LESZKOVEN - ELVONULÁS

2022.11.30

..... és A PEGGY GUGGENHEIM KOLLEKCIÓ

Bemutatkozás
Leszkoven Tamás Róbertnek hívnak.
1976-ban születtem Nyíregyházán.
Kulcsos gyerekként nőttem fel,sok időt töltöttem egyedül.

Mivel testvérem nem született, így sokáig a ceruza és a rajzlap volt a társ az elvonlulásaimban. Rajzoltam!
Szerettem ezeket a kreatív órákat a gondolataimmal tölteni és rajzokban kifejezni. A művészet, a festészet mindig közel állt hozzám. Az életem részét képezte, de a legbelső énemet nagyon sokáig nem hagytam kibontakozni. Sokszor ábrándoztam róla, hogy festek, alkotok, viszont nem volt megfelelő inspiráció.
Felnőttként a párommal egy hirtelen ötlettől felbuzdulva elutaztunk Párizsba. A Rivoli 59-ben a művészek által kapott élmények alapján megfogalmazódott bennem, miért is ne festhetnék, ragadhatnék ecsetet, festőkést. A Párizsban eltöltött pár nap magával ragadott. Miután hazaértem eldöntöttem, hogy megfestem az élményeimet absztrakt festészeti nyelven. Festettem!
Aztán hamarosan egyik pillanatról a másikra Velencében a Peggy Guggenheim Collectionban találtuk magunkat a párommal. Tudtam, hogy nekem akkor pont ott kell lennem és látni azon emberek alkotásait akik a legnagyobb hatással voltak rám. Álltam egy órát Jackson Pollock festménye előtt. Centikről szemléltem Kandinszkijt, Mirót, Rothkot és sorolhatnám.
Ezek után még inkább azt éreztem festenem kell!
Láttam, látom a gondolataimban a kész képet és amikor pontosan tudom, hogy minden a helyén, akkor nekilátok festeni.
Kérdezték már sokan miért festek?
-Azért, hogy ha csak egy pillanatra is, de kiragadjam a színeimmel a szemlélőt a szürke, gondterhelt hétköznapjaiból. Elgondolkozzon a látottakon és érezze, hogy abban a pillanatban egy új érzést, élményt kapott.
Amióta elkezdtem festeni, megismertem sok remek alkotó embert.
A festészet által kinyílt számomra egy új világ!