INTERVIEW: BRIGITTA TENKES

2023.02.10

Tenkes Brigitta festőművésszel az ITSLIQUID készített interjút amit a fenti linken olvashattok eredetiben.  

Tenkes Brigitta Budapesten él. Akril technikával fest feszített vászonra saját ötletei alapján, de szívesen dolgozik egyéni kéréseken is. Mivel minden szoba egyedi, bárki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb darabot. Tenkes gyerekkora óta lenyűgözte a művészet és az alkotás. Mindig is vonzódott ahhoz, hogy olyasmit alkosson, ami másnak örömet okoz. Kifejezetten kisgyerekeknek szóló receptkönyvet is írt, többrétegű tevékenységekre és hasznos, vidám időtöltésre invitálja a szülőket és a gyerekeket. A művész a saját házunk díszítésére kezdett festeni. Úgy gondolja, hogy a minket körülvevő tér alapvetően befolyásolja hangulatunkat és közérzetünket. Brigitta úgy érzi, hogy ha egyedi, saját igényeinkre szabott alkotásokkal veszünk körül bennünket, az melegebb, barátságosabb légkört épít otthon és a munkahelyen egyaránt. Ez az a hatás, amelyet munkájával igyekszik elérni. Tenkes Brigitta számára a festészet egy izgalmas felfedezés, amelyben a kép létrejötte során magától formálódik, teljesen váratlan végeredményt hozva létre. Célja, hogy aki egy iroda vagy otthon falát díszíti, az örömét lelje munkájában. A művésznő az absztrakt technikát választotta, mert szerinte mindenkinek egészen mást mutat meg. Véleménye szerint egy festménynél az a legfontosabb, hogy jó érzést és harmonikus élményt adjon.

Luca Curci - Mi számodra a művészet? 

Tenkes Brigitta - A művészet az, amikor az alkotás valamilyen módon eljut hozzád, mondanivalója van, megérint vagy elmesél egy történetet. LC - Mi a háttered? Mi az a tapasztalat, amely leginkább befolyásolta a munkáját? 

Tenkes Brigitta - Saját otthonomba kerestem festményeket, és úgy gondoltam, én magam is kipróbálom. Mindig fontos volt az alkotás. Kezdetben nem akartam kiállítani a festményeimet, de most nagyon örülök, hogy világszerte híres kiállításokra hívnak. LC - A látogatók javaslatai gazdagítják Önt és művészetét? 

Tenkes Brigitta - Szeretném, ha a közvélemény kíváncsi lenne a munkámra. Szívesen veszek részt a kiállításokon személyesen és kapok visszajelzést a közönségtől.

LC - Hol találja az ihletet? 

BT - A munkám mögött meghúzódó erő a visszajelzés. Jó érzéssel tölt el, ha az emberek örülnek, hogy birtokolják a festményeimet. 

LC - Milyen a kreatív folyamatod? 

BT - Állandóan színharmóniákat, árnyékokat, textúrákat fotózok. gyűjtöm. Szeretek festeni belső rendelésre. Aztán megnézem a színekről, érzésekről és textúrákról készült fotóimat általában a természetből. De a legérdekesebb, amikor van egy érzés, és festenem kell. Elkezdek festeni, és követem az áramlást.


LC - Legutóbbi művészi alkotása vonzott bennünket, a bemutatott alkotás a kiállításra készült, vagy már meglévő alkotások részeként? 

BT - Már létező alkotás volt, de ezt választottam, mert a festmény színei Velencére emlékeztetnek, a gazdagság, az arany és a világoskék. 

LC - Elmagyarázna valamit a kiállításunkon látható alkotásairól? 

BT - A festményt a "100 Days, 100 Nights" jazz dal ihlette. A 100 napot szimbolizálja. Tiszta kék égboltot mutat, ahol felkel az aranyszínű nap, mint a dalban szereplő férfi, bemutatva pozitív oldalát és pozitív emberi tulajdonságát, például egy kapcsolat kezdetét, amikor mindent csodálatosnak és fényesnek látsz, amíg jobban meg nem ismered. Az alkotások színei Velencét, a csodálatos, romantikus és titokzatos várost juttatják eszembe. Látható a tiszta világoskék és a mély arany kombinációja. Ennek a festménynek van egy párja, egy másik 100 éjszaka című alkotás.

LC - Élvezte a velünk való együttműködést? 

BT - Amikor festeni kezdtem, láttam az ITSLIQUID-ot. Csak egy álom volt a galériával dolgozni. Valóra vált - egy álomvárosban, mint Velencében. 

LC - Mi a véleményed az ITSLIQUID Platformról? 

A ITSLIQUID egy nagyon érdekes platform, sok társadalmi megjelenéssel és sok kiállítással rendelkezik.