VEREBÉLYI Diána

2020.10.22

Verebélyi Diána

(1987, Kazincbarcika)

képzőművész

cseplin13@gmail.com, f.: Verebélyi Diána-VéDia i.: @verebelyi.diana, 06 30 543 33 48


Tanulmányaimat kisgyerekkorom óta kísérik a művészetek. Általános iskolában kezdtem kerámiával foglalkozni, 2005-ben pedig már keramikusként végeztem a középiskolában, ahol párhuzamosan már kísérleteztem a festészettel is. Még ebben az évben egy festészeti munkámmal fődíjas lettem egy József Attila pályázaton. A tanulmányaimat a Nyíregyházi Főiskola rajz-vizuális kommunikáció szakán folytattam, ahol 2010-ben szobrászként szakosodva diplomáztam. 2009-ben Gubis Mihály Díjat nyertem. A festészet időközben annyira meghatározóvá vált számomra, hogy azzal sem hagytam fel és 2012-től a Magyar Alkotó Művészek Országos Egyesületének (MAOE) tagja vagyok festő szakon. 2007-től elsősorban Szentendrén alkotok, ef Zámbó István képzőművész barátságának köszönhetően. Ugyanakkor mesteremként kötődök Aknay János festőművészhez, aki tanárként sokat segített, jóformán gyermekkorom óta. A szentendrei művészeti élet nagyon ösztönző, hiszen itt valamilyen okból kifolyólag a legtöbb ember zenész, festő, szobrász, performer, író, művészettörténész, vagy mindez együttvéve. Hatalmas kulturális élet és érettség övezi az itt élő embereket. Olyan alternatív közösség alakult itt ki, ahol én is megtaláltam az oly régóta keresett otthonomat. Ez a város hozzám hasonlóan gondolkodó barátokat adott, amellett, hogy művészetet, gyönyörű életteret, amely olyan számomra, mint egy ízes sütemény, melynek minden kockája más, fenséges ízű.

Emellett Magyarország legnevesebb kortársai nagyon meghatározó szerepet játszottak művészi pályámon, formavilágom, stílusom kialakulásában. Példaképemmé váltak a szentendreiek közül ef Zámbó István, Fe Lugossy László, Bukta Imre, Deim Pál, Aknay János, míg a külföldiek közül Salvador Dalí, Max Ernst, Frida Kahlo, Hieronimus Bosch hatottak rám.

2015-től a magyar könnyű zenei világ rangos elismeréseként a Petőfi Zenei Díjat kapják a zenészek, amely során egy általam készített szobrászati alkotást kapnak elismerésül.

Számos egyéni és csoportos kiállításom volt idehaza és külföldön egyaránt 2004-től... sikeres és élményekkel teli kiállításaim egyike 2019 őszén a Szentendrei Ferenczy Múzeimi Centrum szervezése alatt készült Római utcatárlat, ahol egyik személyes kedvenc festményemet (Túlcsordult gondolatok) megvásárolta egy római gyűjtő. Így lelkem egy darabja egy csodás városban maradhatott.