NEM'art

2022.12.01

Sokan próbálják megfejteni, hogy - Mi a művészet? Talán az alkotók maguk a leginkább. Bár azt hiszem ez nem mindig tudatos. A népszerűség degradálja - e, a művészetet? -  mint egyfajta elérhetetlen kiváltság illúzióját, vagy éppen ellenkezőleg? Minél közérthetőbb és egyszerűbb egy alkotás annál inkább válik mindenki számára művészetté? Vagy! Létezik egy másik út?  - ami szinte tagadja a művészetnek azt a közhiedelemben elterjedt megfogalmazását, hogy az alkotásnak a szépség megragadására kell törekedni. Mi történik ha leszámolunk a szépség illúziójával is? Marad az úgymond nyers valóság és a mindent uraló entrópia? Az érdekes azonban az, hogy az elmúlásnak egy mélyebb szépsége van. A szépség a lehetőségben, a tapasztalás lehetőségében. Megtapasztalhatjuk az elmúlást. Átélhetjük minden keserűségével és örömével. Kibonthatjuk magunkat, mialatt beleveszünk az elmúlásba. Ez pedig azt jelenti, hogy most itt vagyunk. Itt.  Ebben a pillanatban. Bármilyen is az éppen most, megragadható egy érzéssel, egy alkotással. - NEM'art. azaz  Németh Melinda alkotásai erre az útra nyitnak kaput. 

Számomra az alkotó munkája akkor teljes, ha valamit közvetít. Reagál valamire. Legyen az egy hangulat, egy érzés, amit átad miközben közöl egy gondolatot, vagy épp csak elindítja a nézőben "megfejtés" folyamatát.
Amellett, hogy igyekszem a tartalomra koncentrálni, saját határaimat is próbálom felmérni, szélesíteni. Mint technikailag, mint stílusbeli megfogalmazásban.
Kifejezőeszközöket keresni és ezeket minél tudatosabban használni.
Alkotótevékenységem a festészet szeretetéből, az anyaghasználat változatosságának izgalmából, a terpentin illatából fakadnak. A képek alapjául néha egy álom részlete, egy film, egy mindennapi tapasztalálás, vagy hirtelen impulzív érzés szolgál. Bármi, ami ébreszt egy gondolatot, ami lehet akár egyéni vagy társadalmi szinten is ismert, izgalmas, vagy épp említésre méltó. Mindenképpen tudatosan törekszem rá, hogy emocionálisan is működjenek a festményeim a nézőben. Úgy vélem bármely műfajban jó alkotás az, amely hatást vált ki. Attól függetlenül, hogy pozitív vagy negatív gondolat, érzést kelt.
Folyamatosan keresem hogyan tudok fejlődni, jobb lenni. Keresem az egyensúlyt a kifejezés érthetősége mellett a néző minél nagyobb befogadói szabadságával.
Témától függően használok, reális elemeket, néhol szürreális közegbe helyezve azokat. Emellett szeretem a gyors, laza, könnyed,friss, lendületes felületeket használni. Ez utóbbit leginkább festőkéssel tudom elérni.