MÁTÉ ISTVÁN, A KÉS, ÉS „SOSINCS KÉSZ” KÉPEI

2023.06.23

Ismét egy izgalmas személyiséggel gazdagodott a Fine Arts Capital Művészeti Egyesület alkotói közössége. Máté István festészeti technikája legalább annyira különleges mint önkifejezési útja és szándéka. A zene, a tánc és a mozgáskultúra ami eddigi életét inspirálta és vezette, most a képzőművészet területén tör utat magának. A képek struktúráját szó szerint feltöri és még ennél is tovább megy. 

"A vászonba kést dobva rést hasít, majd összefércelve, lefestve azt, a kép hiányos, azaz sosincs kész érzését adja át. Azt az érzést, mely valószínűleg minden alkotót foglalkoztat. Utat enged a hiányzó részek elméleti kiegészítéséhez, ugyanakkor gondol arra is, hogy festményei, mint lakásdekorációk miképp állják meg helyüket."

Nyíregyházán született 1983. június 19-én. Egészen kis gyermekként sok időt töltött rajzolással, de 10 éves korában beszippantotta a versenytánc világa. 14 évig versenyzett hazai és nemzetközi versenyeken. 2007-ben elvégezte a Magyar Táncművészeti Főiskolát. Néhány éve fejezte be az aktív táncot, közel 30 év után és fiatalokat tanít. 2018-ban kezdett el foglalkozni a képzőművészettel. Eleinte portrérajzolással, majd egy év után áttért a festészetre. Hamar rájött, hogy az absztrakt irányzat áll hozzá a legközelebb, mert ebben tudja a legjobban kifejezni pillanatnyi érzéseit, gondolatait, lelki állapotát. Így bárki – vallja - aki megnézi a festményeit, megismerhet egy darabot belőle.

Művészetének alapkoncepciója, hogy kitörjön a szabályokból, kilépjen a hagyományos keretekből. Fő ihletforrása a zene, ezen belül a rock, a punk és a magyar undergrund stílusok. S hogy mennyire fontos szerepet játszik alkotásaiban a zene, így fogalmazott: - Fő üzenetük számomra a szabadság. Vagy a szabadságvágy, a szabadság érzésének minél többszöri átélése. Minden alkalommal, amikor festek, újra és újra tökéletes szabadságot érzek. Műveimmel ezt szeretném közvetíteni a közönség felé.

Az általam használt színek az érzelmi állapotomat tükrözik, a formákat pedig az általam hallgatott zene ritmusa, dallamai és harmóniái alkotják. Szabályok és korlátok nélkül alkothatok, és kísérletezhetek színekkel, textúrákkal, struktúrákkal, anyagokkal. Így minden festéssel töltött pillanatban újra átélem a gyermekkori gondtalan játék élményét.

Mottóm: A festészet lehet rock n roll! Hallgassa meg a festményeimet!