb hangulatot teremt, legyen az akár otthoni vagy munkakörnyezet. Képeimmel ezt a hatást szeretném elérni.

A festés számomra egy izgalmas felfedezés, amely során a kép az alkotás ideje alatt magától formálódik és egy teljesen váratlan végeredmény jön létre. A célom az, hogy aki ezzel dekorálja az irodája, lakása falát örömet találjon benne. Azért választottam az absztrakt technikát, mert így mindenkinek teljesen mást mond egy kép. Számomra az a legfontosabb, hogy jó érzéssel tekintsen minden alkalommal tulajdonosa a képre, harmonikus élményt nyújtson számára.

Absztrakt festmények, harmonikus fali dekoráció irodába, vagy lakásba.

Absztrakt akril képeket készítek, feszített vászonra, különböző méretben. Egyedi megrendelést is szívesen vállalok.

Elérhetőségek:

abstractive.hu

fb: abstractive, tenkes brigitta

instagram: tenkes brigitta

Képeimet saját elképzeléseim alapján készítem akril technikával feszített vászonra, de szívesen dolgozom egyéni kérések alapján is. Mivel minden környezet egyedi, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb darabot.

A galériában látható egyedi munkáimat elképzelhető hogy már megvásárolták, de hasonló kép rendelhető. Ha valami megtetszett mindenképpen kérdezz rá!

Megjelenések:

2021 Kortárs Balaton-Pintér Galéria

2021 Balatonfüredi Kiállítás/Aukció-Pintér Galéria

2021 Art And Antique-Fabrika

2021 június-Mi otthonunk


EMÓCIÓK GEOMETRIÁJA

Bors Györgyi 

Date of birth: 26 May 1977

Place of birth: Hungary

Curriculum vitae

1990-1993 I learnt drawing under the instruction of an artist and sculptor György Benedek at the Railway Fine Arts Group

2004-2007 I went to King Zsigmond High School specialised in cultural management. I wrote my thesis about Leonardo da Vinci.

2017- to Date I take part at Zsilip Art Center Painting School, which runs under the guidance of my teacher, Kálmán Gasztonyi.

2018-to Date I learn graphics from Árpád Nagy Pika and Zoltán Sebestyén

In my creative work I rarely use live image, photo, or sketch.

I like my paintings to be about a feeling, a thought, an impression, a human trait. I express my opinion on the ups and downs of universal human existence.

I tried some techniques and materials, but the oil painting is what I like best.

I try to elevate experiences, feelings and thoughts to a universal level with the tools of painting, which almost all of us know or have already experienced in some form.

I sent my works to national and international competitions with positive, appreciative feedback.

The style of my paintings runs on two threads, geometric and lyrical abstract, with surrealistic features here and there, which sometimes unite in my art.

Appearances,exhibitions:

From 2020 Vándorfény Gallery, permanent promotion, Budapest

From 2020 People&Paintings Gallery, permanent promotion

From 2020 Colour Gallery, permanent promotion, Budapest

2020 - Secret Gallery - Joint Exhibition with Kálmán Gasztonyi; Budapest

2020 - People&Paintings Gallery -Emotions in a Painting - international application; Gallery Prize, Group Exhibition, online

2020 - People&Paintings Gallery - Save a Planet- international application; Group Exhibition, online

2020- Jancsó Art Gallery, Group Exhibition; Jancso Art Gallery; Budapest

2020- E-Book Book House and Publishing House - Springtime Contemporary Art Album; Publishing House: E-Book Book House and Publ. House ISBN:978-615-5731-90-7

2020 - Group Exhibition "Campaign against domestic violence" with the painting "Crush"; Budapest

2019 - Painter Gallery, special prize - Group Exhibition; Budapest

2019- Zsilip Art Center - Group Exhibition; Budapest

2019 - 35thArt Month of Visuality Exhibition - Group Exhibition; Budapest

2019 - Painter Gallery - Group Exhibition; Budapest

Other appearances:

2020- I was the curator of the Immanent Sicrets international competition which I announced within the framework of the People & Paintings Gallery in New York.

2020- Interview in the X-Television Chanel about my joint exhibition with my teacher, Kálmán Gasztonyi in the Secret Gallery, Budapest

2020- Article in the ARTiumCultural and Art Magazine

2020- Article in the newspaper of the town of Maglód

2020- Interview in the Williams Television Channel

2020- Interview in the Contemporary Blog (Kortárs blog)

2020- I am the member of the Artists in the World Events of Italy

2018-2019 I painted 3 murals at Vermesy Péter Primary and Art School in Maglód, Hungary

https://www.facebook.com/agimagazin/posts/1465376100322742/

https://www.artintheworld.net/index.php?q=category%2Fartists%2Fpainters%2Fbors-gy%C3%B6rgyi

https://art-xmedia.hu/TV/kepzomuveszet.html

https://art-xmedia.hu/TV/ARTBORZE/BORS%20GYORGYI/index.html

https://kortarsak.alexblogja.hu/bors-gyorgyi/

https://www.peopleandpaintings.com/news/emotions-in-a-painting-gallery-note

https://www.peopleandpaintings.com/bors

https://youtu.be/397SHs3Nw7c


CAMP STYLE

LÁZÁR REBEKA

Lázár Rebeka, festő vagyok. 2020 májusban kezdtem el autodidakta módon portrékat festeni először a barátaimnak, majd megrendelésre is. Korábban több művészeti ágban is kipróbáltam magam, de végül a festészet bizonyult a legtermészetesebb médiumnak az önkifejezésre.

2020 decemberében elkezdtem egy festménysorozatot, amelyre meghatárzó benyomást tett a camp stílus. Divattervező képzésen és médiatanulmányaim alatt megismerkedtem képviselőivel és tematikájával.

Képeim menekülések a hétköznapiság és monotonitás elől egy alternatív világba. Öntudatosan kísérletezek az emberi hajlamok, indítékok, ösztönök feldolgozásával, túlszaturált naiv szimbólumok ütköztetésén keresztül.

Érzelmi és értelmi tevékenységek viszonyát kutatom a giccs elemeinek túlzó és sokkoló megjelenítésével. Kombinálom a kiüresített esztétikai intenzitású szereplőket a magas érzelmi intenzitású ábrázolással. Az általam felfedezett összefüggéseket humorral és iróniával fogalmazom meg.


Célom, hogy fejlődjek. Kiállításokon szeretnék megjelenni, megismerkedni és részévé válni a hazai és nemzetközi képzőművészetnek. Egyedülálló anyaként fontosnak tartom a jövő generációjának fejlesztését, ezért festő workshopot szeretnék tartani, felnőtteknek és gyerekeknek. Óvodában töltött munkatapasztalatom lehetővé teszi, hogy ezt megvalósítsam.  


BELSŐ UTAKON

BARBARA EM

Inspiráció Barbara Em művészetéhez. 

Az absztrakt művészet tette lehetővé számomra felszínre hozni azon képességet, amin keresztül a társadalmi és egyéb elvárásoktól egyfajta elvonatkoztatásra, és ezen elvonatkoztatás fontosságára próbálom felhívni a figyelmet. Az egyedi festés technikám, amelyet folyamatosan fejlesztek, segít abban, hogy a festményeim által átadott "üzenet" még inkább megragadja a szemlélőt a rétegezett struktúra és a lendület által.

Akárhányszor valaki megkérdezi, mi az, ami inspirál, és mit szeretnék elérni művészként, a válaszom nagyon egyszerű. Mindig hangsúlyozom mennyire fontos számomra, hogy rámutassak arra, hogy igenis fontos néha "lassítani" és egy kicsit "kiszállni" a mindennapi pörgésből, hajszából. Az alkotásaimon keresztül arra ösztönzöm a szemlélőt, hogy adjon magának elegendő időt arra, hogy a festmény mondandóját befogadja a saját lényébe, még az esetleges kulturális vagy egyéb különbségek ellenére is, mivel én azt vallom, hogy a művészet képes meghaladni bármilyen fajta határt, korlátot.

Az alkotásaim tapintható és kézzelfogható struktúrája miatt sokkal nagyobb élményt nyújt ezeket élőben megtekinteni. Így a szemlélőnek még könnyebb átadni magát a festménynek, és belemerülni a saját érzéseibe, gondolataiba. Attól függetlenül, hogy mi az adott festmény mondandója, mindenki a saját módján értelmezi az adott üzenetet. Ez pedig számomra a legelbűvölőbb dolog az absztrakt festészetben - mindenki a saját belső világa által tapasztalja meg a művészet ezen területét. 

FROZEN ROSE 

A "Frozen Rose" című festményemhez kizárólag fekete és fehér festéket használtam, melyet festőkés, ecset és egyéb más eszközök használatával vittem fel a vászonra. A fekete festék használata jelképezi a "kifakult" érzelmeket, érzelmi blokkokat; azokat az érzéseket, amelyek el vannak nyomva, illetve vissza vannak tartva, mindez abból a félelemből adódóan, mely oly sok emberben ott van - félelem az érzelmi sérülésektől. A fehér festék használata pedig az "egészséges" érzelmeket jelképezi, melyek szabadon és korlátok nélkül vannak kifejezve. A festmény közepén látható fekete rózsát kétféle képpen lehet értelmezni, attól függően, hogy a szemlélő épp melyik alternatívával tud, illetve szeretne azonosulni. Egyrészt, a fekete rózsa szimbolizálja bármely emberi kapcsolat "halálát", mely az érzések kifejezésére való képtelenségből adódik; de ugyanakkor a fekete rózsa szimbólumát lehet értelmezni úgy is, mint egy új kezdetet, egy újjászületést - egy korszaknak vagy tapasztalásnak a végét, mely egy új kezdetnek az útját kövezi ki. A fekete és fehér szín kontrasztja által, illetve a fekete rózsa kétféle értelmezésének köszönhetően, a szemlélőre bízom a választást, hogy saját maga döntse el, hogy a festmény üzenetének melyik opciójával szeretne azonosulni. 

AWAKE

Nagy örömmel és lelkesedéssel dolgoztam az "Awake" című festményemen, melyhez nem csak festőkést és ecseteket használtam, de egyéb más - karcoláshoz alkalmas - eszközöket is, és a struktúra megalkotásához az akrilfestéken kívül füstfóliát is használtam. Ez az alkotásom jelképezi azt a tudatállapotot, mely csak akkor jöhet létre, ha megszabadulunk a negatív gondolatoktól, és ugyanakkor megpróbálunk megfeledkezni a külvilág gyors "üteméről". Az Awake című alkotásommal arra próbálom felhívni figyelmet, mennyire fontos időről időre befelé figyelni és kizárni minden mást. Legyen szó társadalmi vagy egyéb más elvárásokról, sokszor észre se vesszük, hogy ezek mind hozzájárulnak sok ember szorongásához, mely lassan felemészti az egyént. A festmény vibráló színvilága által igyekeztem megragadni a pozitív gondolatokból fakadó boldogságot, örömöt - miközben az elme meg van szabadítva a külvilág "őrületétől". 

ALKOTÁSBAN

PORTFÓLIÓ


LÁTNI A FÉNYT

Pintér Györgyi

Gyermekkorban eldől minden, a legnagyobb álmok is akkor születnek...

Aztán telnek az évek és felnőttkorban elmossa az idő őket és megfakulnak. 2000-ben a sors mégis a kezembe adta az ecsetet. Megragadtam és már nem tudom és nem is akarom elengedni. Alapjaiban változtatta meg az életem, a világhoz való viszonyomat. 1985-ben érettségiztem a mezőkovácsházi Hunyadi János Gimnáziumban, majd kirakatrendezőként dolgoztam..Itt ismerkedtem meg a festészettel..Elindultam egy úton,
amiről úgy érzem, hogy a sajátom, amiről letérni nem szeretnék...

Útkeresésemben nagy hatással voltak rám tanáraim :
Novák Attila Vizuál-pedagógus
Megyeri-Horváth Gábor Festőművész- rajztanár
Budapestre a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus szabadegyetemére jártam.
Tanáraim : Bálványos Huba grafikusművész
Atlasz Gábor Festőművész
Nagy Gábor Munkácsy -díjas festőművész
Sokat alkotok de sohasem eleget...Türelmetlenül várom, hogy mikor vehetem kezembe az ecsetet, mikor ülhetek ismét a vászon elé.
Szeretem a csendéleteket, megmutatni az általam választott tárgyakkal élettörténeteket. Szeretem az egyedi látószögeket, és a meleg színeket.
Kiállításaim : Békéscsaba, Gyula, Kecskemét, Hódmezővásárhely, Szeged, Sopron,  Budapest


MESSZI TÁJAKON

Rob Edmondson

British Landscape Artist -
winner of an episode of BBC One's
"Home is where the art is"

I have taught art for over 40 years, in schools and to college students. My artwork can be seen on line at Lancashire Landscape Art and in galleries in the north and Brighton.

Acrylics is my medium of choice. My work is landscape based. I revel in the physical manipulation of the paint and experimenting with unusual techniques to gain evocative effects. Implicit in each painting is the use of light, colour, depth and movement. Read less

Much of my work is based on the landscape of the North of England although I always produce art work based on my travels.

Originally I was a silk screen printer, a ceramicist and throughout a painter.

My paintings are representational. Through visual devices I hope to capture the soul, in essence the mood of each special, secret, place.

This quote from Roald Dahl, could summarise my approach to art, "And above all, watch with glittering eyes the whole world around you because the greatest secrets are always hidden in the most unlikely places. Those who don't believe in magic will never find it."


EGY FOTÓS TITKOS ÉLETE

SÁNTA Balázs 

Sánta Balázs - fotóművész a pillanat mestere. Olyan szemmel látja a világot mely kevesek számára nyitott. Mesterien kapja el a pillanat, - az idő -  és a tér, több dimenziós összefüggéseit, csomópontjait. Lássatok a fotós szemével!  Absztrakt és street art fotográfiái a jelent, azt az egyetlen vissza nem térő pillanatot ragadják meg, mely éppen elsuhan az életünkben. 

Egyéni fotókiállítások:
2006: Párizs, Prága Kávéház, Budapest
2005: Velence, Prága Kávéház, Budapest
1999: Franciaország, Művelődési Ház, Kiskunhalas
1998: Görögország, Arthus Galéria, Pécs
1998: Hajótemető, Bretagne, Fal Galéria, Budapest
1997: Santorini, Taverna Dionysos Étterem, Budapest
1997: Santorini, Pitypang Iskolagaléria, Budapest
1995: Francia tájak, Művészetek Háza, Pécs
1994: Vonattemető, Közlekedési Múzeum, Budapest
1994: Vonattemető, Végállomás Galéria, Budapest
1992: Itália, PEREM Kisgaléria, Pécs
1992: Retrospektív fotókiállítás 1986-91, JPTE-BTK Aula, Pécs

COLOURS

SREET ART 


DIMENZIÓK VONZÁSÁBAN

GÖRÖG László


rövid önéletrajz

1971.07.14.-én születtem Budapesten.

tel.:06 209292297

email: gorog.laszlo@gmail.com

facebook: Verebélyi Diana & Görög László


Gyermekkorom jellemző játéka, szórakoztató elfoglaltsága volt a rajz, mindenhol és mindenhová mottó alapján. Általában a geometrikus téma vonzott,a rajzok szerkezeteket és belső részleteket ábrázoltak. Ez meg is határozta későbbi tanulmányaimat: gépész-mérnök-műszaki képzésben tanultam tovább, ahol is alaposabban elmélyülhettem a műszaki ábrázolás illetve a terek, szerkezetek felépítése témakörben.

A komolyabb ismerkedés és találkozás a művészettel nem sokat váratott magára."25-40 éves korom között kortárs műgyűjtőként kezdtem el tevékenykedni. Elsősorban a Szentendrei, illetve a Szentendréhez köthető XX.-ik századi festők voltak a kedvenc alkotóim az Ő munkáikból alapoztam meg saját gyűjteményemet.

Viszonylag későn: 40éves koromban kezdtem el festeni, képeket alkotni. Ez az elmúlt 5 évben erősödött fel,a hobbiból komoly és állandó szenvedély lett. Ebben nagy segítségem és támogatóm volt Verebélyi Diána festőművész, akinek első közös kiállításomat és közös munkáinkat köszönhetem.

Azóta nagy számban vettem részt hazai és külföldi kiállításokon. Munkáimat jó néhány helyen kiállították büszkeségemre Rómában is. Köztéri munkáink láthatóak Budapesten is.

Képeim konstruktívak, illetve szimbolikusak is, főleg az újabbak. Folyamatosan alkotok, az év minden szakaszában. Ez számomra már szenvedéllyé vált. Pár év alatt sikerült bekerülnöm az előkelő Szentendrei kortárs alkotók körébe. Ha kiállítás van, hívnak, képeimnek helyet adtak kortárs közösségükben. Fogadják szeretettel őket.