TEREMTÉS A DIMENZIÓK HATÁRÁN

2024.03.16

SZAKTER JUDIT önálló kiállítása a TITOK Galériában

A Kardasov-skála civilizációk technológiai fejlettségének mérőszáma, amelyet Nyikolaj Szemjonovics Kardasov szovjet csillagász javasolt 1964-ben. A skála elméleti, mivel jelenleg csak az emberi civilizációt ismerjük. Alapvetően három fokozatba sorolja a civilizációkat:

Az 1 es egy globális civilizáció – ami akkora energiát ural ami megfelel a bolygóra eső összes fény energiájának. Ez 10 a 16.-on vagy 10 a 17. en WATT energia.

A 2 es tipusú civilizáció a csillagának megfelelőt,

A 3 as pedig a galaxisának.

Jelenleg mi a 0,7 es típusba tartozunk. Lassan belőlünk is globális civilizáció lesz, de ezt még nem értük el – nagyjából 10 a 13. - on Watt energiát uralunk.

Az elkövetkező 100 év során van esélyünk elérni az első szintet – ha nem pusztítjuk el magunkat és a bolygót. Tanulnunk kell! Egymástól és egymásért. Évszázadok telnek el és csak egészen apró lépésekkel fejlődünk. Azonban időnként lehetőségünk van ugrani egy nagyot. Ilyen a Relativitás elmélet vagy a Holdra szállás,- mai világunkban a Mesterséges Intelligencia. A felismerés és a felhalmozott tudás kollektív eredményként nyílvánul meg. De még ezek mellett is eltörpül, hogy -

Melyek a világ legfontosabb kérdései?

Van – e Isten?

Mi van a halál után?

és – Egyedül vagyunk – e az Univerzumban?

Ha valaki megválaszol ezek közül csak egyet is – az mindent megváltoztat

A teremtés folyamatos. A változás állandó. A művésznek a kiállítás mindig egy megmérettetés egy - amolyan vizsgaidőszak. 

A művész bezárkózik, tanul, fest – mert tudja, hogy most sok múlik mindezen. Számot kell adni az eddigi eredményekről – felismerésekről. Meddig jutott? Hol tart? Mit tud felmutatni? - Mindezeket megteszi mert a felismerés már megszületett benne, hogy ....

SOSEM VAGYUNK EGYEDÜL.