ÖSSZEFOGÁSBAN

2022.10.17

Egy kiállításmegnyitó ajánlása, és ami mögötte van

Magazinunk egyik célja, feladata a kulturális és művészeti élethez kapcsolódó régi, nagy nevek, események felidézése mellett a kortárs művészet és művészek bemutatása, mely lehetőséget teremt a kevésbé ismert alkotók, helyek, művészeti terek bemutatására is.

Úgy gondolom, hogy a művészet örök érték, meg kell becsülni, észre kell venni és értékelni kell a művészetekben rejlő energiát, erőforrást mely segíthet a hétköznapok megélésében, magában az életben.

A művészetek, műalkotások, rendezvények, helyszínek mögött emberek állnak, akik minden nehézség ellenére is alkotnak, terveznek, álmodnak, s próbálják megadni, megteremteni azt a pluszt, mely örömmel, kikapcsolódással, gondolatokkal, érzésekkel ajándékozza meg az embert.

Pár héttel ezelőtt mutattam be egy különleges hangulatú helyet a belvárosban. Most egy másik, egészen más hangulatú teret fogok röviden bemutatni. Nem nagy, nem híres galéria, a fő "irányvonala" - ami a rock and roll - mellett nyitott más témákban alkotó művészek bemutatására, befogadására is. A Rocky Monday egyesület célja, hogy olyan oktatási, kulturális központ és közösségi tér lehessen, ami lehetőséget biztosít - elsősorban az ötvenes-hatvanas évek amerikai kultúrájához kapcsolódó - művek, alkotások, színpadi előadások közvetítésére a közönség számára.

Leginkább a zene és a tánc volt eddig hangsúlyos, de az utóbbi időkben együttműködve különböző művészeti egyesületekkel, egyéb kiállításoknak is teret ad.

A következő kiállításmegnyitó október 24-én, hétfőn 16-órakor lesz a Dessewffy utca 39-ben.

S hogy kik fognak kiállítani? Bizonyára sok festőklub, művészeti egyesület működik a városban, az országban. Egyik közülük a Belvárosi Művészeti Egyesület. Vezetője abszolút elkötelezettje és támogatója a művészeteknek. Idejét és energiáját nem kímélve szervez rendszeresen pályázatokat, kiállításokat, jótékonysági árveréseket melyeket mindig kisebb koncertekkel színesít.

A kiállításokon nem csak az egyesületi tagok vehetnek részt, hanem minden festeni szerető, művészlelkű ember, aki indul a pályázatokon.

Lehet, hogy picit elfogult vagyok, de csodálom azokat az embereket, akiket a lelkesedés hajt, a művészetért áldozatokra is képesek, hátszél nélkül is tesznek az álmaik megvalósulásáért.

Fotók: 1-3. képek a Párisi Udvar Galéria - Belvárosi Művészeti Egyesület múltjáról és jelenéről

Szerző: Lőrincz Krisztina