STORK DÓRA / JANCSÓ ART GALLERY

2023.02.01

Szeretettel várunk minden érdeklődőt Stork Dóra Festőművész egyéni kiállítására a Titok Galériában.
Stork Dóra 2020-ban elnyerte a Jancsó Art Gallery 'Karantén' című képzőművészeti pályázat első díját.
A pályázat fődíja az egyéni kiállítás megrendezése a Titok Galériában a Jancsó Art Gallery szervezésében.
Ünnepélyes megnyitó:
2023.03.03. Péntek 17:00 óra
Helyszín: Titok Galéria, 1066 Budapest, Ó utca 12.
A tárlatot megnyitják:
Jancsó Zoltán Jancsó Art Gallery alapító,
Turai Kamil Filózófus, Irodalomtudomány szakértő.
Zenei közreműködő: Ruzics Csilla gitáron,
saját műveket és feldolgozásokat fog előadni.
A kiállítást rendezi Jancsó Zoltán, Jancsó Art Gallery alapító, Nikodém Mónika galériavezető.
A kiállítás megtekinthető:
2023.03.03-2023.03.26-ig a Titok Galéria nyitvatartási idejében.
A művésznő bemutatkozása és hitvallása:
"A részleteket mutatom meg az egész helyett, mintegy felkérve a nézőt, hogy befogadja és megértse környezetét"
Dora Stork díjnyertes magyar festőművész, akinek művészete egyéni és csoportos kiállításokon is szerepelt Magyarországon és Romániában. Munkái megtalálhatók számos magángyűjteményben, az Egyesült Államokban, Európai Unióban és Japánban is.
Dóra absztrakt realista enkausztikus művész: a színvilágban elvont, a formavilágban realista,
jelentésben szimbolista. Politikai beállítottságú festőként a közélet, valamint a társadalmi és gazdasági folyamatok érdeklik. Sajátos látásmódját mutatja be ezekben a művekben. Az álomszerű kompozíciók intuitív elmélkedései közéleti kérdésekről. Ugyanakkor a meghökkentőnek tűnő, furcsa körülmények és a racionális szférában nem megfelelő részletek kérdéseket ébreszthetnek a nézőben.
Festményei készítéséhez elsősorban tiszta viaszt és pigmenteket használ. Az évek során kifejlesztette saját közegét, amely nem tartalmaz olajat vagy semmilyen nem viaszos adalékanyagot.
Alkotásaim, stílusom:
Elsődleges kifejezésmódomnak a forró viaszfestés ősi technikáját választottam. Tartóssága lenyűgöző, a színek nem fakulnak ki az idő múlásával, megőrzik élénkségüket, és a felület
soha nem reped. A saját készítésű viaszmédiumok fizikailag ellenállóbbá teszik a festményeket a karcolásokkal szemben. Az enkausztikám elkészítéséhez nem használok olajat vagy más festéket.
Figurális enkausztikus festőként olyan forró viaszfestéket használok, amely erős koncentrációt igényel, hogy a rétegek csak ott folyjanak, ahol akarom, és a színek ne keveredjenek ott, ahol nem akarom.
Az utóbbi években OSB-t használtam alapként. A festékrétegek visszakaparásával kompozícióim részeként a fa textúráját használom fel, hogy egyedi, rusztikus ipari hangulatot teremtsek.
Ezért élvezem a spontaneitást, a sok réteg használatát az akrilfestés során. Átlátszó színekkel festményeket építek, a színeket és a textúrákat egymásra rétegezve. Néhány számomra szép részletet kiemelek, másokat eltakarok.
Célom, hogy a néző egy ismerős szituációba kerüljön, és reflektáljon saját észleléseire. Így amikor akrillal festek, figuratív stílusom jellegzetességei a természet képzeletbeli interpretációjává változnak.Facebook esemény link:https://fb.me/e/3Tg1Bpm69
--
Jancsó Art GalleryKortárs művészeti galéria
Budapest, 1071 Budapest, Damjanich utca 19.https://www.facebook.com/JancsoArtGallery/https://www.jancsoartgallery.com/index.php/hu/
+36209117435+36203572321