A címek igazából bejáratok.

2022.11.08

"A címek igazából bejáratok. Egyszerűen egy olyanfajta segítséget nyújtanak, hogy valaki elkezdjen a képek között és a képen kalandozni." /Fiók László/

Ezzel a gondolattal indítjuk útjára a nézőt Szabó Kata festményeit szemlélve amely aztán a konkrét szándékon keresztül eljut a véletlenig, majd onnan a teljes szabadságig, amikor is visszafordul önmagába. A művészet ilyen aspektusból tekintve, nem csak tanulási folyamat, hanem világszemléleti nézőpont is. A nézőpont azonban állandóan változik és tisztul. Ebben nyilvánul meg az alkotói szabadság, hogy nem elveti a korábbi nézőpontokat, hanem beépíti és szinte reinkarnálja a későbbi, vagy majdani szemléletmódba. Az egyik bejárat után, jön a következő ajtó, aztán az újabb kapu. A fejlődés nem áll meg.  

A képeimnek adott címek valóban bejáratokat jelentenek számomra. - Meséli Szabó Kata. - Ha egy festményem kapcsán többféle gondolat is felmerül a nézőkben, az az igazi öröm, az általánosítás, egy cím adás csupán a befogadást segíti, mindenki arra asszociál, amire szeretne. 

A képeimben a gondolatok, érzések, emlékek, történetek többségében abstract formában nyilvánulnak meg, célom, hogy erős hatást gyakoroljak az emberekre. Újabb inspiráció hatására - melyet Székács Zoltán festőművész kurzusain volt lehetőségem megismerni - egy újabb technikát, szemléletet tanulva elkezdtem egy különleges vegyes technikát alkalmazni. Varázslatos a véletlenszerűség során kialakult felület, ami később további gondolatokat ébreszthet bennem, nagyon izgalmas technika. Továbbra nagy szerelem azonban az olaj, így az is marad a palettámon, ennek megerősítésére Erdős Beáta restaurátor és festőművész óráin vettem részt, aki tanácsaival sokat segített a fejlődésemben.

A művészet szabad, alapja a szabadság, amit többnyire csendes és magányos tevékenységként élünk meg, azzal viszont, ahogy érezzük és figyeljük a körülöttünk zajló világot, senkit nem zárunk ki a miénkből, hisz alkotásainkban mindez fellelhető üzenetként jelenik meg.

Fontos számomra, hogy a jövendő generációk is megismerjék a kortárs festészetet. Törekszem arra, hogy a személyes élményanyagom kompozíciókban, anyagokhoz való kapcsolatokban dolgozzam fel, hogy így tudjanak kapcsolódni a képekhez az érdeklődők.

Fontos, hogy magamból, a környezetemből merítsek, hisz a kép csak úgy lesz őszinte, hiteles, és hogy mindenkire vonatkoztatható igazságokat fogalmazzak meg, jelenítsek meg a vásznon.